Вісник № 62

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/20915

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 29
  • Ескіз
    Документ
    Формализация моделей многослойных тонкостенных конструкций в САПР
    (НТУ "ХПИ", 2015) Чопоров, Сергей Викторович; Гоменюк, Сергей Иванович; Аль-Атамнех, Белаль Ганим Мохаммад; Аль-Омари, Мохаммад Атеф Вади; Алатамнех, Хамзе Халед
    В работе рассмотрена проблема формализации задач исследования напряженно-деформированного состояния многослойных тонкостенных конструкций. Предложен соответствующий проблемно-ориентированный язык описания тонких многослойных пластин и их исследования с использованием метода конечных элементов в системах автоматизированного проектирования. В основу проблемно-ориентированного языка заложен стандарт ЕСМА-262, что позволяет использовать относительно несложный в изучении синтаксис и упрощает описание сложных моделей.
  • Ескіз
    Документ
    Исследование параметров водно-спиртовых смесей полученных в условиях знакопеременных импульсов давления
    (НТУ "ХПИ", 2015) Шурчкова, Юлия Александровна; Дубовкина, Ирина Александровна
    Представлены результаты исследований параметров водно-спиртовых смесей полученных в условиях знакопеременных импульсов давления. Исследованы различные температурные режимы и время обработки водно-спиртовых смесей в интервале концентраций 10-90% об. В результате проведенных исследований установлено, что водно-спиртовые смеси, полученные в условиях знакопеременных импульсов давления, содержат меньшее количество вредных примесей, растворенного кислорода, обладают улучшенными органолептическими свойствами, что свидетельствует об улучшенных физико-химических свойствах.
  • Ескіз
    Документ
    Реологічні властивості гідратованих білоквмісних функціональних харчових композицій
    (НТУ "ХПІ", 2015) Страшинський, Ігор Мирославович; Пасічний, Василь Миколайович ; Фурсік, Оксана Петрівна
    Харчові добавки посідають важливе місце в харчовій промисловості. Найбільш поширеними стабілізуючими добавками для м’ясної промисловості являються білкові препарати рослинного та тваринного походження, а також гідроколоїди. Проте все частіше замість індивідуальних добавок використовують комплексні. У статті наводяться дані проведених досліджень по визначенню ефективної в’язкості у створених функціональних харчових композиціях. До їх складу входять білкові препарати рослинного та тваринного походження, а також суміш гідроколоїдів. Представлені результати доводять покращення реологічних властивостей шляхом внесення нанокомпозиту.
  • Ескіз
    Документ
    Прогнозування втрат маси плодів яблуні під час холодильного зберігання
    (НТУ "ХПІ", 2015) Сердюк, Марина Єгорівна; Величко, Ігор Георгійович; Байберова, Світлана Сергіївна
    Встановлено, що основним компонентом хімічного складу, який має домінуючий вплив на інтенсивність втрат маси плодів яблуні є аскорбінова кислота. Регресійна модель для прогнозування втрат маси залежно від вмісту аскорбінової кислоти має вигляд: У=444,5Х²-11,11Х+0,083. Серед досліджених погодних чинників найбільш істотний вплив має різниця між середніми максимальними та мінімальними температурами останнього місяця формування плодів. У якості регресійної моделі для прогнозування втрат маси від абіотичних чинників слід користуватися рівнянням У=0,110779-0,006869Х₂.
