Вісник № 29
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/25343
Переглянути
18 результатів
Результати пошуку
Документ Стендовые испытания каталитического нейтрализатора ДВС новой конструкции(НТУ "ХПИ", 2016) Ведь, Валерий Евгеньевич; Зебешев, Темирхан Зебешевич; Краснокутский, Евгений Владимирович; Гаевой, Михаил АлександровичПроведен анализ данных эффективности конверсии отработанных газов разработанным экспериментальным блоком каталитической нейтрализации и штатным, который входит в комплект выпускного тракта двигателя внутреннего сгорания VW BBY. Сравнение показало, что экспериментальный и штатный блоки каталитической нейтрализации эквивалентны по показателям эффективности в процессах обезвреживания отработавших газов от оксида углерода (II), углеводородов и оксидов азота в режиме активного холостого хода.Документ Дослідження енергозберігаючої обробки харчових продуктів(НТУ "ХПІ", 2016) Северин, Олексій Анатолійович; Колісниченко, Тетяна Олександрівна; Новік, Ганна Вікторівна; Дятченко, Карина АндріївнаУ роботі досліджувалося осмотичне видалення вологи, в якості попереднього способу який порушує цілісність структури клітини і посилення процесу електроосмосом. Електроосмотичне зневоднювання харчових продуктів інтенсивніше осмотичного, це обґрунтовано експериментально. Досліджувалася можливість комбінування електроосмосу і традиційних способів видалення вологи з харчових продуктів. Отримані результати свідчать про доцільність застосування електроосмосу для скорочення тривалості сушіння без погіршення фізико-хімічних показників продукту.Документ Вплив факторів на піноутворення в технології молочних десертів з використанням карагінану(НТУ "ХПІ", 2010) Сабадош, Ганна ОлександрівнаСформульовано інноваційний задум піноподібної десертної продукції та розроблено модель інноваційної стратегії технології десертів молочних із використанням карагінанів, піноподібної структури, у межах якої встановлено механізм регулювання технологічних властивостей рецептурних компонентів, що закріплені як параметри технологічного процесу. Обґрунтовано використання йота-карагінану для виробництва піноподібної десертної продукції на основі молока.Документ Извлечение воскоподобных веществ из отходов вымораживания подсолнечного масла с использованием реакции алкоголиза(НТУ "ХПИ", 2016) Омельченко, Юлия Евгеньевна; Демидов, Игорь НиколаевичВ статье представлены результаты исследования извлечения воскоподобных веществ из отработанного фильтрующего порошка (зажиренный перлит) с использованием реакции алкоголиза. Установлены рациональные условия процесса алкоголиза с использованием в качестве катализаторов алкилсульфокислоту и концентрированную серную кислоту. Показано, что использование данных катализаторов позволяет получить этиловые эфиры жирных кислот и максимально извлечь воскоподобные вещества без предварительной экстракции липидной части из отработанного фильтровального порошка.Документ О превращении йодид-ионов попутно-пластовых вод газоконденсатных месторождений в йод под воздействием озона(НТУ "ХПИ", 2016) Немец, Наталья НиколаевнаИсследовано получения йода из попутной пластовой воды газоконденсатного месторождения Украины, в которой содержится 50 мг/л йодид-ионов, 800 мг/л бромид-ионов при общей минерализации 253 г/л. Получены зависимости изменения степени превращения йодид-ионов в йод от времени, соотношения озон : йодид-ион, кислотности.Документ Перспективи використання олії насіння сафлору у харчових та косметичних продуктах(НТУ "ХПІ", 2016) Мироненко, Лілія Сергіївна; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Криштоп, Євгеній АнатолійовичВ даній статті представлений матеріал з огляду можливостей використання сафлорової олії в косметичній та харчовій промисловості. Відомо, що ця олія є лідером за вмістом есенціальної лінолевої кислоти, використовується для деяких медичних та фармацевтичних цілей. Виходячи з розглянутих матеріалів, можна констатувати, що сафлорова олія, враховуючи її корисні та безпечні для людини показники, може бути рекомендована для досліджень її використання в косметичній та харчовій промисловості.