Вісники НТУ "ХПІ"
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2494
З 1961 р. у ХПІ видається збірник наукових праць "Вісник Харківського політехнічного інституту".
Згідно до наказу ректора № 158-1 від 07.05.2001 року "Про упорядкування видання вісника НТУ "ХПІ", збірник був перейменований у Вісник Національного Технічного Університету "ХПІ".
Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" включено до переліку спеціалізованих видань ВАК України і виходить по серіях, що відображають наукові напрямки діяльності вчених університету та потенційних здобувачів вчених ступенів та звань.
Зараз налічується 30 діючих тематичних редколегій. Вісник друкує статті як співробітників НТУ "ХПІ", так і статті авторів інших наукових закладів України та зарубіжжя, які представлені у даному розділі.
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Система контролю технології виробництва крабових паличок з нечіткою логікою(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна; Андренко, Дмитро Олександрович; Кубрик, Борис ІвановичЗапропоновано варіант побудови системи контролю технологічного процесу виготовлення крабових паличок для забезпечення потреб підприємств харчової промисловості, що спеціалізуються на виготовленні продуктів із риби та морепродуктів. Крабові палички є всесвітньо відомим харчовим продуктом, що широко використовують і як окремий продукт, так і у якості компоненту харчових страв. Крабові палички на початку виготовляли із м’яса «білої риби», так званої сурімі. Основним інгредієнтом є перемелений фарш з м’яса білих океанічних риб із північної частини Тихого океану. Для того, щоб отримати смак схожий з оригінальним смаком крабів, в палички додають харчові домішки і додаткові інгредієнти. Необхідність впровадження системи контролю пов’язана із тим, що автоматизація процесу виробництва крабових паличок дає можливість ретельно дотримуватись технології виробництва і підвищити якість кінцевого продукту. Поставлена задача вирішена шляхом розробки інформаційно-вимірювальної системи для підтримки основних технологічних параметрів у встановлених межах допуску. Запропонована система здатна отримувати інформацію від об’єкту контролю завдяки використанню сучасних високоточних датчиків. Додатковою перевагою запропонованої системи є реалізація у ній ситуаційної системи з нечіткою логікою для визначення впливу параметрів технологічного процесу виготовлення крабових паличок на їх якість. Системи з нечіткою логікою набувають все більшого поширення на виробництві разом із застосуванням нейронних мереж у зв’язку з їх практично безмежними можливостями у вирішенні задач контролю та керування процесами і обладнанням. Проведено комп’ютерне моделювання, яке підтвердило, що створення евристичного аналізатору для визначення якості крабових паличок доцільно та необхідно для того, щоб не допустити виробництво неякісної продукції. Впровадження системи дає можливість уникати аварійних ситуацій на технологічному процесі та забезпечувати високу якість продукції. Наведено структурну схему системи, визначено основні її елементи. Здійснено аналіз похибок, який підтвердив необхідну високу точність запропонованого варіанту побудови системи контролю.Документ Формування тестових впливів для першого рівня інформаційно вимірювальної системи(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Григоренко, Ігор Володимирович; Кондрашов, Сергій Іванович; Опришкін, Олександр СергійовичПитання підвищення ефективності систем помелу кави завдяки бездемонтажному тестовому контролю метрологічних характеристик інформаційно-вимірювальних систем залишається актуальним на сьогоднішній, незважаючи на те, що цім питанням продовжують займатися як вітчизняні так і закордонні вчені. Тестові методи контролю знайшли широке застосування у різноманітних галузях виробництва і системи помелу не є виключенням. Окрім чинників, що впливають на процес помелу кави треба враховувати зміну метрологічних характеристик як окремих компонентів обладнання так і інформаційно-вимірювальної системи у цілому. Оскільки процес помелу є динамічним то необхідно проводити тестовий контроль обладнання без припинення роботи. Виникає потреба в бездемонтажному тестовому контролі шляхом формування адитивних і мультиплікативних тестових впливів на першому рівні інформаційно-вимірювальної системи. Складністю є те, що при побудові математичної моделі процесу практично неможливо врахувати динамічні зміни на