Кафедри
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393
Переглянути
11 результатів
Результати пошуку
Документ Coping strategies of free style wrestlers of different manners of battles(Видавничий дім "Гельветика", 2023) Yevtyfiiev, Andrii; Bochkarev, Sergiy; Poliakov, Ihor; Yevtyfiieva, Iryna; Donets, Yuriy; Khirniy, SergiyPurpose: to determine psychological indicators of 14-15-year-old freestyle wrestlers of various manners of fighting in conditions of increased intensity of competitive activity. Materials and methods. The study of psychological characteristics of freestyle wrestlers was carried out in the pre competition stage at the sports base of the freestyle wrestling section of the public organization "SKVB "Kolizei"" in Kharkiv. 47 wrestlers aged 14-15 took part in the study, who were divided into conditional groups according to the criterion of fighting style: playing style (n = 13), tempo style (n = 15) and strength style (n = 19). Diagnostics of psychological parameters was carried out using: the Lazarus coping test, aimed at identifying strategies for getting out of difficult situations; the Eysenck personality questionnaire in order to determine the level of neuroticism and values of the extroversion/introversion scale, as well as the type of temperament; the Spielberg-Khanin test to identify indicators of personal and situational anxiety of wrestlers. Mathematical processing of the research results was carried out using the SPSS 23 program. The results. In the course of the analisys of the results of the coping test, it was established that the strategies of planning a problem solution (X=14.1, m=2.36) and seeking social support (X=12.3, m=2.78). Representatives of the tempo and force manner of fighting are characterized by the dominance of the confrontation strategy (X=13.3, m=2.89) and (X=12.9, m=3.84), respectively, acceptance of responsibility (X=12.1, m =2.59) and (X=13.1, m=3.55), respectively, and self-control in the tempo group of wrestlers (X=12.0, m=2.30). The study of types of temperament in wrestlers of different manners of conducting a match revealed the predominance of phlegmatics in all groups: playing style (61.5%), tempo (60.0%) and strength (52.6%). Conclusions. In the course of the study, reliable differences were found in the choice of a strategy for getting out of a problematic situation among representatives of different manners of fighting. These features should be taken into account when planning and implementing differentiated technical and tactical training of freestyle wrestlers aged 14-15 years.Документ Факторна структура фізичної підготовленності борців вільного стилю на етапі початкової підготовки(Видавничий дім "Гельветика", 2022) Євтифієв, Андрій Сергійович; Бочкарев, Сергій Володимирович; Поляков, Ігор Олександрович; Євтифієва, Ірина Ігорівна; Донець, Юрій ГеоргійовичМета: виявлення провідних факторів фізичної підготовленості борців вільного стилю на етапі початкової підготовки. Матеріали та методи. У дослідженні проводилось комплексне педагогічне тестування 35 борців-початківців вільного стилю віком 9-10 років, які займаються боротьбою у секції вільної боротьби громадської організації «СКВБ «Колізей»» м. Харкова. Проведене дослідження виконувалось у 8 мікроциклів річного плану підготовки борців групи початкової підготовки 2 року навчання. Факторний аналіз результатів дослідження здійснювався за допомогою пакету програми статистичної обробки даних SPSS 23. Було проведено тестування фізичної підготовленості, де використовувались тести загальної та спеціальної підготовки борців 9-10 років. У процесі тренувань педагогічне спостереження проводилось у форматі нон-стоп. У статистичній обробці даних за допомогою факторного аналізу було виділено 5 факторів, внесок яких у загальну дисперсію склав 83%. Результати. Представлені статистичні дані виявлених 5 факторів фізичної підготовленості борців вільного стилю, серед яких найбільш вагомими є 3 фактори. Фактори були названі наступним чином: 1 фактор - «комплексний розвиток фізичних якостей», 2 та 3 фактори «спеціальна спритність», 4 фактор - «швидкісно-силова підготовленість», 5 фактор – «силова підготовленість». Ідентифікація