Кафедра "Інтегровані технології, процеси і апарати"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/1789

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/itpa

Від 2005 року кафедра має назву "Інтегровані технології, процеси і апарати", первісна назва – кафедра загальної хімічної технології, процесів і апаратів.

Кафедра загальної хімічної технології, процесів і апаратів створена в 1933 році, а очолив її професор Максим Ісидорович Некрич, який у свій час закінчив Паризький університет – Сорбонну (Франція). Але ще в 1927 році професор М. Д. Зуєв починає читати студентам курс загальної хімічної технології, доповнюючи його розрахунком процесів і апаратів, а також контрольно-вимірювальних приладів. У 1964 році від кафедри загальної хімічної технології, процесів і апаратів відокремилася нова кафедра – "Автоматизації хімічних виробництв".

Від 1977 року кафедру очолював Леонід Леонідович Товажнянський, кандидат технічних наук, доцент, на той час проректор ХПІ, а згодом – доктор технічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, Заслужений працівник вищої школи, лауреат Державної премії, Дійсний член Академії наук вищої школи України, ректор НТУ «ХПІ». Виконувачем обов’язків завідувача кафедри у період з 1977 по 1981 роки був І. С. Чернишов.

Від 1 лютого 2018-го року кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора та 12 кандидатів технічних наук; 2 співробітника мають звання професора, 11 – доцента.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 11
  • Ескіз
    Документ
    Розвиток інновацій з застосування рослинних восків у стоматології
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Бухкало, Світлана Іванівна; Руднєва, Лариса Леонідівна; Ольховська, Вікторія Олегівна
    У матеріалах статті розглядається можливість застосування у стоматології рослинних восків, технологія видобування яких полягає у використанні у якості сировини соняшникового лушпиння. Розроблено та досліджено деякі теоретичні і експериментальні моделі технології з урахуванням проведеного аналізу літературних джерел інформації. Визначено напрямки оптимізації та підвищення енергоефективності систем з конкретизацією типових заходів виробництв. Описано алгоритм інтенсифікації розвитку ринку – виявлення зв’язків основних характеристик комплексних систем медико-біологічних аспектів як середовища існування людини у сфері надання медичних послуг й взаємодії з навколишнім простором з метою попередження розповсюдження різновидів захворювань: вибір методу видобування рослинних восків – сировини та продукту різновидів харчової та інших технологій; класифікація-ідентифікація факторів та характеристик, що впливають на ефективність обраного методу технології видобування; порівняльна характеристика різновидів сировини, технологій та методів їх дослідження; наукове обґрунтування та розрахунки оптимальних параметрів систем технології; вибір сучасних технологічних схем та обладнання для спеціальних методів дослідження можливостей практичного застосування рослинних восків у стоматології.
  • Ескіз
    Документ
    Деякі особливості інформаційного забезпечення
    (ТОВ "Планета – Принт", 2021) Ольховська, Вікторія Олегівна; Кравченко, О. С.; Бухкало, Світлана Іванівна
  • Ескіз
    Документ
    Деякі релогічні характеристики різновидів майонезів
    (ТОВ "Планета – Принт", 2021) Іглін, Сергій Петрович; Бухкало, Світлана Іванівна; Ольховська, Вікторія Олегівна; Артеменко, В. Г.; Ващенко, А. Р.; Татарінова, О. І.; Велетнюк, Д. Є.; Подкоритов, М. Я.; Якушенков, О. Д.
  • Ескіз
    Документ
    Медико-біологічні аспекти утилізації полімерної частки твердих побутових відходів безпеки життєдіяльності
    (Друкарня Мадрид, 2021) Бухкало, Світлана Іванівна; Іглін, Сергій Петрович; Курій, Олена Володимирівна; Мірошніченко, Наталія Миколаївна; Ольховська, Вікторія Олегівна; Строна, В. І.
    Дослідження спрямоване на виявлення зв’язків основних характеристик комплексних систем медико-біологічних аспектів фізичної культури і спорту як середовища існування людини у сфері утворення твердих побутових відходів та обов’язкової попередньої утилізації їх полімерної частки. Тверді побутові відходи розглянуті у взаємодії з навколишнім простором з метою попередження розповсюдження різновидів захворювань та забезпечення безпеки навколишнього середовища. Предметом дослідження є властивості середовища, які проявляються у впливі на здоров’я людини, а метою – розробка профілактичних заходів, що забезпечують збереження оптимального здоров’я людини, його довготривалої фізичної і творчої активності за рахунок екологічних раціональних заходів.
  • Ескіз
    Документ
    Загальні можливості підвищення енергоефективності комплексних систем переробки плодоовочевої сировини
