Кафедра "Інтегровані технології, процеси і апарати"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/1789

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/itpa

Від 2005 року кафедра має назву "Інтегровані технології, процеси і апарати", первісна назва – кафедра загальної хімічної технології, процесів і апаратів.

Кафедра загальної хімічної технології, процесів і апаратів створена в 1933 році, а очолив її професор Максим Ісидорович Некрич, який у свій час закінчив Паризький університет – Сорбонну (Франція). Але ще в 1927 році професор М. Д. Зуєв починає читати студентам курс загальної хімічної технології, доповнюючи його розрахунком процесів і апаратів, а також контрольно-вимірювальних приладів. У 1964 році від кафедри загальної хімічної технології, процесів і апаратів відокремилася нова кафедра – "Автоматизації хімічних виробництв".

Від 1977 року кафедру очолював Леонід Леонідович Товажнянський, кандидат технічних наук, доцент, на той час проректор ХПІ, а згодом – доктор технічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, Заслужений працівник вищої школи, лауреат Державної премії, Дійсний член Академії наук вищої школи України, ректор НТУ «ХПІ». Виконувачем обов’язків завідувача кафедри у період з 1977 по 1981 роки був І. С. Чернишов.

Від 1 лютого 2018-го року кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора та 12 кандидатів технічних наук; 2 співробітника мають звання професора, 11 – доцента.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    Принципы адресного подвода энергии при переработке пищевого сырья
    (НТУ "ХПИ", 2014) Бурдо, О. Г.; Бандура, В. Н.; Ружицкая, Н. В.
    В работе впервые решается задача энергетического аспекта нанотехнологий. Причем, энергетика является не только характеристикой, но и инструментом организации технологии, средством управления кинетикой процессов переноса в наномасштабных элементах пищевых систем. Приведена классификация наноэнерготехнологий. Обсуждаются механизмы и принципы математического и экспериментального моделирования. Приведены результаты экспериментальных исследований процессов массопереноса с использованием наноэнерготехнологий.
  • Ескіз
    Документ
    Энергетический мониторинг пищевых технологий
    (НТУ "ХПИ", 2007) Бурдо, О. Г.; Семков, С. В.; Сталимбовская, А. С.
    The analysis of power problems in the world, Ukraine, in agrarian and industrial complex is given. Specificity of power technologies of agrarian and industrial complex is determined. Strategy of the decision of questions of power efficiency in agrarian and industrial complex is offered. The operational experience of academy on problems of increase of efficiency of use of resources in food technologies is resulted.
  • Ескіз
    Документ
    Енергетична програма навчального закладу
    (НТУ "ХПІ", 2007) Бурдо, О. Г.; Светлічний, П. І.; Мординський, В. П.; Сталімбовська, Г. С.
    In work problems of consumption of energy and the power policy of Ukraine are considered. Strategic directions of power policy for a higher educational institution and position to it are offered. Ways of realization of strategy within the limits of the Program which as much as possible introduces mechanisms of partial self-financing of projects are discussed.
  • Ескіз
    Документ
    Энергетика пищевых нанотехнологий
    (НТУ "ХПИ", 2012) Бурдо, О. Г.; Бандура, В. Н.; Ружицкая, Н. В.; Яровой, И. И.
    The food nanotechnologies development directions have been considered in the paper. Classification of food raw nanoscale objects has been given. The analysis of new combined wave barodiffusion tecnologies based transport processes mechanisms has been given. Energy aspects of using these technologies in extraction and product dehydration have been considered. The examples of wave and barodiffusion technologies practical use in coffee, cognac production, grain drying, microorganisms inactivation, water demineralization have been provided.
  • Ескіз
    Документ
    Энергетические аспекты пищевых нанотехнологий
    (НТУ "ХПИ", 2005) Бурдо, О. Г.; Ряшко, Г. М.; Светличный, П. И.
    The prospects of nanotechnology implementation in production of foodstuff were considered. The analysis of nanoprocess during pasteurization, drying, infusion and raw material concentrating was done. The estimation of power expenses at gradual introduction nanotechnologies and in different areas was carr ied out. Mechanisms and efficiency of nanotechnology are proved for low-temperature pasteurizations, drying, cryoco ncentrating, heat treatment of viscous products
  • Ескіз
    Документ
    Повышение энергетической эффективности процессов обезвоживания пищевого сырья
    (НТУ "ХПИ", 2008) Бурдо, О. Г.; Безбах, И. В.; Зыков, А. В.; Ахмед, Омар Саид
    Article is devoted questions of creation of thermomechanical units on the basis of rotating thermosiphons (RTS). The analysis of technologies of thermal processing, concentrating liquid products, drying of disperse materials is made. Problems are revealed and decision ways are defined. Classification of thermomechanial units is resulted. Application of devices with RTS for various foodstuffs is considered. Results of experimental modeling of heat–mass exchange in devices with RTS are resulted. Calculation and the analysis of efficiency of application of the device in technological lines are made. Prospects of designs of independent thermo-mechanical units, their functional problems and the advantages, expected effect are considered
  • Ескіз
    Документ
    Управление энергетической эффективностью города
    (НТУ "ХПИ", 2004) Захаров, Н. Д.; Бурдо, О. Г.; Хобин, В. А.; Мазур, А. В.
    Анализируется комплекс проблем, связанных с повышением энергетической эффективности жизнеобеспечения городской инфраструктуры, включая проблемы обучения энергосберегающим технологиям и формирование на этой основе соответствующего стиля мышления
  • Ескіз
    Документ
    Стратегия совершенствования энерготехнологий в условиях кризиса
    (НТУ "ХПИ", 2009) Бурдо, О. Г.; Светличный, П. И.; Зыков, А. В.
    The situation related to the power crisis folded in a country is considered in work. Possible directions of perfection of existent methods of decision of problem are analyzed. Strategy of increase of power efficiency is offered. The priority ways of development and methods of the power monitoring of the systems of the thermal providing are selected.
  • Ескіз
    Документ
    Энергетическая эффективность пищевых нанотехнологий
    (НТУ "ХПИ", 2006) Бурдо, О. Г.; Рыбина, О. Б.; Сталимбовская, А. С.
    В работе предложены направления по снижению энергозатрат путем влияния на природные наномасштабные объекты. Рассмотрены процессы стерилизации и пастеризации на примере процесса низкотемпературной стерилизации пищевых продуктов. Приведены результаты влияния электромагнитных полей на микроорганизмы.