Кафедри

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 20
  • Ескіз
    Документ
    Система контролю технології виробництва крабових паличок з нечіткою логікою
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна; Андренко, Дмитро Олександрович; Кубрик, Борис Іванович
    Запропоновано варіант побудови системи контролю технологічного процесу виготовлення крабових паличок для забезпечення потреб підприємств харчової промисловості, що спеціалізуються на виготовленні продуктів із риби та морепродуктів. Крабові палички є всесвітньо відомим харчовим продуктом, що широко використовують і як окремий продукт, так і у якості компоненту харчових страв. Крабові палички на початку виготовляли із м’яса «білої риби», так званої сурімі. Основним інгредієнтом є перемелений фарш з м’яса білих океанічних риб із північної частини Тихого океану. Для того, щоб отримати смак схожий з оригінальним смаком крабів, в палички додають харчові домішки і додаткові інгредієнти. Необхідність впровадження системи контролю пов’язана із тим, що автоматизація процесу виробництва крабових паличок дає можливість ретельно дотримуватись технології виробництва і підвищити якість кінцевого продукту. Поставлена задача вирішена шляхом розробки інформаційно-вимірювальної системи для підтримки основних технологічних параметрів у встановлених межах допуску. Запропонована система здатна отримувати інформацію від об’єкту контролю завдяки використанню сучасних високоточних датчиків. Додатковою перевагою запропонованої системи є реалізація у ній ситуаційної системи з нечіткою логікою для визначення впливу параметрів технологічного процесу виготовлення крабових паличок на їх якість. Системи з нечіткою логікою набувають все більшого поширення на виробництві разом із застосуванням нейронних мереж у зв’язку з їх практично безмежними можливостями у вирішенні задач контролю та керування процесами і обладнанням. Проведено комп’ютерне моделювання, яке підтвердило, що створення евристичного аналізатору для визначення якості крабових паличок доцільно та необхідно для того, щоб не допустити виробництво неякісної продукції. Впровадження системи дає можливість уникати аварійних ситуацій на технологічному процесі та забезпечувати високу якість продукції. Наведено структурну схему системи, визначено основні її елементи. Здійснено аналіз похибок, який підтвердив необхідну високу точність запропонованого варіанту побудови системи контролю.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка евристичного аналізатора для контролю якості трансформаторного масла
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018) Лемішка, А. А.; Хомяк, Ю. В.; Григоренко, Світлана Миколаївна
  • Ескіз
    Документ
    Система контролю технологічного процесу виготовлення харчової пластмаси
    (ФОП Мезіна В., 2017) Павлюк, Ю. М.; Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна
  • Ескіз
    Документ
    Інформаційно-вимірювальні технології та системи
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Григоренко, Ігор Володимирович; Кондрашов, Сергій Іванович; Григоренко, Світлана Миколаївна
    Розглянуто основні завдання, які вирішуються за допомогою інформаційно-вимірювальних систем (ІВС), іх класифікацію, принципи побудови та структуру ІВС, технічні засоби, що входять до їх складу, а також алгоритми обробки і захисту вимірювальної інформації в ІВС різного призначення. Викладено основні підходи до метрологічного забезпечення ІВС. Призначено для студентів напряму підготовки "Інформаційно-вимірювальні технології" денної та заочної форм навчання при курсовому та дипломному проєктуванні, також може бути корисним аспірантам і студентам електротехнічних спеціальностей.
