Кафедри
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Методичні вказівки до виконання практичних занять з навчальної дисципліни "Теорія систем та системотехніка"(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Смолін, Юрій Олександрович; Григоренко, Ігор ВолодимировичСучасні фахівці в усіх галузях техніки повинні володіти спеціально-науковими і логіко-методологічними концепціями дослідження об'єктів, які є системами. Саме цим питанням і призначена дисципліна «Теорія систем і системотехніка". Практичні заняття призначений для закріплення теоретичних положень цієї дисципліни і, головне, отримання практичних навичок з визначення структури, станів, складових і зв’язків у сучасних інформаційно-вимірювальних системах, а також створенню їх моделей. Метою проведення цих практичних занять є формування у студентів стійких знань загальних принципів створення та функціонування систем та їх складових в галузях метрології та вимірювальної техніки, таких як інформаційно-вимірювальні системи, комп’ютерні та радіоелектронні системи контролю та діагностики та ін. За результатами практичних занять студенти повинні закріпити знання передумов і законів створення сучасних і перспективних систем вимірювання, контролю та діагностики, основних принципів й закономірностей поведінки т основних блоків та вузлів, що надходять до складу таких систем. Важливим моментом при цьому є оволодіння навичками і вміннями побудови моделей технічних систем. Студенти повинні отримати нові знання передумов і законів створення сучасних і перспективних систем вимірювання, контролю та діагностики.Документ Система контролю технології виробництва крабових паличок з нечіткою логікою(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Григоренко, Ігор Володимирович; Григоренко, Світлана Миколаївна; Андренко, Дмитро Олександрович; Кубрик, Борис ІвановичЗапропоновано варіант побудови системи контролю технологічного процесу виготовлення крабових паличок для забезпечення потреб підприємств харчової промисловості, що спеціалізуються на виготовленні продуктів із риби та морепродуктів. Крабові палички є всесвітньо відомим харчовим продуктом, що широко використовують і як окремий продукт, так і у якості компоненту харчових страв. Крабові палички на початку виготовляли із м’яса «білої риби», так званої сурімі. Основним інгредієнтом є перемелений фарш з м’яса білих океанічних риб із північної частини Тихого океану. Для того, щоб отримати смак схожий з оригінальним смаком крабів, в палички додають харчові домішки і додаткові інгредієнти. Необхідність впровадження системи контролю пов’язана із тим, що автоматизація процесу виробництва крабових паличок дає можливість ретельно дотримуватись технології виробництва і підвищити якість кінцевого продукту. Поставлена задача вирішена шляхом розробки інформаційно-вимірювальної системи для підтримки основних технологічних параметрів у встановлених межах допуску. Запропонована система здатна отримувати інформацію від об’єкту контролю завдяки використанню сучасних високоточних датчиків. Додатковою перевагою запропонованої системи є реалізація у ній ситуаційної системи з нечіткою логікою для визначення впливу параметрів технологічного процесу виготовлення крабових паличок на їх якість. Системи з нечіткою логікою набувають все більшого поширення на виробництві разом із застосуванням нейронних мереж у зв’язку з їх практично безмежними можливостями у вирішенні задач контролю та керування процесами і обладнанням. Проведено комп’ютерне моделювання, яке підтвердило, що створення евристичного аналізатору для визначення якості крабових паличок доцільно та необхідно для того, щоб не допустити виробництво неякісної продукції. Впровадження системи дає можливість уникати аварійних ситуацій на технологічному процесі та забезпечувати високу якість продукції. Наведено структурну схему системи, визначено основні її елементи. Здійснено аналіз похибок, який підтвердив необхідну високу точність запропонованого варіанту побудови системи контролю.Документ Розробка та дослідження системи контролю параметрів середовища штучної екосистеми апаратом fuzzy-logic(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Григоренко, Ігор Володимирович; Кондрашов, Сергій Іванович; Григоренко, Світлана МиколаївнаВ роботі розглянуто вирішення науково-практичної задачі розробки та дослідження системи контролю параметрів середовища штучної екосистеми, створення структурної та принципової електричної схеми системи, складання алгоритму її роботи. Дослідження полягає у статистичній обробці результатів прямих багаторазових вимірювань рівню розчинного кисню, pН, температури у акваріумі штучної екосистеми, аналізі похибок та сумарної стандартної невизначеності результатів вимірювань, побудові системи з нечіткою логікою для визначення впливу параметрів водного середовища на якість води у акваріумі. Система дає можливість вимірювати освітленість до 45000 Лк, температуру повітря у діапазоні від 12 до 42 °С, температуру води у діапазоні від 15 до 28 °С, рівень рН від 5 до 9, рівень розчиненого кисню від 5 до 10 мг/л, має датчик наближення, має змогу вмикати, при необхідності, обігріваючи, аерацію води, додаткові джерела світла. Похибка вимірювань по кожному з каналів не перевищує 2,5 %.