Кафедра "Інтегровані технології, процеси і апарати"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/1789

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/itpa

Від 2005 року кафедра має назву "Інтегровані технології, процеси і апарати", первісна назва – кафедра загальної хімічної технології, процесів і апаратів.

Кафедра загальної хімічної технології, процесів і апаратів створена в 1933 році, а очолив її професор Максим Ісидорович Некрич, який у свій час закінчив Паризький університет – Сорбонну (Франція). Але ще в 1927 році професор М. Д. Зуєв починає читати студентам курс загальної хімічної технології, доповнюючи його розрахунком процесів і апаратів, а також контрольно-вимірювальних приладів. У 1964 році від кафедри загальної хімічної технології, процесів і апаратів відокремилася нова кафедра – "Автоматизації хімічних виробництв".

Від 1977 року кафедру очолював Леонід Леонідович Товажнянський, кандидат технічних наук, доцент, на той час проректор ХПІ, а згодом – доктор технічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, Заслужений працівник вищої школи, лауреат Державної премії, Дійсний член Академії наук вищої школи України, ректор НТУ «ХПІ». Виконувачем обов’язків завідувача кафедри у період з 1977 по 1981 роки був І. С. Чернишов.

Від 1 лютого 2018-го року кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора та 12 кандидатів технічних наук; 2 співробітника мають звання професора, 11 – доцента.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 32
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу складових рецептури шоколадних глазурей на їх реологічні характеристики
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Бухкало, Світлана Іванівна; Земелько, Марія Леонідівна; Іглін, Сергій Петрович
    Продовжено дослідження математичних моделей шоколадної глазурі як об'єкта кондитерської галузі харчової технології з метою вивчення реологічних характеристик. Визначені важливі технологічні завдання, а саме: сприяння уповільненню процесів окиснення; поліпшення емульгуючих та диспергуючих властивостей; запобігання окисленню окремих видів продукції; перешкоджання попаданню вологи, що збільшує термін придатності кондитерського виробу та ін. На другому етапі визначаються основні проблеми – наукове обґрунтування рецептурних складових технології виробництва продукції з урахуванням показників якість-собівартість. Далі для заданих параметрів технології виробництва визначають складові рецептури шоколадних глазурів. Як приклад представлені результати досліджень вибраних технологічних параметрів деяких композицій шоколадних глазурів порівняльний аналіз ефективності їхнього впливу на реологічні властивості композицій на основі какао-олії. Аналіз отриманих результатів та розрахункових рівнянь дозволив запропонувати рекомендації щодо інтенсифікації процесів виробництва, що ефективно знижує в'язкість композицій на основі какао-олії, та, у свою чергу, дає можливість використовувати їх для часткової заміни лецитину при виробництві кондитерських виробів.
  • Ескіз
    Документ
    Деякі релогічні характеристики різновидів майонезів
    (ТОВ "Планета – Принт", 2021) Іглін, Сергій Петрович; Бухкало, Світлана Іванівна; Ольховська, Вікторія Олегівна; Артеменко, В. Г.; Ващенко, А. Р.; Татарінова, О. І.; Велетнюк, Д. Є.; Подкоритов, М. Я.; Якушенков, О. Д.
  • Ескіз
    Документ
    Релогічні задачі дослідження майонезів
    (ТОВ "Планета – Принт", 2021) Іглін, Сергій Петрович; Бухкало, Світлана Іванівна; Артеменко, В. Г.; Ващенко, А. Р.; Велетнюк, Д. Є.; Ель Казма, Д. М.; Татарінова, О. І.; Зінов'єва, Є. О.; Титаренко, К. О.; Чаплигін, Л. А.
  • Ескіз
    Документ
    Приклад постановки задачі дослідження майонезів
    (ТОВ "Планета – Принт", 2021) Бухкало, Світлана Іванівна; Іглін, Сергій Петрович; Мірошніченко, Наталія Миколаївна; Вінокурова, А. П.; Триполка, Д. Д.; Костюченко, М. С.; Кузьменко, В. С.; Сидоренко, Т. Р.; Фесенко, А. А.
  • Ескіз
    Документ
    Медико-біологічні аспекти утилізації полімерної частки твердих побутових відходів безпеки життєдіяльності
