2024 № 100 Різання та інструменти в технологічних системах
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/82433
Переглянути
1 результатів
Результати пошуку
Документ Impact of quantity discount on purchasing costs in blending technologies(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Bányai, ÁgotaBlending technologies are important in many sectorsof industry, butare most prevalent in the chemical and food industries. They are playing an increasingly important role in the world economy despite the spread of electromobility. Nowadays, in addition to the technological aspects, there is a growing need to look at the logistical aspects, as logistics related costsaccount for a significant part of the cost of blending technologies. In this research work, the results of the analysis of the impact of quantity discounts, an important aspect of procurement activities related to blending technologies, are presented. A mathematical model is presented that can be used to investigate the impact of quantitydiscounts of components on profit and product quality. Технології змішування (купажування) важливі в багатьох галузях промисловості, але найбільш поширені в хімічній та харчовій промисловості. Вони відіграють все більш важливу роль у світовій економіці, незважаючи на поширення електромобільності. Сьогодні, окрім технологічних аспектів, зростає потреба розглянути логістичні аспекти, оскільки витрати, пов'язані з логістикою, становлять значну частину собівартості технологій змішування. Купажні технології є особливою галуззю промислових технологій, де параметри якості компонентів суттєво визначають якість кінцевого продукту, і цей суттєвий взаємозв'язок, як правило, може бути визначений за допомогою певних математичних функцій. Як свідчить низка літературних джерел та науково-дослідних робіт, одним з найважливіших напрямків досліджень технологій змішування є дослідження технологічних аспектів технологій змішування, в той час як логістичним аспектам технологій змішування в літературі присвячені лише поодинокі джерела. У даній науково-дослідній роботі була розроблена математична модель для дослідження того, як кількісна знижка на компоненти, що входять до складу готового продукту, впливає на загальну собівартість, прибуток і вплив на параметри якості готового продукту.