Необхідність створення системи контролю виникла у зв'язку з тим, що є потреба забезпечення природнього розвитку рослин та риб в умовах штучної екосистеми, яка імітує середовище максимально схоже із природнім. Для того, щоб екосистема виконувала свої функції потрібен своєчасний контроль вказаних параметрів та швидка реакція на вихід параметрів за критичні значення. Ця задача може бути виконана тільки завдяки створенню системи контролю.Документ Substantiation of the choice of methods of non-destructive testing of elements of energy equipment using a fuzzy logic apparatus(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Hryhorenko, Ihor; Hryhorenko, Svіtlana; Ovcharenko, MykolaThe paper illustrates the solution of the problem of choosing methods of quality control of manufacturing parts and assemblies of power equipment using a fuzzy logic device. The main methods of non-destructive testing for the detection of surface and internal defects are considered, as well as the main indicators of quality of metal products. The types of metal defects and welded joints are inspected. The description of the equipment and means of control for detection of defects is executed. The sequence and methods of quality control by ultrasonic, capillary and magnetic powder methods of control are described in detail. The results of quality control of partsduring production and during their operation are obtained. The analysis of the revealed defects is carried out. An example of using an integrated approach to control is given. The obtained results of control of the percentage of coincidence of detection of defects on the product are analyzed. Comprehensive quality control was performed by visual, ultrasonic, capillary and magnetic powder methods of non-destructive testing to determine the percentage of coincidences of defects. By creating a heuristic analyzer based on the interface of the fuzzy logic system Fuzzy Logic Toolbox of the Matlab program, an example of determining a combination of non-destructive testing methods for quality control of a steam turbine bearing liner is considered. Computer simulation according to the Mamdani algorithm is carried out, which consists of fazzification with determination of ranges of change of input values for each example, task of distribution functions for each input parameter; calculation of rules based on the adequacy of the model; defuzzification with the transition from linguistic terms to quantitative assessment and graphical construction of the response surface. The simulation made it possible to determine the optimal combination of non-destructive testing methods, which provides the highest quality of defect detection in the steam turbine bearing liner.Документ Application of user interface Fuzzy Logic Toolbox for quality control of products and services(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019) Hrihorenko, Igor; Drozdova, Tatyana; Hrihorenko, Svetlana; Tverytnykova, ElenaIn this work, the solution for the quality control of products and services is illustrated for the first time on examples of wine production and the provision of educational services in the university by creating a heuristic analyzer based on the Fuzzy Logic Toolbox interface of the Matlab program. There were also considered the problems of constructing quality control models with fuzzy logic for solving problems arising in cases when it is not possible to use classical statistical methods. The factors influencing the quality of products, in particular wine, and services on the example of providing education are analyzed, the possibility of using the fuzzy logic apparatus for determining the weight contribution of factors that ensure maximum quality is proved. Computer simulation using the Mamdani algorithm is performed, which consists of fuzzification with the definition of ranges of change of input values for each example, assigning the distribution functions for each input parameter; calculation of the rules, based on the adequacy of the model; defuzzification with the transition from linguistic terms to quantitative evaluation; graphical construction of the response surface using a centroid method with determination of the center of gravity of the response surface. The modeling has confirmed that the creation of a heuristic analyzer for determining the quality of wine and the quality of education is appropriate and necessary for preventing the production of substandard products and theprovision of substandard services.