Кафедри
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393
Переглянути
3 результатів
Результати пошуку
Публікація Determination of the influence of natural antioxidant concentrations on the shelf life of sunflower oil(PC Тесhnology сеntеr, 2020) Sytnik, Natalia; Kunitsia, Ekaterina; Mazaeva, Viktoria; Chernukha, Anton; Bezuglov, Oleg; Bogatov, Oleg; Beliuchenko, Dmytr; Maksymov, Andrii; Popov, Mykola; Novik, I. O.The influence of natural antioxidants from different types of vegetable raw materials on the processes of oxidative and hydrolytic spoilage of sunflower oil during storage is studied. Plant antioxidants are more environmentally friendly and safer than synthetic ones. Green tea leaves and oak bark were used as vegetable raw materials. Water-ethanol extracts from vegetable raw materials were added to oil samples in experimental concentrations. The samples were stored in the laboratory conditions at the temperature of (20±2) °C. The study was performed for 5 months. The values of the acid and peroxide numbers were determined. The most effective blend of antioxidants showed the increase in the acid number from 0.12 to 0.20 mg KOH/g (concentration of green tea extract – 0.05 %, without the addition of oak bark extract). According to the values of the peroxide number, the most effective blends of antioxidants were the experiment points with the following green tea extract:oak bark extract ratio: (0.05:0.05) %, (0.025:0.025) %, (0.025:0.05) %, (0.05:0.025) %. To determine the induction period of oil and, accordingly, its shelf life under experimental conditions, the values of the peroxide numbers were used. It is rational to use extractives from oak bark and green tea under the following conditions: the concentration of each of the antioxidant extracts in terms of dry matter – (0.025‑0.04) %. The maximum induction period is 100 days. The efficiency of natural antioxidants in terms of the concentration of oak bark and green tea extracts is 0.05 and 0.025 %, respectively, was compared to the effectiveness of the corresponding concentration of one of the synthetic antioxidants – butylhydroxyanisole. When using butylhydroxyanisole, the induction period of oil was 65 days, and when using natural antioxidants – 74 days.Документ Визначення строку зберігання олій прискореним методом(НТУ "ХПІ", 2015) Демидова, Анастасія ОлександрівнаВизначення строку зберігання харчових продуктів залишається однією з найбільш актуальних задач для харчової промисловості. Особливо це стосується розробки прискорених методів дослідження, зокрема для жировмісних продуктів, як одних з найбільш швидкопсувних. У даній статті наведена методологія визначення строку зберігання олії за розробленим методом, який при його швидкому виконанні при підвищених температурах дає прогнози щодо строку зберігання олії при більш низьких (та взагалі будь-яких) температурах зберігання. Мета дослідження – спрощення та пришвидшення процесу дослідження олій з метою визначення строків їх зберігання. Об’єкт дослідження – лляна олія, предмет – окиснення олії, визначення кінетичних параметрів окиснення, встановлення швидкості самоініціювання та строку зберігання олії. Дослідження проводились на волюметричній установці.Документ Дослідження явища синергізму між токоферолами соняшникової олії та інгібіторами окиснення екстракту із листя горіху волоського(НТУ "ХПІ", 2014) Білоус, О. В.; Демидов, Ігор Миколайович; Бухкало, Світлана ІванівнаУ статті розглядається вплив інгібіторів окиснення на стійкість соняшникової олії до процeсів окиснення. Приведена характеристика процесів, що відбуваються у жирах при дії на них кисню. Проаналізовано сучасний рівень використання інгібіторів окиснення у промисловості й надано порівняльний аналіз синтетичних та рослинних інгібіторів окиснення. Надані результати дослідження взаємодії між токоферолами соняшникової олії та інгібіторами окиснення екстракту із листя горіху волоського. Приведено спосіб збору та принцип дії установки для очищення соняшникової олії від токоферолів. Наведені результати повного факторного експерименту, фактори варіювання відповідні концентрації: токоферолів, екстракту із листя горіху волоського, лимонної кислоти; вихідний параметр – період індукції. Проаналізовано отримані дані та надані рекомендації щодо концентрацій введення інгібітору окиснення – екстракту із листя горіху волоського – до соняшникової олії.