Енергозбереження. Енергетика. Енергоаудит

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/62920

Офіційний сайт http://eee.khpi.edu.ua/

Журнал "Енергозбереження. Енергетика. Енергоаудит" створений з метою всебічної підтримки державної політики в галузі енергозбереження, та інформування широких верств населення про нові наукові досслідження, актуальні проблеми та шляхи їх реалізації. Наукові статті журналу відображають дослідження вчених та фахівців в галузі економіки та енергетики направлених на підвищення енергоефективності.

Рік заснування: 2002. Періодичність: 12 раз на рік. ISSN 2313-8890 (Online), ISSN 2218-1849 (Print)

Новини

Журнал включено до категорії Б «Переліку наукових фахових видань України, в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора наук, кандидата наук та ступеня доктора філософії» (накази МОН України № 886 від 02.07.2020 та № 1188 від 24.09.2020)

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Циркулярні бізнес-моделі у агропродовольчій сфері: елементи, драйвери створення та перспективи застосування
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Кузьома, Віталій Вікторович; Співак, Вадим Вікторович
    У статті розкрито організаційно-економічні засади щодо елементів та драйверів створення циркулярних бізнес-моделей у агропродовольчій сфері України, обґрунтовано перспективні бізнес-моделі циркулярної економіки для агропродовольчої сфери України. Обґрунтовано, що циркулярні бізнес-моделі – це нові способи організації господарських зав’язків у межах агропродовольчої системи, які є толерантними по відношенню до навколишнього середовища та природних ресурсів, а також формують передумови для підвищення рівня благополуччя суспільства. Визначено фактори, які постають драйверами для створення циркулярних бізнес-моделей для агропродовольчої сфери, доведено, що ключовим з них є споживча поведінка покупців та рівень її соціальної відповідальності, так як споживча поведінка і інтереси бізнесу мають досягти балансу за умов, що результат роботи системи буде задовольняти всі зацікавлені сторони. Визначено елементи циркулярної бізнес-моделі агропродовольчого сектору, які орієнтуються на специфічні інструменти, що пов’язані з R-принципами процесу створення, пропозиції і реалізації цінності. Визначено перспективні бізнес-моделі агроцирккулярної економіки для агропродовольчої сфери України.
  • Ескіз
    Документ
    Методологія оцінювання ступеня циркулярності агропродовольчого бізнесу
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Кузьома, Віталій Вікторович
    За останні десятиліття глобальна економіка стала свідком безпрецедентного зростання та технологічного прогресу, що призвело до підвищення рівня життя. Однак цей стрімкий прогрес також спричинив серйозні екологічні проблеми, пов’язані з виснаженням ресурсів, накопиченням відходів і зміною клімату, які мають негативні наслідки. Сільське господарство є невід’ємною частиною світової економіки і, водночас, має значний вплив на природні ресурси та охорону навколишнього середовища. Із зростанням населення світу та занепокоєнням щодо зміни клімату зростає тиск на сільськогосподарський сектор, щоб він став більш ресурсоефективним та екологічно стійким. В роботі розглянуто критерії, які мають стати в основі оцінки рівня розвитку та результативності циркулярних процесів. Проаналізовано методи оцінювання ступеня циркулярності агропродовольчого бізнесу. У теперішній час моніторинг та оцінка циркулярної економіки на рівні бізнесу постають складними завданнями управління не тільки у сфері методологічних засад. Все більша кількість вітчизняних компаній розуміє потенціальні вигоди та преференції від впровадження циркулярних трансформацій у виробничому та управлінському процесах.
  • Ескіз
    Документ
    Продовольча безпека у глобальному вимірі: фактори забезпечення та сучасні тренди
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Кузьома, Віталій Вікторович
    Питання забезпечення глобальної продовольчої безпеки залишається одним з основних та вирішальних для всіх без виключення країн світу. Реалізація цілей сталого розвитку, які стали стратегічним пріоритетом для суспільства, відокремили проблеми подолання голоду та забезпечення здоров’я населення ключовими та у якості головного пріоритету подальшого існування людства. У статті досліджено сутність категорії «продовольча безпека» з різних науково-методичних позицій, проведено комплексний огляд основних тенденцій, які супроводжують аспекти вирішення питання досягнення продовольчої безпеки у світовому масштабі. Відокремлені основні елементи агропродовольчої системи, як ресурсного базису для забезпечення глобальної продовольчої безпеки. Виявлено сукупність ключових факторів, які здійснюють вплив на можливості забезпечення глобальної продовольчої безпеки. Окреслено архітектура моделі, які містить базові характеристики досягнення стану глобальної продовольчої безпеки. Виявлено та надано оцінка ключовим трендам на шляху досягненні глобальної продовольчої безпеки. Визначено, що Україна є потужним гравцем світового агропродовольчого ринку та має потужний потенціал сприяння забезпеченню подолання глобальної проблеми голоду у світі. Виняткова та основна умова для цього – це завершення військового конфлікту на території України та відновлення ресурсного і виробничого потенціалу сільського господарства країни на засадах подальшого сталого розвитку.
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка та сучасні тренди забезпечення продовольчої безпеки України
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Кузьома, Віталій Вікторович
    Забезпечення продовольчої безпеки країни – важливе завдання для національних агропродовольчих систем. У статті проведено дослідження сучасного стану внутрішнього самозабезпечення населення України продовольством. Здійснена аналітична оцінка обсягів та динаміки експортно-імпортних операцій з сільськогосподарською сировиною та продовольчими товарами. Надано оцінка рівня покриття експортом імпорту за основними видами продовольчих товарів. Досліджено місце України у світовому рейтингу продовольчої безпеки на основі міжнародного індексу GFSI. Виявлено ключові проблеми і причини, які визначили зниження рейтингових позицій України та рівня продовольчої безпеки її населення. Здійснено аналіз окремих показників результативності розвитку аграрного сектора країни, як базису забезпечення продовольчої безпеки. Досліджено сучасна структура виробництва основних видів сільськогосподарської продукції за категоріями виробників. Узагальнено ключові тенденції, що супроводжують процеси забезпечення продовольчої безпеки України за сучасних умов. За середніми значеннями індикаторів фактичного споживання проаналізовано стан забезпечення населення основними видами продуктів харчування. Обґрунтовано пріоритетні напрями забезпечення та зміцнення продовольчої безпеки у національному масштабі.