    (Друкарня Мадрид, 2021) Бухкало, Світлана Іванівна; Іглін, Сергій Петрович; Курій, Олена Володимирівна; Мірошніченко, Наталія Миколаївна; Ольховська, Вікторія Олегівна; Строна, В. І.
    Дослідження спрямоване на виявлення зв’язків основних характеристик комплексних систем медико-біологічних аспектів фізичної культури і спорту як середовища існування людини у сфері утворення твердих побутових відходів та обов’язкової попередньої утилізації їх полімерної частки. Тверді побутові відходи розглянуті у взаємодії з навколишнім простором з метою попередження розповсюдження різновидів захворювань та забезпечення безпеки навколишнього середовища. Предметом дослідження є властивості середовища, які проявляються у впливі на здоров’я людини, а метою – розробка профілактичних заходів, що забезпечують збереження оптимального здоров’я людини, його довготривалої фізичної і творчої активності за рахунок екологічних раціональних заходів.
  • Ескіз
    Документ
    Загальні умови процесів кристалізації цукру
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Мальцева, А. О.; Бухкало, Світлана Іванівна; Іглін, Сергій Петрович; Мисько, Д. Ю.; Миронов, Вадим Костянтинович; Сабецька, А. О.; Штонда, А. О.; Бандурян, І. К.; Кобець, І. В.; Гарбуз, О. С.
  • Ескіз
    Документ
    Приклад постановки задачі експерименту
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Бухкало, Світлана Іванівна; Іглін, Сергій Петрович; Ольховська, Оксана Ігорівна; Ващенко, В. В.; Крицький, О. О.; Миронова, О. Г.; Федорченко, Г. О.; Ляпун, С. О.; Ольховська, Вікторія Олегівна
  • Ескіз
    Документ
    Приклад експериментальних розрахунків дії реакторів як системи
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Бухкало, Світлана Іванівна; Іглін, Сергій Петрович; Ольховська, Оксана Ігорівна; Ольховська, Вікторія Олегівна
    У матеріалах статті розглянуті можливості для визначення загальної технології експериментальних прикладів дії реакторів ідеального змішування з метою підвищення ефективності їх роботи у хімічній та харчовій промисловості, а також у біотехнологічних системах. Дослідження проведені на сучасному рівні науково- обґрунтованого математичного викладення та програм розрахунків 1) різновидів технології та їх закономірностей з урахуванням специфічних особливостей стадій теплообміну; 2) на різних стадіях проектування і обґрунтування моделей устаткування. Представлені приклади і деякі особливості можливих рішень, які засновані на експериментальних даних розробки хімічних процесів і їх наукового обґрунтування у вигляді об'єктів технології.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз реологічних властивостей різновидів майонезу
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Бухкало, Світлана Іванівна; Іглін, Сергій Петрович; Ольховська, Вікторія Олегівна
    У матеріалах статті розглянуті можливості визначення реологічних властивостей для технологічних процесів виробництва майонезу. Розробки проведені з метою вибору сучасних високоефективних науково-обгрунтованих технологій: 1) різновидів технології та їх закономірностей з урахуванням специфічних особливостей компонентів; 2) на різних стадіях проектування і обґрунтування моделей устаткування. Представлені приклади і деякі особливості можливих рішень, які засновані на експериментальних даних розробки механізмів процесів і їх наукового обґрунтування у вигляді об'єктів технології. Проблеми технології майонезів розглядається у вигляді складних комплексних процесів, їх досліджень, аналізу енерго- і ресурсозберігаючих складових. Проаналізовано умови застосування реологічних властивостей та їх параметри, сформовано рекомендації для вибору реологічної моделі конкретного неньютонівського середовища.
  • Ескіз
    Документ
    Питання комплексного визначення властивостей сировини у межах курсових проектів
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019) Сирку, Марія Андріївна; Бухкало, Світлана Іванівна; Іглін, Сергій Петрович; Мірошніченко, Наталія Миколаївна; Шкредов, Іван Сергійович; Пахнутова, Марія Ігорівна; Шевчук, Тетяна Русланівна