Кафедра "Фізична хімія"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/1402

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/fchem

Кафедра "Фізична хімія" заснована в 1926 році професором Олександром Миколайовичом Щукарьовим. Свої витоки вона веде від 1918 року, коли кафедра хімії розділилася на кафедри неорганічної, органічної, аналітичної і фізичної хімії.

У різні роки нею керували професори Ілля Іванович Стрєлков, Сергій Степанович Уразовський, Аркадій Юхимович Луцький, Володимир Мойсейович Кошкін. Від 2012 року кафедру очолює доктор технічних наук, професор Микола Дмитрович Сахненко, академік АН Вищої освіти України.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Наукова школа кафедри включає понад 90 кандидатів і докторів наук.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора та 2 кандидата технічних наук, 1 кандидат хімічних наук; 1 співробітник має звання професора, 2 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника, 1 – старшого дослідника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
  • Ескіз
    Документ
    Optimization of the composition of fat systems of new generation
    (Технологічний центр, 2019) Nekrasov, P. O. ; Gudz, O.; Nekrasov, O.; Berezka, T. O.
    Fats are an integral part of human nutrition. The increased content of trans-isomers in their composition causes a number of cardiovascular diseases and metabolic disorders. A promising approach to solving the problem of minimizing the content of trans- isomers of fatty acid in the composition of food products is the creation of a new generation of fat systems – the oleogel, which is the subject of the presented research. As the dispersion medium of the oleogel, high-oleic sunflower oil is used, in contrast to the oil of traditional varieties, it is possible to obtain systems with enhanced oxidation resistance. The dispersed phase of these fat systems is beeswax, tripalmitin and monoacylglycerols. The choice of a complex of these components is based on their properties to create in oleogels a three-dimensional structure with desired thermomechanical characteristics. At present, there is not enough information about the dependence of the main characteristics of the oleogel on the ratio of ingredients of dispersed phase. In particular, one of the most problematic places in the oleogel technology is its thermal stability, which significantly affects the parameters of production, transportation, as well as storage conditions and periods. To solve this problem, the methodology of the response surface is used in the work. The determination of the unknown values of the parameter vector is carried out by applying regression analysis algorithms. The minimization of the deviation functional is performed by finding the appropriate combinations of experimental predictor series. As a result of research, a mathematical model is developed, which allows, based on data on the component composition of the oleogel, to predict its thermal stability. Reasonably rational mass fractions of the components of the dispersed phase of the oleogel: the content of beeswax is 3.27 wt. %; content of tripalmitin is 3.07 wt. % and the content of monoacylglycerol is 4.70 wt. %, at which the maximum value of the response function is reached. The results will serve as a scientific basis for the development of technological parameters of the industrial production of fat systems of the new generation, the conditions and terms of their storage and transportation.