Кафедри

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 82
  • Ескіз
    Документ
    Методичні вказівки до виконання практичних занять з навчальної дисципліни "Теорія систем та системотехніка"
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Смолін, Юрій Олександрович; Григоренко, Ігор Володимирович
    Сучасні фахівці в усіх галузях техніки повинні володіти спеціально-науковими і логіко-методологічними концепціями дослідження об'єктів, які є системами. Саме цим питанням і призначена дисципліна «Теорія систем і системотехніка". Практичні заняття призначений для закріплення теоретичних положень цієї дисципліни і, головне, отримання практичних навичок з визначення структури, станів, складових і зв’язків у сучасних інформаційно-вимірювальних системах, а також створенню їх моделей. Метою проведення цих практичних занять є формування у студентів стійких знань загальних принципів створення та функціонування систем та їх складових в галузях метрології та вимірювальної техніки, таких як інформаційно-вимірювальні системи, комп’ютерні та радіоелектронні системи контролю та діагностики та ін. За результатами практичних занять студенти повинні закріпити знання передумов і законів створення сучасних і перспективних систем вимірювання, контролю та діагностики, основних принципів й закономірностей поведінки т основних блоків та вузлів, що надходять до складу таких систем. Важливим моментом при цьому є оволодіння навичками і вміннями побудови моделей технічних систем. Студенти повинні отримати нові знання передумов і законів створення сучасних і перспективних систем вимірювання, контролю та діагностики.
  • Ескіз
    Документ
    Методичні вказівки до лабораторних робіт з курсу "Аналогова схемотехніка"
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Григоренко, Ігор Володимирович; Трохін, Михайло Вікторович
    Предметом навчальної дисципліни «Аналогова схемотехніка» є фізичні принципи, що лежать в основі роботи приладів напівпровідникової мікроелектроніки, питання побудови аналогових електронних пристроїв на операційних підсилювачах, характеристики операційних підсилювачів і розрахунок схем на їх основі. Науково-методичною основою дисципліни є загальна фізика, математика, теоретичні основи електротехніки, теорія електромагнітного поля, теорія роботи напівпровідників. Дисципліна «Аналогова схемотехніка» є не тільки однією з базових дисциплін для підготовки бакалаврів спеціальності 152 «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка», вона інтегрує знання, отримані студентами при вивченні загальнонаукових дисциплін і має за мету досягнути розуміння студентами взаємозв'язку між фізичними закономірностями електронних процесів в твердих тілах з вихідними експлуатаційними характеристиками аналогових електронних приладів.
  • Ескіз
    Документ
    Система контролю технології виробництва крабових паличок з нечіткою логікою
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна; Андренко, Дмитро Олександрович; Кубрик, Борис Іванович
    Запропоновано варіант побудови системи контролю технологічного процесу виготовлення крабових паличок для забезпечення потреб підприємств харчової промисловості, що спеціалізуються на виготовленні продуктів із риби та морепродуктів. Крабові палички є всесвітньо відомим харчовим продуктом, що широко використовують і як окремий продукт, так і у якості компоненту харчових страв. Крабові палички на початку виготовляли із м’яса «білої риби», так званої сурімі. Основним інгредієнтом є перемелений фарш з м’яса білих океанічних риб із північної частини Тихого океану. Для того, щоб отримати смак схожий з оригінальним смаком крабів, в палички додають харчові домішки і додаткові інгредієнти. Необхідність впровадження системи контролю пов’язана із тим, що автоматизація процесу виробництва крабових паличок дає можливість ретельно дотримуватись технології виробництва і підвищити якість кінцевого продукту. Поставлена задача вирішена шляхом розробки інформаційно-вимірювальної системи для підтримки основних технологічних параметрів у встановлених межах допуску. Запропонована система здатна отримувати інформацію від об’єкту контролю завдяки використанню сучасних високоточних датчиків. Додатковою перевагою запропонованої системи є реалізація у ній ситуаційної системи з нечіткою логікою для визначення впливу параметрів технологічного процесу виготовлення крабових паличок на їх якість. Системи з нечіткою логікою набувають все більшого поширення на виробництві разом із застосуванням нейронних мереж у зв’язку з їх практично безмежними можливостями у вирішенні задач контролю та керування процесами і обладнанням. Проведено комп’ютерне моделювання, яке підтвердило, що створення евристичного аналізатору для визначення якості крабових паличок доцільно та необхідно для того, щоб не допустити виробництво неякісної продукції. Впровадження системи дає можливість уникати аварійних ситуацій на технологічному процесі та забезпечувати високу якість продукції. Наведено структурну схему системи, визначено основні її елементи. Здійснено аналіз похибок, який підтвердив необхідну високу точність запропонованого варіанту побудови системи контролю.
  • Ескіз
    Документ
    Система контролю технологічного процесу виготовлення харчової пластмаси
    (ФОП Мезіна В., 2017) Павлюк, Ю. М.; Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна
  • Ескіз
    Документ
    Розробка системи контролю параметрів середовища в акваріумі на базі GSM-модуля NEOWAY M660
    (ФОП Мезіна В., 2017) Григоренко, Ігор Володимирович; Михайличенко, А. М.
  • Ескіз
    Документ
    Вимірювальна система параметрів технологічного процессу виготовлення ДСП
    (ФОП Мезіна В., 2017) Григоренко, Ігор Володимирович; Бараненко, О. Ф.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження цифрового вимірювача параметрів технологічного процесу виготовлення вина
    (ФОП Мезіна В., 2017) Григоренко, Ігор Володимирович; Сікора, Н. С.
  • Ескіз
    Документ
    Цифровий вимірювач параметрів технологічного процесу виготовлення біопаливних гранул
    (ФОП Мезіна В., 2017) Григоренко, Ігор Володимирович; Мартиненко, В. В.
  • Ескіз
    Документ
    Інформаційно-вимірювальні технології та системи
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Григоренко, Ігор Володимирович; Кондрашов, Сергій Іванович; Григоренко, Світлана Миколаївна
    Розглянуто основні завдання, які вирішуються за допомогою інформаційно-вимірювальних систем (ІВС), іх класифікацію, принципи побудови та структуру ІВС, технічні засоби, що входять до їх складу, а також алгоритми обробки і захисту вимірювальної інформації в ІВС різного призначення. Викладено основні підходи до метрологічного забезпечення ІВС. Призначено для студентів напряму підготовки "Інформаційно-вимірювальні технології" денної та заочної форм навчання при курсовому та дипломному проєктуванні, також може бути корисним аспірантам і студентам електротехнічних спеціальностей.
  • Ескіз
    Документ
    Методичні вказівки до практичних занять з курсу "Базові елементи вимірювальної техніки"
    (2023) Григоренко, Ігор Володимирович; Трохін, Михайло Вікторович
    Дані методичні вказівки призначені для доповнення знань студентів, отриманих на лекціях та для допомоги при виконанні практичних завдань. Методичні вказівки складаються з восьми занять, відповідно до навчального плану з цієї дисципліни і містять як теоретичний матеріал, що входить до складу лекцій так і практичні схемні рішення і завдання для розв’язання на практичних заняттях. У практичних завданнях передбачене проведення комп’ютерного моделювання у середовищі Multisim для перевірки отриманих теоретичних результатів.