2024 № 5 Економічні науки

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/85545

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення конкурентоспроможності та економічної безпеки підприємств харчової промисловості в умовах війни в Україні
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Майстро, Руслана Григорівна; Нагорний, Олег Леонідович; Ігнатов, Марк Віталійович
    У статті досліджено питання підвищення конкурентоспроможності та економічної безпеки підприємств харчової промисловості України в умовах війни. Визначено, що збройний конфлікт суттєво посилив ризики для українських підприємств, особливо через перебої у ланцюгах постачання, нестабільність ринку, а також правову і фінансову невизначеність. Розглянуто підходи до забезпечення економічної безпеки, включаючи оптимізацію використання ресурсів, побудову антикризових стратегій та диверсифікацію ринків збуту.Особливу увагу приділено аналізу діяльності підприємств харчової промисловості Харкова та Харківської області, де багато компаній намагаються продовжувати свою діяльність, незважаючи на обстріли та інші ризики. Розглянуто приклади харківських виробників, які зберігають виробництво, адаптують бізнес-моделі під нові умови, допомагають внутрішньо переміщеним особам та надають підтримку Збройним Силам України. В умовах посиленого тиску з боку зовнішніх факторів, таких як обмеження імпорту й експорту, підприємства регіону демонструють адаптивність та готовність до змін. The article examines the issues of enhancing the competitiveness and economic security of Ukraine's food industry enterprisesunder wartime conditions. It is noted that the armed conflict has significantly increased risks for Ukrainian businesses, especially due to supply chain disruptions, market instability, as well as legal and financial uncertainty. Approaches to ensuring economic security are considered, including resource optimization, crisis strategy development, and market diversification.Particular attention is paid to analyzing the activities of food industry enterprises in Kharkiv and the Kharkiv region, wheremany companies strive to continue their operations despite shelling and other risks. Examples of Kharkiv manufacturers who maintain production, adapt business models to new conditions, assist internally displaced persons, and provide support to the Armed Forces of Ukraine are discussed. Under intensified pressure from external factors, such as import and export restrictions, enterprises in the region demonstrate adaptability and readiness for change.
  • Ескіз
    Документ
    Управління стійким розвитком ресторанного господарства
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Замула, Олена Василівна; Замула, Олексій Олександрович
    Управління стійким розвитком ресторанного господарства останнім часом набуває великого значення в процесі забезпечення його довготривалого успіху і конкурентоспроможності. Це пов’язано з наростаючими потребами суспільства в безпеці та забезпеченні принципурівності і можливості реалізації прав всіх його членів. Стійке управління ресурсами та різноманіттям у ресторанах має вирішальне значення як для декарбонізації, що має зупинити деградацію навколишнього середовища, так і для інклюзивного розвитку, що сприятиме покращенню умов життя поточних та майбутніх поколінь.У статті розкривається проблема розробки практичних рекомендацій щодо управління стійким розвитком ресторанного господарства.Тому важливо проаналізувати існуючі підходи до планування заходів із забезпечення економії та результативного використання усіх видів ресурсів для визначення ефективнішого способу надання послуг, а також дослідити методи організації взаємодії з клієнтами, працівниками та громадою для якнайповнішої реалізації прав всіх членів суспільства. Sustainable development management of the restaurant business has recently gained great importance in the process of ensuring its long-term success and competitiveness. This is connected with the growing needs of society for security and ensuring the principle of equality and the possibility of realizing the rights of all its members. Sustainable management of resources and diversity in restaurants is crucial both fordecarbonization, which should stop environmental degradation, and for inclusive development, which will contribute to improving the living conditions of current and future generations. The article reveals the problem of developing practical recommendations for managing the sustainable developmentof the restaurant industry. Therefore, it is important toanalyze existing approaches to planning measures to ensure savings and efficient use of all types of resources in order to determine a more efficient way of providing services, as well as to investigate methods of organizing interaction with clients, employees and the community for the fullest realization of the rights of all members of society.