факторів дозволила інтерпретувати їх як фізичний розвиток та як показники фізичної підготовленості. Найбільш значущою якістю виявилась борцівська спритність, вклад в загальну дисперсію склав 42,4%. Висновки. Проведений факторний аналіз фізичної підготовленості борців 9-10 років вільного стилю адекватна розв'язанню задач тренувального процесу на початковому етапі підготовки і рекомендована до застосування у широкій практиці тренувань борців різних вагових категорій. Результати факторного аналізу дозволили визначити, що процес фізичної підготовки, підбір засобів форм та методів занять фізичними вправами повинен бути спрямований насамперед на розвиток фізичних якостей, що вимагають прояву загальної спритності та швидкісно-силових здібностей у борців-початківців вільного стилю.Документ Методичні вказівки до практичних занять з навчальної дисципліни "Одноборства та атлетизм"(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Бочкарев, Сергій ВолодимировичВ методичних вказівках у першому розділі визначена і сформульована переважна більшість основних термінів та понять, які використовують у навчанні тренери і спортсмени, що займаються спортивними одноборствами. Далі детально розглянуто стандартні положення, пересування по килиму, захоплення та звільнення від захоплень і деякі поширені спеціальні вправи, які сприятимуть удосконаленню техніко-тактичної майстерності спортсменів, що займаються спортивними одноборствами. Матеріали з навчальної дисципліни «Одноборства та атлетизм» для студентів спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» підібрано на основі аналізу низки сучасних навчальних, наукових та методичних джерел інформації.Документ Обґрунтування компонентного складу спеціалізованого жирового продукту підвищеної біологічної цінності("Бял ГРАД-БГ" OOД, Република България, София, 2016) Бочкарев, Сергій Володимирович; Кричковська, Лідія Василівна; Матвєєва, Тетяна ВікторівнаДокумент Розробка білково-жирової основи цукристих кондитерських виробів для харчування спортсменів(ПП "Технологічний центр", 2016) Бочкарев, Сергій Володимирович; Папченко, Вікторія Юріївна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Бєлінська, Анна Павлівна; Руднєв, Василь АнатолійовичРозроблено білково-жирову основу, збагачену незамінними амінокислотами та поліненасиченими жирними кислотами ω-3 групи, у відповідності до фізіологічних потреб спортсменів, робітників важкої фізичної праці, військовослужбовців та інших верств населення. Досліджено можливість використання білково-жирової основи у виробництві цукерок з метою підвищення їх біологічної цінності, зниження калорійності і подовження строків придатності.Документ Значимість фізичного виховання у вищих навчальних закладах для формування здорового способу життя(Донбаська державна машинобудівна академія, 2015) Бочкарев, Сергій Володимирович; Євтифієв, Андрій СергійовичУ статті проаналізовано фактори, що негативно впливають на здоров'я в період середньої та вищої освіти, і сформульовані основні вимоги, необхідні для формування здорового способу життя в студентські роки.Документ Вплив антиоксидантів на окиснення ліпідної складової напою для спортсменів на основі шротів олійних культур(Національна академія аграрних наук України, 2021) Бєлінська, Анна Павлівна; Бочкарев, Сергій Володимирович; Петік, Ігор Павлович; Варанкіна, Олександра Олександрівна; Хареба, О. В.Мета. Виявити вплив антиоксидантів на стабілізацію ліпідної складової сухої суміші гіпертонічного напою для спортсменів на основі макухи олійних культур. Методи. Стабільність до окиснення ліпідної фракції сировини і готової продукції досліджено за допомогою визначення кислотності бовтанки. Стійкість за зберігання сировини для сухого гіпертонічного напою і готової продукції корелює з величиною кислотності бовтанки зі зразків: а) вихідної сировини/готової продукції; б) сировини/готової продукції, що зберігається за звичайних умов (температура 22 – 24°С, відносна вологість 65 – 75%); в) сировини готової продукції, що зберігалася за умов прискореного старіння (температура 40 – 42°С, відносна вологість 65 – 75%). Результати. Найнижча окисна стабільність властива макусі льону та концентрату сироваткового