Кафедри

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 43
  • Ескіз
    Документ
    Статистичний аналіз даних
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Гардер, Сергій Євгенійович; Корніль, Тетяна Леонівна; Голотайстрова, Галина Олександрівна; Іглін, Сергій Петрович
    Навчально-методичний посібник призначено для використання в навчальному процесі при виконанні лабораторних робіт із курсу «Статистичний аналіз даних». Кожна лабораторна робота містить теоретичні відомості за темою відповідної роботи, опис виконання роботи, розібрані приклади виконання задач. Призначено для студентів спеціальностей 113 «Прикладна математика» та 122 «Комп’ютерні науки».
  • Ескіз
    Документ
    Структурні зміни металу зварних з'єднань тривало експлуатованих паропроводів
    (Міжнародна Асоціація "Зварювання", 2020) Дмитрик, Віталій Володимирович; Глушко, Альона Валеріївна; Іглін, Сергій Петрович
    Збільшення тривалості ресурсу експлуатації паропроводів є дуже актуальним завданням для теплової енергетики. Дослідження особливостей зміни структури металу ділянок зони термічного впливу зварних з'єднань паропроводів, які тривалий час експлуатуються в умовах повзучості, дає можливість для зменшення ступеня їх пошкоджуваності і, відповідно, збільшення часу напрацювання. У роботі розглянуто особливості переміщення дислокацій, залежність швидкості повзучості від структурного стану зварних з'єднань, наведено особливості утворення вакансій і пор повзучості. Встановлено, що утворення зародкових пор в умовах повзучості залежить від ступеня деформації металу зварних з'єднань, а також від його структурного стану.
  • Ескіз
    Документ
    Математичні моделі хімічних процесів зі змінними характеристиками
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Іглін, Сергій Петрович
    Розглядається побудова математичних моделей складних хімічних процесів, коли в різні моменти часу на результат хімічної реакції діють різні чинники. Використовується метод найменших квадратів. Цей матеріал може бути використаний для навчання студентів ЗВО в дисциплінах Математична статистика, Чисельні методи, Загальні технології харчових виробництв, Харчова хімія та ін. Приклади з аналізу експериментальних моделей дослідження лабораторних випробувань нових кислотних компонентів для карбонатного колектора можуть бути застосовані у навчанні студентів за ОП Хімічна інженерія.
  • Ескіз
    Документ
    Проведення математичних розрахункiв у системi MATLAB
    (2023) Трубаєв, Олександр Іванович; Мєтєльов, Володимир Олександрович; Іглін, Сергій Петрович
    У лабораторному практикумi наведено завдання, призначенi для студентiв спецiальностей 122 — Комп’ютернi науки, 113 — Прикладна математика, якi вивчають курси "Системи символьних обчислень" , "Системи символьної математики" з використанням MATLAB — програмного засобу для вирiшення наукових та iнженерних завдань. MATLAB поєднує в собi гнучку систему символiчного програмування, потужнi засоби чисельного розв’язання задач та вiдображення результатiв обчислень, що сприяє його поширенню в унiверситетських та наукових центрах. Пiсля виконання кожної роботи студенти складають звiт, який повинен мiстити титульний лист (зразок надається викладачем), завдання, теоретичнi вiдомостi, результати виконання завдання, висновки та список джерел iнформацiї. До складання iспиту чи залiку всi роботи повиннi бути зарахованi викладачем на пiдставi спiвбесiди.
  • Ескіз
    Документ
    Розрахунки пускових динамічних характеристик механізму повороту крану
    (ТОВ "Планета-Прінт", 2021) Коваленко, Валентин Олександрович; Стрижак, Всеволод Вікторович; Іглін, Сергій Петрович ; Коваленко, Олег Олександрович; Стрижак, Мар'яна Георгіївна
  • Ескіз
    Документ
    Теорія функцій комплексної змінної та інтегральні перетворення
    (ТОВ "Друкарня Мадрид", 2023) Ясницька, Нелля Миколаївна; Ахієзер, Олена Борисівна; Геляровська, Оксана Анатоліївна; Боєва, Анна Анатоліївна; Іглін, Сергій Петрович; Решетняк, Юрій Борисович; Тевяшева, Ольга Андріївна
    Навчальний посібник містить короткі теоретичні відомості, питання для самоперевірки, велику кількість розібраних зразків, а також прикладів для самостійного розв’язання, призначених для практичних занять, як аудиторних, так і домашніх. Наведено обов’язкові домашні завдання, зразки модульних контрольних робіт. Окремий розділ містить довідник з елементарної математики. Призначено для студентів технічних спеціальностей.
  • Ескіз
    Документ
    Теорiя графiв на базi MATLAB
    (НТМТ, 2023) Іглін, Сергій Петрович; Зайцев, Юрій Іванович ; Решетняк, Юрій Борисович
    Розглядаються деякi задачi теорiї графiв. Там, де це доцiльно, вони зводяться до задач лiнiйного програмування: звичайного, цiлочисельного або бiнарного. В iнших випадках розглядаються класичнi алгоритми. Наведено приклади. Усi роздiли орiєнтованi на широке застосування математичного пакету MATLAB. Для студентiв, аспiрантiв, викладачiв, наукових працiвникiв, що використовують теорiю графiв.
  • Ескіз
    Документ
    Лiнiйне програмування
    (Видавництво "НТМТ", 2022) Іглін, Сергій Петрович; Зайцев, Юрій Іванович; Решетняк, Юрій Борисович
    Розглядаються рiзноманiтнi задачi лiнiйного програмування та методи їх розв’язання: графiчний, симплекс-метод, теорiя двоїстостi, транспортна задача, метод перерiзiв Ґоморi. Наведенi приклади та варiанти домашнiх завдань. Призначено для студентiв, аспiрантiв, викладачiв, наукових працiвникiв, що використовують цей математичний апарат.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу складових рецептури шоколадних глазурей на їх реологічні характеристики
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Бухкало, Світлана Іванівна; Земелько, Марія Леонідівна; Іглін, Сергій Петрович
    Продовжено дослідження математичних моделей шоколадної глазурі як об'єкта кондитерської галузі харчової технології з метою вивчення реологічних характеристик. Визначені важливі технологічні завдання, а саме: сприяння уповільненню процесів окиснення; поліпшення емульгуючих та диспергуючих властивостей; запобігання окисленню окремих видів продукції; перешкоджання попаданню вологи, що збільшує термін придатності кондитерського виробу та ін. На другому етапі визначаються основні проблеми – наукове обґрунтування рецептурних складових технології виробництва продукції з урахуванням показників якість-собівартість. Далі для заданих параметрів технології виробництва визначають складові рецептури шоколадних глазурів. Як приклад представлені результати досліджень вибраних технологічних параметрів деяких композицій шоколадних глазурів порівняльний аналіз ефективності їхнього впливу на реологічні властивості композицій на основі какао-олії. Аналіз отриманих результатів та розрахункових рівнянь дозволив запропонувати рекомендації щодо інтенсифікації процесів виробництва, що ефективно знижує в'язкість композицій на основі какао-олії, та, у свою чергу, дає можливість використовувати їх для часткової заміни лецитину при виробництві кондитерських виробів.
  • Ескіз
    Документ
    Складання оптимального плану харчування для родини як задача лінійного багатокритеріального програмування
    (ТОВ "Планета-Прінт", 2021) Барбашева, К. Д.; Дунаєвська, Ольга Ігорівна; Іглін, Сергій Петрович; Копеліович, К. Д.; Омелаєнко, О. О.; Пікалова, В. В.; Ростовцева, Д. А.; Самохін, В. Д.; Токарєв, Д. В.