Кафедра "Туризм i готельно-ресторанний бізнес"
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2422
Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/tourism
Від листопада 2021 року кафедра має назву "Туризм і готельно-ресторанний бізнес". Перейменована під час реорганізації кафедри "Бізнес-аналітики, обліку та готельно-ресторанної справи" (НАКАЗ 552 ОД від 26.11.2021 року).
Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Подорожі змінюють нас, допомагають нам зростати і розвиватися. Подорожі – найкраща освіта сучасного світу!
У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: доктор економічних наук, 5 кандидатів наук: 4 –економічних, 1 – географічних; 1 співробітник має звання професора, 5 – доцента.
Переглянути
Результати пошуку
Публікація Стратегічні пріоритети туризму і готельного бізнесу в концепції сталого розвитку регіонів(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024-04-26) Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Носирєв, Олександр ОлександровичВ монографії досліджено теоретико-методологічні положення й розроблено науково-практичні рекомендації щодо оптимальних стратегій розвитку індустрії туризму та галузі готельного бізнесу з урахуванням концептуальних підходів до сталого розвитку. Узагальнено особливості функціонування сфери туризму та готельного бізнесу в умовах ринкової економіки; проаналізовано тенденції розвитку сфери туризму та готельного бізнесу України в галузевому та регіональному контекстах; оцінено вплив війни на розвиток туризму та готельного бізнесу; визначено вектори активізації функціонування підприємств індустрії туризму та готельного бізнесу; розроблено можливі стратегічні пріоритети розвитку індустрії туризму та готельного бізнесу у майбутній повоєнний період на шляху до сталого регіонального розвитку. Проаналізовано теоретичні й практичні аспекти забезпечення сталості туризму та сфери гостинності; розроблено практичні рекомендації щодо забезпечення сталості туристичної дестинації через розвиток сільського туризму на основі стратегічного партнерства та диверсифікації туристичного продукту. Удосконалено сучасні теоретико-методичні підходи до розробки стратегій розвитку сфери туризму та галузі готельного бізнесу у концепції сталого розвитку. Рекомендовано для наукових працівників, викладачів, здобувачів закладів вищої освіти та широкого кола фахівців індустрії туризму та гостинності.Документ Спеціалізований туризм у контексті сталого розвитку. Класифікація видів спеціалізованого туризму(Видавництво Львівської політехніки, 2023) Чайка, Тетяна ЮріївнаВ індустрії туризму одним з основних завдань сталого розвитку є зниження антропогенного навантаження на природні ресурси туристичних дестинацій. Чим нижче щільність туристичного потоку, що генерується тим чи іншим туристичним продуктом, тим більш привабливим є такий туризм з погляду сталого розвитку. Таким чином, не-масовість є однією з характеристик сталого туризму. Наразі серед проблем, які перешкоджають сталому розвитку туристичного бізнесу, виокремлюють, зокрема, і проблему невідповідності цілей сталого розвитку наявним бізнес-моделям. Виходячи з вищесказаного, одним із напрямів імплементації концепції сталого розвитку в туристичний бізнес є впровадження інноваційних бізнес-моделей, орієнтованих на просування не-масового туризму. Спеціалізований туризм з'явився і розвивається як альтернатива масовому туризму. Наявними є різні підходи до класифікації спеціалізованого туризму. З погляду проектування туристичного продукту, особливу важливість має класифікація на основі провідного чинника, що визначає специфічність та унікальність даного виду спеціалізованого туризму.Документ Sustainable tourism indicators, and special interest tourism in the context of sustainability concept(Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна, 2023) Chaika, Tetiana; Belikova, OlenaA comparison of their general concepts, development strategies, and tourist behaviour of the target audiences, can help to distinguish sustainable tourism from unsustainable tourism. When analyzing the degree of sustainability of a particular type of tourism or tourism product, it is first of all necessary to assess these three components: they are where the distinction between sustainable and non-sustainable tourism is most apparent. The general concept of special interest tourism involves the satisfaction of highly specialized tourism interests, which implies non-mass and, consequently, reducing the anthropogenic impact on the environment. It is the non-mass character of SIT that makes it particularly attractive in terms of achieving the sustainable development goals. The strategy for the development of SIT involves taking into account environmental factors, attracting local investors and involving the local community in the creation and promotion of the tourism product. These parameters suggest that the strategy for SIT development is consistent with the sustainable development goals.