білка. Найвищою є стабільність до окиснення ліпідної складової макухи насіння кунжуту. Здатність до окиснення базової суміші білокумісної сировини зумовлює потребу використання в технології гіпертонічного напою антиоксидантів. Найвища окисна стабільність властива базовій суміші гіпертонічного напою з додаванням антиоксидантів Е 300 і Е 306 (250 і 100 мг/кг відповідно). Дещо меншу стабільність ліпідної складової до окиснення має базова суміш гіпертонічного напою з додаванням Е 306 (200 мг/кг). Найнижчою є стабільність ліпідної складової до окиснення базової суміші гіпертонічного напою з додаванням Е 300 (500 мг/кг). Висновки. Виявлено вплив антиоксидантів на стабілізацію ліпідної складової сухої суміші гіпертонічного напою для спортсменів на основі макухи олійних культур. Обґрунтовано потребу внесення і досліджено технологічні властивості антиоксидантів у базовій суміші білокумісної сировини для гіпертонічного напою — суміші токоферолів 30%-ї сухої (Е 306) і аскорбінової кислоти (Е 300). Отримано нові наукові дані щодо раціонального вмісту комплексного антиоксиданту (комбінації Е 300 і Е 306) у сухій суміші на основі макухи кунжуту і льону, а також концентрату сироваткового білка — 350 мг/кг продукту (вміст Е 306 у комплексному антиоксиданті — 30, Е 300 — 70%).Документ Investigation of the influence of stabilizers on the viscosity of the recovered mixture of a hypertonic drink for athletes(Scientific Route OÜ, Tallin, Estonia, 2020) Bochkarev, Sergiy; Mazaeva, Viktoria; Ovsiannikova, Tetiana; Zviahintseva, OksanaWhen introducing plant and animal protein products, in addition to nutritional value, it is advisable to assess their physicochemical properties and technological indicators, in particular, homogeneity and consistency stability. The aim of research is to determine the effect of consistency stabilizers on the viscosity of reconstituted hypertonic drink for athletes based on flaxseed cake, sesame seeds and whey protein concentrate.The mass fraction of protein in the model dry mixture of a hypertonic drink, as well as in its individual components by the Kjeldahl method, the mass fraction of fiber – by the gravimetric method, the mass fraction of lipids – by the extraction-gravimetric method, the mass fraction of moisture – by the thermogravimetric method. The mass fraction of ash in the mixtures was carried out by the method of incineration followed by calcining the mineral residue at a temperature of 450 ... 600 °C. The effective viscosity in the reduced samples of mixtures without and with the addition of stabilizers was determined on a rotational viscometer "Rheotest 2". For the planning of the experiment and data processing, mathematical methods were applied using the Microsoft Office Excel 2003 software package.The chemical composition of individual components and a model dry mixture of a hypertonic drink for the nutrition of athletes, including the content of compounds that have a stabilizing effect on the restored product, has been investigated. It has been proved that the effective viscosity of the reconstructed model mixture in comparison with the effective viscosity of the individual components of the mixture nonaditively increases. The mutual influence of the consistency stabilizers (gum arabic (E 414) and carboxymethylcellulose (E 466)) on the val-ue of the effective viscosity of the reconstituted hypertonic drink was investigated. The developed model mixture of a hypertonic drink is recommended to be used for the development of competitive dry mixtures of hypertonic drinks of plant and animal origin for the nutrition of athletes.