  • Ескіз
    Документ
    Використання дисперсійного аналізу при побудові моделі факторного впливу на результат дистанційного теплового контролю біологічних об'єктів
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна; Жук, Олександр Васильович
    Розглянуто вирішення науково-практичної задачі використання дисперсійного аналізу для побудові моделі факторного впливу на результат дистанційного теплового контролю біологічних об'єктів. Представлено модель впливу на результат вимірювання температури біологічного об'єкту чотирьох факторів, що негативно впливають на точність вимірювання температури, а саме: температура повітря, запиленість повітря, яскравість світлового випромінювання, вологість повітря. Розглянута схема дії зазначених факторів. Отримані результати базуються на тім, що дисперсійний аналіз – це метод статистичної оцінки надійності проявлення залежності результативної ознаки від одного або кількох факторів. Зроблено висновки, що отримані результати дають змогу подальшого удосконалення методів обробки результатів безконтактного вимірювання температури біологічних об'єктів. Представлені перспективи подальших досліджень розробленої моделі, а саме те, що є змога отримати рівняння для оцінювання достовірності статистичних висновків про інформаційну значимість показників контролю температури; отримання аналітичних співвідношень, що дадуть змогу оцінити кількість інформації для кожного з показників контролю температури при факторному впливі на функцію перетворення цих показників з тим, щоб ранжирувати показники контролю температури за зменшенням їх чутливості до зміни рівнів параметра температурного контролю.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка та дослідження системи контролю параметрів середовища штучної екосистеми апаратом fuzzy-logic
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Григоренко, Ігор Володимирович; Кондрашов, Сергій Іванович; Григоренко, Світлана Миколаївна
    В роботі розглянуто вирішення науково-практичної задачі розробки та дослідження системи контролю параметрів середовища штучної екосистеми, створення структурної та принципової електричної схеми системи, складання алгоритму її роботи. Дослідження полягає у статистичній обробці результатів прямих багаторазових вимірювань рівню розчинного кисню, pН, температури у акваріумі штучної екосистеми, аналізі похибок та сумарної стандартної невизначеності результатів вимірювань, побудові системи з нечіткою логікою для визначення впливу параметрів водного середовища на якість води у акваріумі. Система дає можливість вимірювати освітленість до 45000 Лк, температуру повітря у діапазоні від 12 до 42 °С, температуру води у діапазоні від 15 до 28 °С, рівень рН від 5 до 9, рівень розчиненого кисню від 5 до 10 мг/л, має датчик наближення, має змогу вмикати, при необхідності, обігріваючи, аерацію води, додаткові джерела світла. Похибка вимірювань по кожному з каналів не перевищує 2,5 %.Необхідність створення системи контролю виникла у зв'язку з тим, що є потреба забезпечення природнього розвитку рослин та риб в умовах штучної екосистеми, яка імітує середовище максимально схоже із природнім. Для того, щоб екосистема виконувала свої функції потрібен своєчасний контроль вказаних параметрів та швидка реакція на вихід параметрів за критичні значення. Ця задача може бути виконана тільки завдяки створенню системи контролю.
  • Ескіз
    Документ
    Вступ в теорію систем
    (Факт, 2021) Григоренко, Ігор Володимирович; Кондрашов, Сергій Іванович; Григоренко, Світлана Миколаївна
    Розглянуто елементну базу електронних пристроїв для вимірювальних пристроїв, принципи побудови, схемотехніку та застосування електронних пристроїв на базі аналогової та цифрової мікроелектроніки. Навчальний посібник відповідає програмам курсів "Вступ в теорію систем", "Інформаційно-вимірювальні системи", "Системи контролю та діагностики". Призначено для студентів напряму підготовки "Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка" денної та заочної форм навчання, може бути корисним аспірантам та студентам електротехнічних спеціальностей.
  • Ескіз
    Документ
    Використання регресійного аналізу для характеристики зв'язку між двома парними величинами за допомогою коефіцієнту парної кореляції
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна; Носова, І. В.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження можливостей використання апарата fuzzy-logic при вимірюванні та класифікації дефектів металевих труб
    (Національний науковий центр "Інститут метрології", 2017) Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна; Гавриленко, Світлана Юріївна
    Розглянуто методи вирішення науково-практичного завдання класифікації дефектів металевих труб нафто- та газопроводів завдяки апарату нечіткої логіки fuzzy-logic. Задача класифікації дефектів вирішувалась двома апаратами нечіткої логіки, а саме алгоритмом нечіткого логічного виводу Мамдані і нечіткої бази знань Сугено. Проведено комп'ютерне моделювання, яке підтвердило можливість використання обох алгоритмів для вирішення завдання класифікації дефектів металевих труб. За допомогою графічного інтерфейсу користувача побудовано систему з нечіткою логікою, яка надала можливість установлення типу дефекту металевих труб на основі даних, отриманих при математичному моделюванні дефектів з різними параметрами, за допомогою методу кінцевих елементів.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення та дослідження системи контролю параметрів технологічного процесу виготовлення халви
    (ВКФ "Фавор", 2019) Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна; Носова, І. В.
    Розглянуто вирішення науково-практичного завдання вдосконалення системи контролю параметрів технологічного процесу виготовлення халви від створення структурної схеми до розроб лення схеми електричної принципової. Виконано опрацювання результатів прямих багаторазових вимірювань, отриманих за допомогою системи контролю, а саме, датчика вологості та температури (SHT21). Побудовано рівняння прямої й зворотної регресії та встановлено характер зв'язку між температурою та вологістю за допомогою коефіцієнтів парної кореляції. Розроблена система контролю надає можливість забезпечити відносну похибку вимірю- вання, не гіршу ніж 2,5 %. Система контролю пропонується для використання на заводах із виробництва халви з метою контролю основних параметрів технологічного процесу для забезпечення випуску якісної продукції.