Публікація Оптимізація впливу регіональних структур управління на сталий розвиток індустрії туризму та гостинності: міжнародний досвід(Видавничий дім "Гельветика", 2023) Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Чайка, Тетяна Юріївна; Холодок, Валентина ДмитрівнаМетою статті є аналіз можливих проблем, вивчення зарубіжних практик та розробка рекомендацій щодо оптимізації змісту, форм, методів і інструментів взаємодії регіональних структур управління з представниками індустрії туризму і гостинності на шляху до сталого розвитку. Актуальність теми дослідження пов'язана з високою соціально-економічною та екологічною значимістю впровадження концепції сталого розвитку з точки зору забезпечення довгострокового благополуччя усієї світової спільноти. Аналіз наявних проблем, з якими стикається туристичний та готельно-ресторанний бізнес на шляху до впровадження стійких практик, дозволив зробити висновок про необхідність колаборації місцевого самоврядування, корпорацій та закладів освіти з метою створення освітніх продуктів формату lifelong learning (освітніх курсів, вебінарів, майстер-класів, сертифікатних програм тощо). Тематика таких освітніх продуктів має бути спрямована на підвищення обізнаності представників туристичного та готельно-ресторанного бізнесу про цілі сталого розвитку та практичні шляхи їх досягнення.Документ Сутність та основні характеристики спеціалізованго туризму(2023) Чайка, Тетяна ЮріївнаЕволюційний розвиток індустрії туризму призводить до розширення спектру послуг, пошуку нових несподіваних і креативних рішень. Прагнучи отримати конкурентну перевагу, туроператори розробляють туристичні продукти, орієнтовані на задоволення різноманітних інтересів і потреб. З іншого боку, туристи пред'являють все більш складні, найчастіше вузькоспеціальні вимоги до туристичних продуктів. Результатом стало виникнення нового напряму в туризмі, який в англомовній літературі отримав назву «special interest tourism (SIT)». Спеціалізований туризм виник і розвивається як альтернатива масовому туризму. Спеціалізований туризм – вид туристичної діяльності, орієнтований на задоволення конкретних особистих інтересів за допомогою не-масових персоналізованих автентичних турів. Туристичні локації спеціалізованого туризму мають бути пов'язані з конкретною тематикою та задовольняти конкретний інтерес туристів. Спеціалізований туризм характеризується не тільки наявністю конкретної мети чи конкретного інтересу поїздки. Ознаками спеціалізованого туризму є також персоналізація, не-масовість, автентичність, унікальність, інтерактивність. Сучасний розвиток туристичної індустрії характеризується стабільним збільшенням частки спеціалізованого туризму при, відповідно, зменшенні частки масового туризму. Не-масовість спеціалізованого туризму є дуже важливою характеристикою з погляду сталого розвитку. Спеціалізований туризм не впливає негативно на довкілля в масштабах, притаманних масовому туризму. Зниження антропогенного навантаження на туристичні дестинації сприяє сталому розвитку та оздоровленню довкілля.Документ The problem of classification of international tourism functions(2023) Chaika, TetianaNowadays, there is a certain inconsistency in approaches to the classification of the functions of international tourism. The analysis of the main approaches to the typology of international tourism functions has led us to conclude that it is appropriate to consider the classification system of international tourism functions as a hierarchical structure. Supporting the previously expressed positions of scientists, we believe that at the first (least detailed) level of the classification system it is appropriate to single out three main blocks of functions of international tourism: social; economic; humanitarian. At the next hierarchical level, it is possible to detail the content of the above-mentioned blocks of international tourism functions. A comparison between the functions of tourism and those of international tourism leads to the conclusion that international tourism is a phenomenon in its own right with a significant impact on the evolution of the global human community in the context of sustainable development.Документ Challenges and Prospects of Applying the Paradigm of Sustainable Development to the Eastern Europe Economy(Unifying Science and Engineering, 2021) Kulinich, Tetiana; Yakimenko-Tereschenko, Natalia; Melnyk, Alla; Vasina, Alla; Adamyk, ViktoriiaThe paradigm of sustainable development for the economy of Eastern Europe needs detailed research challenges and prospects in Global Sustainable Development Goals implementation by 2030. The main section of the study shows the results determining the position of Eastern European countries on the levels of implementation of the sustainable development concept. The purpose of the study is to analyze existing one’s challenges and prospects of applying the paradigm of sustainable development to the economy of Eastern Europe, by evaluated using a synthetic indicator of development, SDG Index and Spillover Index, to obtain and promote the goals of sustainable development. Research methods: comparative analysis; statistical analysis; systematization, generalization. Over the analyzed period, the situation of all Eastern European countries has improved due to the gradual implementation of sustainable development goals. However, the current situation isnot beneficial in Eastern European countries, but the some of them (for example Slovenia and Czech Republic) are very close to completing this status. During analyzed period, a reasonable situation was observed in Estonia, Hungary, Slovakia, Poland, Lithuania, Latvia and Croatia. Despite the significant progress Bulgaria and Romania continue to exist at a disadvantage. The most popular in Eastern Europe are financial resources to support small and medium-sized companies, research and innovation, and a low-carbon economy. As a result of the research, it was found that this analysis can provide further motivation and incentives for appropriate action by East ern European countries to address existing calls. In Eastern Europe, sustainable development should beseen as a goal of development, no less important, namely to reduce contrasts in the quality of life of the population compared to Western European countries.