Кафедра "Туризм i готельно-ресторанний бізнес"
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2422
Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/tourism
Від листопада 2021 року кафедра має назву "Туризм і готельно-ресторанний бізнес". Перейменована під час реорганізації кафедри "Бізнес-аналітики, обліку та готельно-ресторанної справи" (НАКАЗ 552 ОД від 26.11.2021 року).
Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Подорожі змінюють нас, допомагають нам зростати і розвиватися. Подорожі – найкраща освіта сучасного світу!
У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: доктор економічних наук, 5 кандидатів наук: 4 –економічних, 1 – географічних; 1 співробітник має звання професора, 5 – доцента.
Переглянути
Результати пошуку
Публікація Світовий та вітчизняний досвід впровадження принципів сталості в туристичну галузь та сферу гостинності(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Чайка, Тетяна Юріївна; Якименко, Михайло Олександрович; Білоусов, Данило Віталійович; Булдаков, Олексій МиколайовичВивчено досвід управління туристичною галуззю за принципами сталості. Впровадження принципів сталого розвитку в туризмі дозволить досягти еколого-збалансованого використання природних ресурсів; збереження та відновлення біорізноманіття; залучення інвестицій з метою ліквідації заданої шкоди довкіллю; підтримки економіки регіону без незворотнього впливу на екосистеми; залучення місцевого населення у процес екологічної орієнтації населення; забезпечення законності у здійсненні туристичної діяльності; застосування концепції екологічного менеджменту та маркетингу. Акцентовано увагу на необхідності підготовки звітів із сталості суб’єктами туристичної галузі та сфери гостинності, оцінювання дестинацій за критеріями сталого розвитку туризму. Вивчено значення сільського туризму в процесах забезпечення сталого розвитку території: забезпечення доступу населення до природних рекреаційних ресурсів, сприяння відновленню фізичного та морального стану; переходу від традиційної економіки до циркулярної; підвищення рівня економічного стану регіону; диверсифікації агропослуг, створення додаткових робочих місць, популяризації території та появи нових можливостей для представників інших галузей економіки. Вивчена вітчизняна практика, проєкти сталого розвитку сільських територій на основі розвитку сільського туризму та гостинності. Вивчено досвід сільських садиб, що реалізують сталі практики в сільському туризмі. Внесено пропозиції щодо удосконалення підготовки фахівців з туризму шляхом ґрунтовного вивчення стандартів якості у сфері сільського зеленого туризму; маркетингу, брендингу послуг та напрямків диверсифікація сільського туризму; механізмів створення і розвитку кластерів сільського туризму; сучасних інформаційних технологій у розвитку сільського зеленого туризму.Документ Sustainable tourism indicators, and special interest tourism in the context of sustainability concept(Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна, 2023) Chaika, Tetiana; Belikova, OlenaA comparison of their general concepts, development strategies, and tourist behaviour of the target audiences, can help to distinguish sustainable tourism from unsustainable tourism. When analyzing the degree of sustainability of a particular type of tourism or tourism product, it is first of all necessary to assess these three components: they are where the distinction between sustainable and non-sustainable tourism is most apparent. The general concept of special interest tourism involves the satisfaction of highly specialized tourism interests, which implies non-mass and, consequently, reducing the anthropogenic impact on the environment. It is the non-mass character of SIT that makes it particularly attractive in terms of achieving the sustainable development goals. The strategy for the development of SIT involves taking into account environmental factors, attracting local investors and involving the local community in the creation and promotion of the tourism product. These parameters suggest that the strategy for SIT development is consistent with the sustainable development goals.Документ Integration of Partial Least Squares Path Modeling for Sustainable Tourism Development(Blue Eyes Intelligence Engineering and Sciences Publication, India, 2019) Pavlenchyk, Nataliіa; Mekhovych, Serhii; Bohoslavets, Oksana; Opanashchuk, Yurii; Hotra, Viktoriya; Gayvoronska, InnaThis study aims to reveal which factors and their indicators are significant (primary) for sustainable tourism from the point of view of the travellers themselves. The study was conducted in two stages and involved 415 (first phase) and 577 (second phase) respondents. The first stage was conducted online and personal communication, which allowed to question respondents in detail. The second stage was conducted only online using polls on Facebook, Twitter, Google Docs and email. Primary data were presented in the form of respondents' submissions, obtained as a result of observation through the distribution of questionnaires. Results were processed using a priori ranking technology - expert methods - using MS Excel for automatizing the process. The study revealed what factors generally accepted today and their indicators are significant (primary) from the point of view of the travellers themselves. The division of the empirical part of the study into two components allowed for a more detailed review of the opinions of the respondents and the identification of 9 leading indicators. This article draws attention to the fact that it is necessary to study phenomena not only from a theoretical point of view but also to test empirically, involving the participants in the process. The study will be useful for countries and regions that are committed to sustainable tourism. Technology, as a whole, can be used in any industry where people's opinion matters. The study is based on the theoretical basis of modern researchers and is supported by an experiment involving direct participants in the process (travellers), i.e. allows you to uncover sustainable tourism and factors affecting it from different angles.