Вісник № 41

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/33487

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Синергетичні процеси утилізації-модифікації полімерної частки твердих побутових відходів
    (НТУ "ХПІ", 2017) Бухкало, Світлана Іванівна
    В статті наведені можливості постановки та вирішення сучасних високоефективних науково-обгрунтованих задач теорії для процесів утилізації-модифікації поліолефінів як полімерної частки твердих побутових відходів. Дослідження спрямовані на вивчення таких питань, як виявлення механізмів ідентифікації синергетичних процесів, їх наукового обґрунтування та розробка синергетичних моделей утилізації-модифікації значної полімерної частки твердих побутових відходів. При цьому враховувалися фактори зміни фізико-хімічних, фізико-механічних, молекулярних та інших властивостей поліолефінів у процесі їх первинної експлуатації. Розроблені методи ідентифікації-класифікації сировини – полімерної частки твердих побутових відходів, а також методи контролю властивостей вторинних полімерів з метою вибору науково-обгрунтованих методів переробки та утилізації-модифікації вторинних полімерів; розробки необхідних технологічних схем для різновидів вторинних полімерів і устаткування для переробки полімерних відходів у вироби нового асортименту; вибору підприємств для реалізації утилізації полімерів і виду енергетичних ресурсів для втілення цих проектних рішень.
  • Ескіз
    Документ
    Деякі питання викладання дисципліни біохімія харчування для студентів спеціальності "Фізична культура і спорт"
    (НТУ "ХПІ", 2017) Білоус, Олеся Валеріївна; Бухкало, Світлана Іванівна
    В статті наведені деякі аспекти раціонального харчування, що є вагомими при підготовці спортсменів високої кваліфікації. Розглянуто вплив інтенсивних тренувань на процеси, що впливають на функціональні можливості клітинних мембран. Проаналізовано фактори, що є основними у впливі на ліпіди біологічних мембран: перекисне окиснення ліпідів; жирнокислотний склад ліпідів; характер конфігурації ненасичених жирних кислот, що входять до складу ліпідів біологічних мембран. Досліджено влив екзогенних антиоксидантів на стабільність ліпідів до процесів окиснення. Надано практичні рекомендації щодо раціоналізації харчування спортсменів для збереження та формування здорових клітинних мембран під час інтенсивних тренувань та змагань.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення окремих параметрів харчової безпеки у пакетованих фруктово-ягідних соках
    (НТУ "ХПІ", 2017) Аксьонова, Олена Федорівна; Бухкало, Світлана Іванівна; Соколова, Євгенія Борисівна; Абабова, Аліна Геннадіївна; Дуда, Анна Валеріївна
    Методом прямої потенціометрії визначено один з параметрів харчової безпеки (вміст нітратів) у пакетованих фруктово-ягідних соках вітчизняного виробництва торгівельних марок «Агуша», «Чудо чадо», «Карапуз», «KidsRich», «Джусік», що рекомендовані у якості дитячого харчування. Вимірювання нітрат-іонів проводилися на фоні алюмокалієвих квасців, що додавалися безпосередньо у зразок перед вимірюванням. З проведених експериментальних досліджень встановлено, що вміст нітратів в усіх зразках не перевищує допустимі норми.