Кафедри
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393
Переглянути
1 результатів
Результати пошуку
Документ Вплив запровадження системи управління якістю (СУЯ) на конкурентоспроможність підприємств кондитерської промисловості(Видавничий дім "Інтернаука", 2021) Прохоренко, Олена Вікторівна; Алєксєєва, Ірина СергіївнаСучасне трактування поняття якості продукції виходить за межі суто технічних характеристик продукції, що виробляється, а стає дедалі більше наближеним до поняття конкурентоспроможності. На користь такого підходу свідчить низка міжнародних стандартів серії ISO. В статті розглянуто основні аспекти стандарту ISO 9001:2015 та ефект, до якого приводить запровадження системи управління якістю (СУЯ). Серед таких скорочення зайвих витрат ресурсів, збільшення кола клієнтів, зростання обсягів продажів, зменшення ризиків хибних рішень, ризиків залежності від окремих працівників тощо. Запровадження СУЯ є потенціалом для отримання суттєвих ефектів, які складають основу конкурентоспроможності підприємства. В статті обґрунтоване положення про поділ показників конкурентоспроможності на «зовнішні» або очевидні, та «внутрішні» або приховані, та наведений перелік таких показників. Відповідно, документальне визнання системи управління якістю організації шляхом сертифікації спрямовано на підвищення «зовнішніх» показників конкурентоспроможності, а саме імідж, довіру до бренду, прихильність споживачів і контрагентів тощо. В статті продемонстровано зв’язок між аспектами СУЯ, очікуваними ефектами та показниками конкурентоспроможності. Унаочнено, що глибоке запровадження СУЯ дає змогу підвищити «внутрішні» або приховані характеристики конкурентоспроможності: ступінь задоволення індивідуальних потреб, фінансові характеристики, рівень інноваційності, продуктивність праці тощо. В статті наводяться результати досліджень на прикладі оцінки конкурентоспроможності низки українських підприємств кондитерської промисловості. Застосовано матричний метод та побудова багатокутнику конкурентоспроможності. Унаочнено вплив запровадження СУЯ на конкурентоспроможність через зростання групи показників і забезпечення розвитку та зміцнення ринкових позицій харківської компанії «Солодкий світ Shoud’e».