Документ Development of amino acid balanced food systems based on wheat flour and oilseed meal(PC тесhnology сеntеr, 2020) Papchenko, Victoriia; Matveeva, Tatiana; Bochkarev, Sergiy; Belinska, Anna; Kunitsia, Ekaterina; Chernukha, Anton; Bezuglov, Oleg; Bogatov, Oleg; Polkovnychenko, Dmytro; Shcherbak, SergeyThe analysis of the main methods of increasing the nutritional and biological value of wheat flour has been conducted. Considerable attention is paid to the issue of adjusting the protein content in flour due to additives. The relevance of improving the amino acid composition of flour protein is emphasized. The feasibility of comprehensive studies for the development of food system formulations with a balanced amino acid composition based on wheat flour and oilseed meal is substantiated. The amino acid content has been experimentally determined and the biological value of raw materials proteins for food systems which are sunflower and soybean meal has been calculated. The mixture composition of sunflower and soybean meal with an improved amino acid composition has been scientifically substantiated. It has been found that the protein composition of the meal mixture is maximally close to the reference in terms of the content of leucine, lysine and the amount of sulfur-containing amino acids (methionine, cystine). The score of isoleucine, tryptophan, phenylalanine and tyrosine in the protein composition of oilseed meal is 1.1–1.47 times higher than the reference. The amino acid composition has been calculated and the biological value of the protein of food systems containing 80–90 % wheat flour and 10–20 % composition of soybean and sunflower meal with improved amino acid composition has been determined. It has been found that the formulation of the food system containing 20 % of the composition of meal mixture and 80 % of wheat flour has the greatest biological value in comparison with wheat flour. In this food system, the limited amino acids – lysine and sulfur-containing (methionine and cystine) are the closest to the reference one and are 67.68 % and 70.12 %. The fatty acid composition has been experimentally determined. The biological effectiveness of the fats of the developed food systems has been calculated. The closest to the fatty acid ratio recommended by nutritionists is the food system with a ratio of meal mixture: wheat flour of 20:80. The resulting formulations of food systems will be useful in technologies of flour products with high biological value.Документ Processing of ethanol-containing waste of oil neutralization in the technology of hand cleaning paste(PC тесhnology сеntеr, 2021) Petik, Ihor; Belinska, Anna; Kunitsia, Ekaterina; Bochkarev, Sergiy; Ovsiannikova, Tetiana; Kalyna, Viktoriia; Chernukha, Anton; Ostapov, Kostiantyn; Grigorenko, Natalia; Petukhova, OlenaThe graphical dependence of the washing capacity of ethanol-containing soapstock on the concentration in an aqueous solution and the temperature of interaction with the polluted material has been determined. It is proposed to use a 40 % aqueous solution of ethanol-containing soapstock in the hand cleaning paste technology. This soapstock solution has a washing capacity of 92–98 % at the temperature of interaction with the polluted material of 25–40 °C. The regularity of the effect of the structurant content on the consistency of hand cleaning paste was investigated using an approximating polynomial. This made it possible to substantiate the effective concentration of carboxymethyl cellulose (0.4...0.6 %) and cetysltearyl alcohol (1.8...2.0 %) in the formulation. The obtained regression equation is useful for adjusting the content of structurants in the formulation, depending on the consumer's requirements for the viscosity of the developed detergent. A comparison of the quality indicators of the developed hand cleaning paste based on ethanol-containing soapstock with a sample of similar “Primaterra Automotive” commercial hand cleaning paste was carried out. The quality indicators of the developed paste are as follows: effective viscosity at 20...22 °С – 32.0 Pa∙s; foaming capacity – 23 mm, foam stability – 62.0 %; washing ability – 92.0 %. It was determined that these quality indicators do not differ significantly in the developed detergent and commercial analogue. The data obtained indicate the prospects of processing ethanol-containing soapstock into the hand cleaning paste based on natural surfactants. The developed detergent due to the content of ethanol, glycerin and hydrogen peroxide has antiseptic properties, which is a competitive advantage among analogues. Such utilization of ethanol-containing soapstock makes the process of oil neutralization environmentally safe and economically viable.