2022
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/56991
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Розвиток фізичної культури у студентської молоді на прикладі секції футболу в НТУ "ХПІ"(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Білоус, Олеся Валеріївна; Кобцев, Данііл СергійовичСтаття присвячена розробці комплексу заходів для підвищення рівня фізичної культури студентської молоді на прикладі секції футболу; доведено, що підвищення рівня фізичної культури населення є необхідним етапом у формуванні здорової нації. Стаття націлена саме на студентів, так як студенти будуть у найближчому майбутньому формувати нашу державу, працюючи та виховуючи дітей. Розроблено тренувальний комплекс для застосування на заняттях фізичною культурою студентів у секції футболу. Надано рекомендації щодо створення та функціонування наукового гуртка в рамках студентських занять. Наведено переваги включення до занять бесід із відомими футболістами як для самих студентів, так і для закладів вищої освіти в цілому. Запропоновано інтеграцію міжкультурної комунікації в рамках студентських занять. Наведено перелік необхідного інвентарю для цікавих вправ на тренуванні. Стаття може бути корисною для формування занять у секціях і з інших видів спорту, при заміні блоку футбольних вправ на блок вправ, притаманних обраному виду спорту.Документ Шляхи збагачення харчових раціонів студентів біогенними елементами(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Чернушенко, Олена Олександрівна; Саєвич, Оксана Володимирівна; Островська, Ганна ОлександрівнаДля збереження та укріплення здоров’я молоді однією з задач держави в області здорового харчування є розвиток виробництва харчових продуктів функціонального призначення збагачених необхідними макро- та мікроелементами; розробка добавок біологічно активних речовин та орієнтування вищої освіти на підвищення рівняо освіти студентів валеологічного спрямування, і впровадження відповідних тем, предметів в навчальний процес вищих навчальних закладів. Стаття присвячена проблемі моніторингу хімічних речовин у харчуванні студентської молоді в сучасних умовах. За допомогою анкетування та методики визначення вмісту мікро- та макроелементів у добовому раціоні виявлено недотримання принципів раціонального харчування студентами денної форми навчання, що негативно впливає на стан їхнього здоров’я. Для усіх студентів денної форми навчання відмічається дефіцит споживання Йоду, дефіцит Фосфору у 50,2% , Цинку у 64,7%, Хрому 56,2%. Середній вміст Кальцію у добових раціонах був менше рекомендованого приблизно в 1,7 рази для дівчат та 1,95 рази для юнаків і виявлено дефіцит споживання Кальцію у 97,9% студентів, у 82,4% - дефіцит Магнію. Надходження Феруму, Марганцю, Селену та Купруму з раціонами харчування перевищує рекомендовані значення. Вивчення якості раціонів студентів молодших курсів показало, що більшість судентів має полідифіцитне, розбалансоване за мікро- та макроелементами харчуваня, а також відсутність свідомого ставлення до харчування. Виявлено низький рівень вмінь і навичок студентів в організації власного харчування. Недостатній рівень знань про належне харчування є потенційним чинником погіршення здоров’я, виникнення первинних і вторинних аліментарних захворювань, зниження розумової працездатності. Запропоновано шляхи підвищення рівня знань з практичної нутріціології студентів вищої школи та шляхи вирішення проблеми збалансованого харчування студентів як ефективної умови покращання стану їхнього здоров’я. Встановлено, що одним з пріоритетних завдань сьогодення є підвищення рівня освіти студентської молоді з питань здорового харчування.