Кафедри

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка ефективності екологічних складових у системі управління охороною праці на цукрових заводах України
    (Західноукраїнський національний університет, 2023) Ляшенко, Сергій Олексійович; Кунденко, Микола Петрович; Кісь, Віктор Миколайович; Фесенко, Алла Михайлівна
    У статті розглядається питання впливу довкілля, умов та безпеки праці на робочих місцях підприємств з виробництва цукру. Відповідно до сучасних вимог, ефективність роботи підприємства має визначатися не лише з міркувань собівартості кінцевої продукції, а комплексною стратегічною оцінкою енергоефективності, безпеки технологічного процесу, впливу на навколишнє середовище, а також умов праці на робочих місцях. Важливим рушієм розвитку та втілення сучасних технологій є визначення ефективних підходів щодо визначення оцінки економічних складових впливу, а також системи управління, щодо покращання умов та безпеки праці на робочих місцях, а також покращання навколишнього середовища за рахунок розробки ефективних оцінок безпеково-екологічних складових цукрового виробництва. З метою економічного обґрунтування безпекових, екологічних складових на основі правових, економічних та соціальних вимог у цукровому виробництві проведено аналіз цих складових по умовах та безпеці праці, визначення проблем, недоліків в системі управління, а також у нормативно-правовому забезпеченні умов та безпеки праці. При аналізі навколишнього середовища було визначено такі екологічні фактори впливу, як обсяги утворення парникових газів у результаті використання електроенергії, виробленої єдиною енергосистемою України, природного газу, декарбонізації вапняку та зберігання жому. Всі ці складові впливають на забезпечення нормативних умов праці на робочих місцях та навколишнє середовище. Встановлено, що впровадження ефективних заходів з покращання умов та безпеки праці та нормалізація показників навколишнього середовища здатне скоротити споживання природного газу (до 17%) та електроенергії (близько 6,7%) і суттєво зменшити обсяги утворення вуглекислого газу та метану, основних парникових газів. При цьому раціоналізація організації робочого місця в системі управління цукровим виробництвом може забезпечити приріст продуктивності праці до 20%. Запровадження розрахунків, що враховують безпекові, правові та екологічні складові системи «людина-машинна-навколишнє середовище», дає можливість підвищити ефективність управління цукровим виробництвом.