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Бухкало, Світлана Іванівна; Ольховська, Вікторія Олегівна
    У цій статті-огляді розглядаються сучасні методи обробки томатів різних помологічних сортів та аналізуються гібриди. Привабливий хімічний склад томатів, складається з білків, ліпідів, вуглеводів, вітамінів, макро та мікроелементів. Найрозвиненішими з точки зору технології та техніки для томатів є виготовлення томатного соку, томатної пасти, різновидів соусів та кетчупів. Дослідження біохімічного складу сирого помідора демонструє взаємозв'язок між якістю продукту технології та сортами сировини. Важливою тенденцією складної переробки сировини є використання томатних вичавок, насіння та шкірки томатів. У статті показані приклади напрямків вдосконалення технології та обладнання для переробки томатів різними способами, проаналізовані методи інтенсифікації технологічних процесів виробництва томатної пасти, а також інновацій різновидів компаній зі складною обробкою томатів.
  • Ескіз
    Документ
    Складові алгоритму пошуку раціональних закономірностей роботи обладнання
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Ольховська, Вікторія Олегівна; Кравченко, О. С.; Бухкало, Світлана Іванівна
  • Ескіз
    Документ
    Приклад постановки задачі експерименту
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Бухкало, Світлана Іванівна; Іглін, Сергій Петрович; Ольховська, Оксана Ігорівна; Ващенко, В. В.; Крицький, О. О.; Миронова, О. Г.; Федорченко, Г. О.; Ляпун, С. О.; Ольховська, Вікторія Олегівна
  • Ескіз
    Документ
    Приклад експериментальних розрахунків дії реакторів як системи
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Бухкало, Світлана Іванівна; Іглін, Сергій Петрович; Ольховська, Оксана Ігорівна; Ольховська, Вікторія Олегівна
    У матеріалах статті розглянуті можливості для визначення загальної технології експериментальних прикладів дії реакторів ідеального змішування з метою підвищення ефективності їх роботи у хімічній та харчовій промисловості, а також у біотехнологічних системах. Дослідження проведені на сучасному рівні науково- обґрунтованого математичного викладення та програм розрахунків 1) різновидів технології та їх закономірностей з урахуванням специфічних особливостей стадій теплообміну; 2) на різних стадіях проектування і обґрунтування моделей устаткування. Представлені приклади і деякі особливості можливих рішень, які засновані на експериментальних даних розробки хімічних процесів і їх наукового обґрунтування у вигляді об'єктів технології.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз реологічних властивостей різновидів майонезу
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Бухкало, Світлана Іванівна; Іглін, Сергій Петрович; Ольховська, Вікторія Олегівна
    У матеріалах статті розглянуті можливості визначення реологічних властивостей для технологічних процесів виробництва майонезу. Розробки проведені з метою вибору сучасних високоефективних науково-обгрунтованих технологій: 1) різновидів технології та їх закономірностей з урахуванням специфічних особливостей компонентів; 2) на різних стадіях проектування і обґрунтування моделей устаткування. Представлені приклади і деякі особливості можливих рішень, які засновані на експериментальних даних розробки механізмів процесів і їх наукового обґрунтування у вигляді об'єктів технології. Проблеми технології майонезів розглядається у вигляді складних комплексних процесів, їх досліджень, аналізу енерго- і ресурсозберігаючих складових. Проаналізовано умови застосування реологічних властивостей та їх параметри, сформовано рекомендації для вибору реологічної моделі конкретного неньютонівського середовища.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз можливостей регенерації етилового спирту у виробництві пектину
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019) Бухкало, Світлана Іванівна; Ольховська, Оксана Ігорівна; Зіпунніков, Микола Миколаєвич; Ольховська, Вікторія Олегівна; Сирку, Марія Андріївна
    У матеріалах статті розглянуті можливості для визначення загальної технології, процесів і апаратів стадії регенерації етилового спирту у виробництві пектину. Розробки проведені з метою вибору сучасних високоефективних науково-обгрунтованих технологій регенерації: 1) різновидів технології та їх закономірностей з урахуванням специфічних особливостей стадій регенерації; 2) на різних стадіях проектування і обґрунтування моделей устаткування. Представлені приклади і деякі особливості можливих рішень, які засновані на експериментальних даних розробки механізмів процесів і їх наукового обґрунтування у вигляді об'єктів технології. Проблема регенерації етилового спирту розглядається у вигляді складних комплексних процесів, їх досліджень, аналізу енерго- і ресурсозберігаючих складових.