об’єкті, які можуть бути і лінійними, і нелінійними. Вказана особливість процесу помелу робить необхідним перехід до створення ситуаційної системою з нечіткою логікою, яка може допомогти у визначенні оптимального співвідношення між характеристиками технологічного обладнання для забезпечення мінімального значення динамічної похибки. У роботі для створення ситуаційної системою з нечіткою логікою було обрано метод побудови нечіткого висновку Mamdani. Цей алгоритм найбільш поширений, коли необхідно допомогти у прийнятті рішення інженеру-метрологу. За допомогою графічного інтерфейсу користувача побудовано ситуаційну систему з нечіткою логікою для першого рівня інформаційно-вимірювальної системи, що здатна визначати такі параметри, що забезпечать мінімальне значення динамічної похибки системи помелу при відпрацюванні дії адитивних і мультиплікативних тестових впливів. Використання представленого підходу може бути поширено на клас задач по визначенню оптимального співвідношення між різнорідними параметрами для отримання найкращого результату.Документ Розроблення ситуаційної системи з нечіткою логікою для другого рівня інформаційно-вимірювальної системи(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Кондрашов, Сергій Іванович; Григоренко, Ігор Володимирович; Опришкін, Олександр СергійовичНа сьогодні при виробництві і у побуті стає питання підвищення якості та ефективності систем помелу. Це можуть бути як цементні і поробляючи зерно заводи, так і кав'ярні, що використовують машини для помелу кави. Ефективне управління процесом помелу має велике значення для збільшення продуктивності і якості кінцевого продукту. Управління процесом помелу є складною задачею внаслідок того, що на процес впливають багато чинників. Крім чинників треба враховувати при аналізі ще ступень зносу ріжучих поверхонь, люфт у механічних передачах, що збільшує відстань між жорновами і матеріал, з якого вони вироблені. Математичні моделі, що описують процес помелу не можуть бути повністю досконалими, бо містять обмежену кількість чинників, які впливають на процес і всі вони визначаються у різних фізичних величинах. Також при розробці математичної моделі практично неможливо врахувати динамічні зміни у об’єкті контролю, які можуть бути як лінійними, так і нелінійними. Всі ці особливості складного об’єкту контролю роблять необхідним перехід до створення ситуаційної системи з нечіткою логікою, яка надасть можливість врахувати усі особливості і складності, що виникають при створенні "образу" об'єкта контролю. Для розроблення ситуаційної системи з нечіткою логікою обрано найбільш прийнятний для задач метрологічного забезпечення метод побудови нечіткого висновку ситуаційного типу Мамдані. За допомогою графічного інтерфейсу користувача вдалося побудувати ситуаційну систему з нечіткою логікою, яка надала можливість встановити для другого рівня інформаційно-вимірювальної системи, де формується технологічний і метрологічний "образ" об'єкта контролю з урахуванням впливу зовнішніх та внутрішніх факторів, необхідні технологічні режими, що позитивно вплинуть на однорідність помелу.Документ Дослідження контрольно-вимірювального обладнання за допомогою системи Fuzzy-Logic(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019) Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна; Вовк, Людмила ОлександрівнаВ роботі розглянуто вирішення науково-практичної задачі контролю точності вимірювання параметрів технологічного процесу виготовлення карамелі для підвищення її якості за допомогою створення евристичного аналізатору на базі інтерфейсу користувача системи Fuzzy-Logic. Проаналізовано фактори, що впливають на точність вимірювання, доведено можливість застосування апарату Fuzzy-Logic для визначення таких параметрів технологічного процесу, які забезпечують максимальну якість продукції. Проведено комп’ютерне моделювання, яке підтвердило, що створення евристичного аналізатору для визначення якості карамелі доцільно та необхідно для того, щоб не допустити виробництво неякісної продукції. На підставі даних, отриманих з результатів натурних вимірювань параметрів технологічного процесу виготовлення карамельного сиропу проведено розрахунки стандартної невизначеності результатів вимірювань по типам А та В, щоб мати можливість своєчасно прогнозувати відмову датчиків на основі зміни форми закону розподілу результатів вимірювань та назначати міжповірочні інтервали для досліджуваного обладнання.