2022
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/56991
Переглянути
3 результатів
Результати пошуку
Документ Вплив самостійних занять фізичними вправами на фізичну підготовленість студентів НТУ "ХПІ" в умовах дистанційного навчання(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Євтифієва, Ірина Ігорівна; Глядя, Сергій Олександрович; Євтифієв, Андрій Сергійович; Донець, Юрій ГеоргійовичУ статті розглянуто впровадження в спосіб життя студентів самостійних фізичних вправ та доцільність їх виконання в умовах дистанційного навчання. Розкрито значення різноманітних форм самостійних занять в період навчання у навчальному закладі та їх позитивний вплив на фізичну підготовленість студентів. Набуті висновки можуть бути успішно використані для удосконалення навчально-виховного процесу. Фізичне виховання в НТУ "ХПІ" розглядається як засіб соціального становлення майбутнього фахівця, як процес активного вдосконалення індивідуальних, особистих та професійних якостей студентів, їх фізичного самовдосконалення.Документ Computer ethics training in higher educational institutions as one of the factofs of forming the social responsibility of future specialists(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Lapuzina, Olena M.The given article encompasses problems of computer ethics role in the technical specialists preparing process. The attention is focused on an urgency and practical significance of this problem in modern conditions of computer technique development. The article examines the special role of higher education in creating computer ethics standards, analyzes the study of modern forms of information ethics, which is extremely relevant in the conditions of global digitalization, as well as at the justification of the need for its study in institutions of higher education. The skills and abilities of technical students and students who study in the field of informatics and plan to be future software developers responsible for making decisions about various types of technology development are considered in the article. A conclusion was made about the need to introduce a course on the ethics of the global information space, that is, computer ethics, into the education of students, along with the creation and implementation of codes of scientific information ethics for scientists and teachers of modern universities.Документ Шляхи збагачення харчових раціонів студентів біогенними елементами(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Чернушенко, Олена Олександрівна; Саєвич, Оксана Володимирівна; Островська, Ганна ОлександрівнаДля збереження та укріплення здоров’я молоді однією з задач держави в області здорового харчування є розвиток виробництва харчових продуктів функціонального призначення збагачених необхідними макро- та мікроелементами; розробка добавок біологічно активних речовин та орієнтування вищої освіти на підвищення рівняо освіти студентів валеологічного спрямування, і впровадження відповідних тем, предметів в навчальний процес вищих навчальних закладів. Стаття присвячена проблемі моніторингу хімічних речовин у харчуванні студентської молоді в сучасних умовах. За допомогою анкетування та методики визначення вмісту мікро- та макроелементів у добовому раціоні виявлено недотримання принципів раціонального харчування студентами денної форми навчання, що негативно впливає на стан їхнього здоров’я. Для усіх студентів денної форми навчання відмічається дефіцит споживання Йоду, дефіцит Фосфору у 50,2% , Цинку у 64,7%, Хрому 56,2%. Середній вміст Кальцію у добових раціонах був менше рекомендованого приблизно в 1,7 рази для дівчат та 1,95 рази для юнаків і виявлено дефіцит споживання Кальцію у 97,9% студентів, у 82,4% - дефіцит Магнію. Надходження Феруму, Марганцю, Селену та Купруму з раціонами харчування перевищує рекомендовані значення. Вивчення якості раціонів студентів молодших курсів показало, що більшість судентів має полідифіцитне, розбалансоване за мікро- та макроелементами харчуваня, а також відсутність свідомого ставлення до харчування. Виявлено низький рівень вмінь і навичок студентів в організації власного харчування. Недостатній рівень знань про належне харчування є потенційним чинником погіршення здоров’я, виникнення первинних і вторинних аліментарних захворювань, зниження розумової працездатності. Запропоновано шляхи підвищення рівня знань з практичної нутріціології студентів вищої школи та шляхи вирішення проблеми збалансованого харчування студентів як ефективної умови покращання стану їхнього здоров’я. Встановлено, що одним з пріоритетних завдань сьогодення є підвищення рівня освіти студентської молоді з питань здорового харчування.