Документ Технологічні аспекти запровадження системи безпечності харчових продуктів у схеми технохімконтролю сировини і готової продукції олієжирових виробництв(НТУ "ХПІ", 2016) Левчук, Ірина Володимирівна; Демидов, Ігор Миколайович; Тимченко, Валентина КузьмівнаУ статті показано необхідність впровадження на підприємствах олійножирової галузі міжнародної системи забезпечення безпеки харчових продуктів (НАССР: Hazard Analysis and Critical Control Point – Аналіз показників та критичні точки контролю) як складової технохімконтролю сировини та готової продукції. На основі системного аналізу науково-технічної і нормативної літератури та результатів моніторингу вмісту природних та антропогенних екотоксикантів розроблено науково обґрунтовані інструментальні способи визначення пестицидів, поліхлорованих біфенілів, поліароматичних вуглеводнів та фталатів для одержання оперативної інформації в критичних точках контролю.Документ Дослідження корозійної активності мінералізованих технологічних рідин(НТУ "ХПІ", 2016) Кустурова, Олена Валеріївна; Шевченко, Роман Олександрвич; Жуган, Оскар Анатолійович; Печеніжська, Аліна Вікторівна; Подольян, Олена АнтонівнаРозглянуто корозійні процеси, які впливають на продуктивність свердловин, в яких відбуваються фізико-хімічні процеси при технологічних операціях (закінчення, інтенсифікація, консервація та глушіння свердловин). Всесвітня практика встановила високі вимоги до технологічних рідин для зменшення негативного впливу на продуктивні властивості пластів. Спорудження та експлуатація свердловин в Україні відбувається не тільки в складних гірничо-геологічних умовах, але і в часи складної економічної кризи. Дані умови сприяють розвитку науково-дослідних робіт для мінімізації витрат на приготування технологічних рідин на основі відчиненої сировини. Технологічні рідини на основі синергетичних сумішей для проведення глушіння свердловин не повинні забруднювати продуктивні горизонти. Основа рідин глушіння є важливою для створення рецептур розчинів для глушіння свердловин у складних гірничо-геологічних умовах. Особу увагу слід приділяти густині розчинів для глушіння, щоб не допустити гідророзрив пласта.Документ Дневные флуоресцентные пигменты на основе меламинотолуолсульфамидформальдегидного олигомера для эмалевых красок(НТУ "ХПИ", 2016) Дистанов, Виталий Баламирович; Фалалеева, Татьяна Васильевна; Мироненко, Лилия СергеевнаВ статье рассмотрена возможность получения дневных флуоресцентных пигментов на основе меламинотолуолсульфамидформальдегидного олигомера с использованием некоторых производных 4-диалкиламинонафталимидов. С этой целью были использованы производные, которые могут образовывать химические связи с полимерной матрицей. Такой подход дает возможность получения новых химических структур с повышенной светостойкостью, яркостью, чистотой цвета, а также увеличивает миграционную стойкость при окрашивании некоторых полимеров в массе (например, полиэтилен, полипропилен и др.). Определены колориметрические характеристики эмалевых красок с использованием полученных пигментов.Документ Антиоксидант з кори дуба як джерело поліфенолів у пивоварінні(НТУ "ХПІ", 2016) Данилова, Людмила Андріївна; Березка, Тетяна Олександрівна; Демидова, Анастасія Олександрівна; Бойко, Марина Іванівна; Арутюнян, Тетяна ВолодимирівнаНаведено аналіз сучасного стану виробництва й застосування хмелю та продуктів його переробки в пивоварстві. Показані переваги й недоліки СО₂-екстракту хмелю в порівнянні з іншими продуктами переробки хмелю. Проведені дослідження, направлені на виявлення фенольних речовин рослинних антиоксидантів, що сприяють коагуляції білків і захисту від окиснення гірких речовин при кип'ятінні сусла із СО₂-екстрактом хмелю. Запропоновано технологію використання СО₂-екстракту хмелю разом з антиоксидантом з кори дуба, яка дає можливість одержати менш окиснене пиво із тривалим строком зберігання й економити хміль у кількості 8-10%. Крім цього, антиоксидант не тільки стабілізує якість пива, але й збільшує його фізіологічну цінність. Це може бути основою для створення нового сорту пива з підвищеною фізіологічною цінністю.