Кафедри

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Нормативно-правові засади захисту прав споживачів харчових, косметичних і фармацевтичних продуктів у базовому законі України
    (Громадська наукова організація "Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління", 2024) Петрова, Ірина Анатоліївна; Петров, Сергій Олександрович
    Захист прав споживачів є провідною темою, оскільки це забезпечує безпечність та якість продуктів, що споживаються людьми. Харчові продукти, косметика та ліки є особливо важливими, оскільки вони безпосередньо впливають на здоров’я людей. Наприклад, небезпечні харчові продукти можуть призвести до отруєння, а неконтрольоване застосування косметики та ліків може призвести не тільки до серйозних наслідків для здоров’я, але й до смерті споживача. Забезпечення безпечності та якості продуктів, що споживаються людьми є однією з основних причин, чому зміни та наближення нормативно-правового регулювання прав споживачів харчових продуктів та косметики в Україні до міжнародних стандартів і практик є основним питанням сьогодення. Для вирішення цього питання Україна може взяти до уваги досвід США та ЄС, щоб покращити національні стандарти та вимоги до споживчих продуктів. Досвід і практики США наведені, як приклад через те, що вони мають глибоку історію трансформацій, зосередженість на групі товарів (харчові та косметичні продукти, ліки тощо), а також визнану в Світі ефективність. Практики ЄС в цьому напряму також виокремлюють харчові продукти та ліки в окрему групу товарів. В ЄС Європейським парламентом були прийняті положення «Заходи захисту споживачів» призначені для захисту здоров’я, безпеки та економічних та правових інтересів європейських споживачів, де б вони не жили, не подорожували або не купували в ЄС. Ці положення спрямовані на конкретні продукти, включаючи ліки, харчові продукти, генетично модифіковані організми, тютюнові вироби, косметику та інші, які відносяться до основного напряму під категорією «А» - Захист здоров’я та безпеки споживачів. Однак, варто зазначити, що Україна має свої особливості та потреби, тому необхідно адаптувати законодавство до внутрішніх потреб та реалій країни. Для ефективного впровадження закордонного досвіду та практик спочатку необхідно дослідити систему нормативно-правових засад захисту прав споживачів в Україні. На першому етапі, в цій роботі, нами було проведено аналіз Закону України «Про захист споживачів» в системі «споживчого» законодавства України.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості експертного дослідження сирів при розкритті економічних правопорушень
    (Одеська національна академія харчових технологій, 2014) Петрова, Ірина Анатоліївна; Петров, Сергій Олександрович
    У роботі констатовано, що експертиза споживчих властивостей сирів означає перевірку відповідності товарних властивостей продукту існуючим державним стандартам та технічним умовам. Під час експертного дослідження якості сирів визначають органолептичні, фізико-хімічні там мікробіологічні показники, проводять бальну оцінку. Акцентовано увагу тому, що зміни якості можуть бути пов`язані: з технологією виробництва та якістю сировини, пакуванням та зберіганням, транспортуванням та способами реалізації.
  • Ескіз
    Документ
    Стан злочинності, пов’язаної із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів
    (Національний університет "Одеська юридична академія", 2016) Петрова, Ірина Анатоліївна; Кричковська, Лідія Василівна; Косміна, Н. М.; Петров, Сергій Олександрович
    У статті розглянуто загальний стан злочинності, пов’язаної із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на теренах України та в окремих регіонах, виявлено загальні небезпечні тенденції поширення окремих видів наркотичних засобів та психотропних речовин у регіонах України.
  • Ескіз
    Документ
    Research of influence of technological processing parameters of protein-fat base for supply of sportsmen on activity of protease inhibitors
    (Technology center, 2017) Bochkarev, Sergiy; Krichkovska, Lidiya; Petrova, Iryna; Petrov, Serhii; Varankina, Oleksandra; Belinska, Anna
    The object of research is the biological value of the protein-fat base for athletes, workers of heavy physical labor, military personnel, depending on the conditions of its preliminary processing. A technological audit, the purpose of which was to determine the change in the content of amino acids after enzymatic hydrolysis in samples of the protein-fat base, that had undergone pretreatment by microwave radiation, was conducted. The effectiveness of the protein-fat base pretreatment by microwave radiation was evaluated on the amount of α-amino nitrogen after enzymatic hydrolysis. Based on the analysis of the obtained data, the optimal conditions of the protein-fat base pretreatment were established: 250–350 seconds of microwave treatment time and its hydration to the 12–14 % of moisture content. Such processing will increase the biological value of the protein-fat base, namely, increase the degree of digestion and digestibility of proteins in the gastrointestinal tract.
  • Ескіз
    Документ
    Research of the oilseeds ratio on the oxidative stability of the protein-fat base for sportsmen
    (Technology center, 2017) Bochkarev, Sergiy; Matveeva, Tatiana; Krichkovska, Lidiya; Petrova, Iryna; Petrov, Serhii; Belinska, Anna
    The problem of improving physical performance and accelerating the course of recovery processes after physical exertion is one of the most pressing problems of medicine and sports. Nutrition is one of the main controlled factors that ensure the normal development of the body, health and quality of life. Nowadays the assortment of products is mainly expanded due to introduction of new technologies, application of new chemical compounds, development of genetic engineering. At the same time, daily food cannot provide the athlete's body with nutrients in the required amount. And, as a result, in recent years, to speed up regeneration, actively replenish spent plastic and energy resources, very often in sports use biologically active additives. One of the promising areas for improving the efficiency of athletes is the introduction in food rations qualitatively new food products that meet the needs of their body and at the same time have a long shelf life. The aim of this study is to evaluate the oxidation processes of the protein-fat basis, which can be used to organize the rational nutrition of athletes. The oxidative stability of the crushed sunflower seeds, sesame seeds, flax and mixtures was studied at various component ratios. It has been established that sesame seeds are the least susceptible to oxidation, and most of all – flax seeds. Among mixtures of seeds, the most prone to oxidation are mixtures that contain flax seeds and sunflower seeds. When adding sesame seeds to the mixture, the oxidative stability increases sharply. The optimal content (% by weight) of oil seeds in a protein-fat basis was calculated using the method of mathematical experiment planning in the software package "Statistica". The period of induction of oxidation of this mixture is 1.3–1.4 times higher than the induction period of sunflower seeds and 2.7–3.0 times higher than the induction period of flax seed. The use of such basis in food technologies, in particular the confectionery industry, opens up wide opportunities for expanding the range of specialized products for athletes.