  • Ескіз
    Документ
    Теоретический анализ получения высокодисперсных порошков оксидов меди при плазмохимической обработке растворов CuS0₄
    (НТУ "ХПИ", 2015) Сергеева, Ольга Вячеславовна; Пивоваров, Александр Андреевич
    В данной работе проведен анализ условий для получения высокодисперсных порошков оксидов меди в разбавленных растворах. При использовании метода плазмохимической обработки раствора CuS0₄ с концентрацией не более 1,27х10² моль/л получены расчетные данные изменения концентраций компонентов раствора в процессе обработки. Величина среднеквадратического отклонения от эксперимента 0,8, что говорит об адекватности использованной модели. Данные рентгеноструктурного анализа подтверждают образование Cu0, Cu,Cu₂0. Размерные характеристик полученных осадков лежат в пределах от 8 до 110 нм. Более крупные частицы представлены в виде агломератов 0,5-5 мкм. Доказана возможность управления процессом синтеза частиц путем корректировки его параметров.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження складу олійної фази косметичних засобів
    (НТУ "ХПІ", 2015) Радзієвська, Ірина Гіронтіївна; Полонська, Тетяна Анатоліївна
    Для оптимізації складу олійної фази косметичних кремів досліджено властивості ряду косметичних олій. Розтікання та всмоктування емолентів шкірою визначали методом Зейдлера як розповсюдження речовини по поверхні за одиницю часу. Через комплексну дію суміші трьох емолентів шкіра залишається гладкою довше, ніж при нанесенні дво- або монокомпонентної основи. Запропоновано середній склад жирової фази косметичного засобу як співвідношення трьох груп емолентов 1: 2: 1.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив теплової обробки біологічно активними речовинами на інтенсивність дихання перцю впродовж зберігання
    (НТУ "ХПІ", 2015) Прісс, Олеся Петрівна; Бандуренко, Галина Михайлівна
    Досліджено вплив теплової обробки біологічно активними речовинами бактерицидно антиоксидантної дії на інтенсивність та субстрати дихання перцю впродовж зберігання. Встановлено, що сумісний вплив теплової обробки і біологічно активних речовин стабілізує інтенсивність дихання плодів перцю, що дозволяє сповільнити темпи витрачання сухих речовин, розчинних сахаридів і титрованих кислот. Зв'язок середньої сили прямої направленості між інтенсивністю дихання та цукрами та тісний обернений зв'язок з вільними кислотами вказує на важливість саме органічних кислот як дихального субстрату перцю.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження структурних змін м’яса перепелів в процесі заморожування
    (НТУ "ХПІ", 2015) Пасічний, Василь Миколайович; Українець, Анатолій Іванович; Аль-Х, Хайдер М.; Полумбрик, Манєфа Миколаївна
    Описані зміни в структурі м'яса перепелів при заморожуванні і тривалому його зберіганні, протягом 6 місяців, які спричиняють порушення цілісності скелетної поперечно-м'язової тканини, з появою порожнин в міжм'язовому просторі, і ушкодження м’язових волокон. Втрати маси м'язової тканини перепелів внаслідок заморожування і зберігання склали: при заморожуванні парного м'яса - 17,7-21,1%, охолодженого - 20,3-24,8% і остиглого - 30,1-32,0%. У процесі заморожування в м'ясі перепелів спостерігається зменшення діаметра м'язових волокон в області грудки на 15,6-29,2% і стегна - на 13,9-27,1%, а також зниження їх кількості на 14,2-20,3% і 4,8-19,1% відповідно. Найменші зміни в структурі скелетної м'язової тканини відзначені у парного та охолодженого м'яса перепелів, найбільші - при заморожуванні остиглого м'яса.
  • Ескіз
    Документ
    Вилучення ванадію та сульфатів лужних металів при переробці відпрацьованих каталізаторів
    (НТУ "ХПІ", 2015) Нікіфорова, Анна Юріївна; Кожура, Олег Вікторович; Пасенко, Олександр Олександрович
    Запропонована технологічна схема переробки відпрацьованих ванадієвих каталізаторів синтезу сірчаної кислоти. Визначено кінетичні характеристики відновного вилуговування ванадію діоксидом сірки при низькій кислотності розчинів, встановлено технологічні параметри максимального вилучення ванадію у розчини. Підготовку розчинів вилуговування до екстракційного вилучення ванадію запропоновано здійснювати шляхом нейтралізації їх вапном у присутності оцтової кислоти. Досліджено розподіл ванадію між розчином та твердою фазою на стадії нейтралізації, визначено технологічні параметри цього процесу.
  • Ескіз
    Документ
    Одержання акрилової кислоти з метанолу та оцтової кислоти в присутності складних оксидних каталізаторів
    (НТУ "ХПІ", 2015) Небесний, Роман Володимирович; Піх, Зорян Григорович; Шпирка, Ірина Іванівна; Івасів, Володимир Васильович; Небесна, Юлія Віталіївна; Фуч, Уляна Василівна
    Запропоновано одностадійний процес одержання акрилової кислоти з метанолу та оцтової кислоти у присутності нових ефективних каталізаторів, що містять оксиди бору, фосфору, вольфраму та ванадію, нанесені на силікагель. Досліджено вплив температури та часу контакту на показники процесу одержання акрилової кислоти з метанолу та оцтової кислоти в присутності кисню; встановлено оптимальні умови здійснення процесу. Показано, що в умовах реакції крім акрилової кислоти утворюється інший цінний мономер - метилакрилат.