Кафедри

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Превентивне оцінювання фінансового стану підприємства з позиції можливого банкрутства
    (Сумський державний університет, 2020) Міщенко, Володимир Акимович; Таранюк, Л. М.; Домніна, Ірина Ігорівна
    Актуальність дослідження. Актуалізація оцінювання фінансового стану підприємства з позицій можливого банкрутства є безперечною з урахуванням впливу як зовнішніх, так і внутрішніх чинників на роботу підприємства. Мета дослідження: розробка методичного підходу щодо превентивного оцінювання фінансового стану підприємства з урахуванням внутрішніх і зовнішніх чинників впливу на його господарську діяльність з позиції можливого банкротства. Методологія та наукові методи: використано методи порівняльного аналізу, економіко-математичного моделювання, системного підходу. Результати дослідження: у статті розглянуто наукові тенденції та проблеми оцінювання фінансового стану підприємств за допомогою різних методичних підходів. Охарактеризовано найбільш відомі сформовані дискримінанті моделі закордонних та вітчизняних науковців з урахуванням їх переваг та недоліків у проведення економічного оцінювання фінансового стану підприємств. Викладені особливості й можливості застосування даних моделей на вітчизняних підприємствах машинобудівного комплексу. Обґрунтована необхідність в розробці динамічної оперативної моделі превентивного управління, яка дає можливість в значній мірі враховувати як внутрішні, так і зовнішні національні фактори так і зарубіжні індикатори. На відміну від існуючих ця модель розглядає не просто фінансові показники (коефіцієнт рентабельності продажів, коефіцієнт поточної ліквідності, оборотність активів, коефіцієнт автономії), а їх значення в динаміці, а також враховує зовнішні фактори країни, в якій працює підприємство. Запропоновано новий методичний підхід для оцінки фінансового стану підприємства з включенням національних факторів діяльності підприємств та індикаторів роботи суб’єктів господарювання закордонних держав. Запропонований метод оцінки знаходження підприємства в динаміці по відношенню кожного разу до попереднього року з точки зору банкротства характеризує ефективність менеджменту і є сигналом до прийняття запобіжних заходів незалежно від стадії життєвого циклу підприємства або його продукції. Інформаційне забезпечення даної моделі слугує базою для формування системи самоменеджменту фірми. Рамки дослідження / можливість використання результатів: запропонований методичний підхід має інтернаціональну ознаку й може застосовуватися підприємствами однопрофільного напрямку різних країн для оцінки своєї фінансово-економічної, маркетингової, організаційної, виробничої, логістичної діяльності, особливо при пошуку партнерів для ведення бізнесу. Практичне значення: проведено оцінювання індексу вірогідності банкрутства на 12 машинобудівних підприємствах України, зроблені висновки щодо знаходження підприємств в зоні банкрутства. Соціальні наслідки: результати даного оцінювання призводить до прийняття управлінських рішень керівництвом машинобудівних підприємств щодо оптимізації робочих місць, руху робочої сили, внутрішньої та зовнішньої ротації кадрів.
  • Ескіз
    Документ
    Забезпечення фінансової стабільності підприємств кондитерської галузі
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Міщенко, Володимир Акимович; Мехович, Сергій Анатолійович; Горобець, Ірина Ігорівна
    У статті визначено основні тенденції, характерні для сучасного кондитерського ринку України. Розглянуто причини уповільнення темпів зростання обсягів виробництва, поступового збільшення цін на всі види кондитерських виробів, зміни структури попиту на продукцію. Зазначено, що вітчизняні кондитери є доcить чутливими до вaлютних ризиків, а висока ступінь державного регулювання на цукровому ринку негaтивно познaчaєтьcя нa його учacникaх. Експорт кондитерських виробів потребує від укрaїнcьких виробників розширення влacного acортименту, a тaкож приведення якоcті продукції до європейcьких cтaндaртів. Тенденція останнього часу характеризує збільшення попиту нa вітчизняному ринку на cклaдні (комбіновaні) кондитерcькі вироби, тому головною передумовою розвитку гaлузі є удоcконaлення виробництвa, що потребує знaчних кaпітaльних інвеcтицій. В роботі проведено аналіз динаміки основних показників діяльності вибіркової групи кондитерських підприємств з метою оцінки стабільності їх фінансового стану. Для забезпечення сталого розвитку галузі потрібна Державна програма, побудована на збалансованому попиту із застосуванням державно-приватного партнерства. В умовах коронавірусної епідемії з метою запобігання можливого банкрутства доцільно впроваджувати вартісно-орієнтоване управління й превентивний антикризовий динамічний менеджмент. Для їх впровадження необхідно розробити галузеві цілеспрямовані заходи з підвищення кваліфікації працівників кондитерської галузі.