Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Нові рішення у сучасних технологіях

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/64473

Офіційний сайт http://vestnik2079-5459.khpi.edu.ua/

Журнал публікує наукові результати та досягнення мультидисциплінарних досліджень молодих науковців широкого профілю у сферах машинобудування, енергетики, технологій органічних і неорганічних речовин, екології, інформаційних технологій і систем управління, техніки та електрофізики високих напруг, а також з фундаментальних аспектів сучасних технологій.

Рік заснування: 2001. Періодичність: 4 рази на рік. p-ISSN: 2079-5459 e-ISSN: 2413-4295

Новини

Журнал включено до Переліку наукових фахових видань України, категорія "Б" (накази МОН України №409 від 17.03.2020 та №886 від 02.07.2020) за спеціальностями 132-Матеріалознавство; 141- Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка; 142-Енергетичне машинобудування; 151-Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології; 152 -Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка; 161-Хімічні технології та інженерія; 181-Харчові технології

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Інформаційно-вимірювальна система для задач технологічного контролю виготовлення майонезу
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Григоренко, Ігор Володимирович; Момот, Максим Олегович; Григоренко, Світлана Миколаївна
    У сучасному автоматизованому виробництві основною тенденцією розвитку вимірювань є перехід до машинного контролю і застосуванню більш складних інформаційно-вимірювальних систем, що здатні керувати технологічним процесом. У зв'язку із цим зростає значення метрологічних характеристик кожного з вимірювальних каналів, які враховують метрологічні характеристики усіх включених у вимірювальний канал блоків. Можливість нарощування систем у процесі експлуатації або можливість зміни їх структури залежно від задач виробництва, по суті ускладнює регламентацію вимог до таких систем на відміну від звичайних засобів вимірювання, які є "завершеними" виробами, але дає можливість використовувати ключові елементи системи для створення на їх основі нової системи для вирішення інших задач. Цей принцип наглядно продемонстровано у даній роботі. Представлено сучасну інформаційно-вимірювальну систему для забезпечення потреб підприємств харчової промисловості, що спеціалізуються на виробництві різних сортів майонезу. Майонез є найбільш поширеною у світі напівтвердою приправою, яка здатна покращувати смакові якості їжі. Необхідність розробки такої системи пов'язана з тим, що є необхідність автоматизувати процес виробництва майонезу для усунення впливу суб'єктивного чинника на процес виробництва та у зв'язку з цим підвищити якість продукції. Виконання цієї задачі досягається шляхом підтримки параметрів технологічного процесу у встановлених межах допуску. Контроль технологічного процесу виготовлення майонезу та вплив на нього можливий лише завдяки розробці інформаційно-вимірювальної системи, яка здатна отримувати інформацію від об’єкту контролю завдяки використанню високоточних датчиків і впливати на технологічний процес через дії виконавчих пристроїв. Все це дає можливість уникнути аварійної ситуації та забезпечити потрібну якість продукції. Наведено структурну схему системи, основні елементи її елементної бази, на підставі якої розроблено електричну принципову схему інформаційно-вимірювальної системи. Здійснено аналіз похибок та невизначеності, що підтверджує високу точність запропонованого варіанту побудови системи.
  • Ескіз
    Документ
    Формування тестових впливів для першого рівня інформаційно вимірювальної системи
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Григоренко, Ігор Володимирович; Кондрашов, Сергій Іванович; Опришкін, Олександр Сергійович
    Питання підвищення ефективності систем помелу кави завдяки бездемонтажному тестовому контролю метрологічних характеристик інформаційно-вимірювальних систем залишається актуальним на сьогоднішній, незважаючи на те, що цім питанням продовжують займатися як вітчизняні так і закордонні вчені. Тестові методи контролю знайшли широке застосування у різноманітних галузях виробництва і системи помелу не є виключенням. Окрім чинників, що впливають на процес помелу кави треба враховувати зміну метрологічних характеристик як окремих компонентів обладнання так і інформаційно-вимірювальної системи у цілому. Оскільки процес помелу є динамічним то необхідно проводити тестовий контроль обладнання без припинення роботи. Виникає потреба в бездемонтажному тестовому контролі шляхом формування адитивних і мультиплікативних тестових впливів на першому рівні інформаційно-вимірювальної системи. Складністю є те, що при побудові математичної моделі процесу практично неможливо врахувати динамічні зміни на об’єкті, які можуть бути і лінійними, і нелінійними. Вказана особливість процесу помелу робить необхідним перехід до створення ситуаційної системою з нечіткою логікою, яка може допомогти у визначенні оптимального співвідношення між характеристиками технологічного обладнання для забезпечення мінімального значення динамічної похибки. У роботі для створення ситуаційної системою з нечіткою логікою було обрано метод побудови нечіткого висновку Mamdani. Цей алгоритм найбільш поширений, коли необхідно допомогти у прийнятті рішення інженеру-метрологу. За допомогою графічного інтерфейсу користувача побудовано ситуаційну систему з нечіткою логікою для першого рівня інформаційно-вимірювальної системи, що здатна визначати такі параметри, що забезпечать мінімальне значення динамічної похибки системи помелу при відпрацюванні дії адитивних і мультиплікативних тестових впливів. Використання представленого підходу може бути поширено на клас задач по визначенню оптимального співвідношення між різнорідними параметрами для отримання найкращого результату.