Документ Eco-management of organizations within the green economy system(Research and Innovation Centre Pro-Akademia, 2020) Portna, O. V.; Iershova, N. Yu.The article examines the significance and role of eco-management in the system of green economy as it is connected with the need to develop new scientific and methodological approaches to managerial decision-making aimed at ensuring resource-oriented production and economic activities of an organization. The purpose of the research is to develop management technologies for eco-management to build a green economy. The eco-management technologies are studied in the following areas: 1) an analysis and evaluation of statistical observations on economic development trends and identification of issues in resource conservation, 2) justification of the need for a new approach to managing organizations, namely considering an environmental component in the decision-making process, 3) the choice of resource-saving measures in terms of a limited financial budget, 4) algorithmic implementation of environmental management components as an important component of an organization's competitive strategy. The methodical approach to the choice of environmental measures and criteria of resource utilization completeness is suggested. This allows forming the information space as a basis for making management decisions in the field of ecological safety of industrial organizations. During the last decade, the main trends of economic development have confirmed the importance of resource efficiency as far as economic and environmental aspects, which has allowed to determine the impact of research results on the economy and the environment from the standpoint of sustainable development. To this end, practical recommendations for reusing industrial waste in the production activities of companies have been provided. Within the established system of principles, criteria, and factors of rational and efficient use of resources in the conditions of modern economy, the issues of identifying and revealing the features in the development of branch organizations within the mechanism of their resource efficiency have proved to be crucial and of paramount importance.Документ Accounting and analytical information formation by business entities under conditions of sustainable development concept realization(Університет банківської справи, 2021) Iershova, Natalia; Kryvytska, Olha; Kharchuk, YuliaAccording to the results of studies of scientists researches publications and empirical studies on accounting and analytical information, the relevance of its formation in the conditions of the concept of sustainable development increases. Attention is focused on the importance of factors influencing the generation of relevant accounting and analytical information for decision-making on sustainable development of the enterprise. The factors influencing the generation of up-to-date accounting and analytical information by focus groups are highlighted. The experience of Ukraine shows that the development of automated information systems in the field of accounting and analysis increases the role of the accountant in the analytical management of the enterprise. The focus is on changing the management style, which affects the formation of relevant accounting and analytical information for decision making. The ability to manage critical situations is a professional competence of the subject of management. This requires in-depth reflection and understanding of each critical situation, the definition of clear positions, the formation of new strategies and management methods. The information value and usefulness of tools and methods of management accounting (system of balanced indicators, budgeting, management reporting, management analysis) for making management decisions by the management of companies are studied. The author’s model of formation of the accounting and analytical information at the enterprise in the conditions of action of the concept of sustainable development is proposed. Structure of strategic management accounting, which determines the configuration of techniques and methods of forming relevant information is substantiated. The principles of formation of the accounting and analytical information at the enterprise in the conditions of action of the concept of sustainable development are defined. The grounds have been formed for identifying modules of strategic management accounting as effective technology of formation of the accounting and analytical information for needs of management are formed. The proposals on the content and tasks of accounting, analytical, reporting modules in the system of strategic management accounting are determined.Документ Тактично-орієнтовані підходи податкового планування в умовах сталого розвитку ринку(Харківський державний університет харчування та торгівлі, 2020) Чернікова, І. Б.; Кирильєва, Л. О.; Нестеренко, І. В.; Кузнецова, Світлана ОлександрівнаРозкрито сутність тактично – орієнтованих підходів податкової гармонізації за умов сталого розвитку ринку. Встановлено теорети-кометодологічну та практичну потреби у використанні податкового планування як концептуального елемента формування механізму оподаткування у проактивній стратегії розвитку. Доведено, - мінімізація податкових ризиків стає якісним критерієм оцінювання управлінських рішень в сегменті податкових відносин між державою і ринковими структурами.