Кафедри
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393
Переглянути
48 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Інноваційна технологія очищення миючих розчинів після миття автомобілів для приймання екологічнихуправлінських рішень(Національний університет цивільного захисту України, 2022) Букатенко, Наталія Олексіївна; Зінченко, Марія Георгіївна; Єршова, Наталя ЮріївнаДокумент Екологічна небезпека стічних вод нафтопереробних заводів(ДВНЗ "ДонНТУ", 2024) Забіяка, Наталія Анатоліївна; Іваніна, Софія Андріївна; Гуменюк, Катерина ОлександрівнаДокумент Застосування інтенсивних анаеробних технологій для очищення виробничих стічних вод(ДВНЗ "ДонНТУ", 2024) Місик, Ярина Тарасівна; Зінченко, Марія ГеоргіївнаДокумент Дослідження впливу місць зберігання твердих кондитерських відходів на прилеглі екосистеми(Видавничий дім "Гельветика", 2024) Байрачний, Володимир Борисович; Адашевський, Олег ВолодимировичТверді відходи кондитерських виробництв утворюються на різних стадіях життєвого циклу кондитерського виробу. Одним з кінцевих етапів життєвого циклу кондитерського виробу є його утилізація або переробка. З точки зору концепції сталого розвитку та ієрархії відходів, саме вторинна переробка твердих кондитерських відходів є пріоритетним шляхом поводження з таким типом відходів. Такий процес відповідає цілі сталого розвитку № 12 «Відповідальне споживання та виробництво» та завданню 12.5 «До 2030 року суттєво зменшити утворення відходів шляхом запобігання, зменшення, переробки та повторного використання». Відповідно до цього виникає необхідність накопичення та зберігання різних типів та видів твердих кондитерських відходів перед їх переробкою, наприклад їх викори- стання у складі комбікормів для тварин. У роботі досліджено вплив місць накопичення та тривалого зберігання твердих відходів кондитерських виробництв на окремі компоненти прилеглих екосистем. Тверді відходи кондитерських виробів відносяться до IV класу небез- пеки, та не потребують облаштування спеціальних місць для їх накопичення та зберігання. Виробники комбікормів, які використовують тверді відходи кондитерських виробництв, у 70% випадків зберігають їх на відкритих промислових майданчиках, більшість з яких не мають навіть елементарних навісів чи тентів. У даній роботі детально проаналізо- вано органічне забруднення атмосферних стоків, які утворюються внаслідок взаємодії атмосферних осадів та твердих кондитерських відходів при їх зберіганні відкритим або напіввідкритим способом. Визначено, що в залежності від складу твердих кондитерських відходів та типу пакування, а також інтенсивності атмосферних опадів й температури повітря, показник хімічного споживання кисню (ХСК) перевищує граничні допустимі зна- чення у 12–21 разів. Методом біотестування було виявлено пригнічення розвитку рослин у ґрунтах, які тривалий час зрошувались атмосферними стоками з перевищеним вмістом органічних забруднювачів від твердих відходів кондитерських виробів. У роботі також визначено показник ХСК у проточних водоймах, до яких потрапляють атмосферні стоки, кондитерських виро- бів. Проведений аналіз показав перевищення значення ХСК у річці у 3,7 разів.Документ Автоматизоване управління процесом очищення стічних вод від нафтопродуктів(Національний університет харчових технологій, 2018) Савва, І. Д.; Лобойко, Вячеслав ОлексійовичДокумент Удосконалення системи екологічного менеджменту в області очистки стічних вод на підприємствах машинобудівної промисловості(Торубара В. В., 2021) Босюк, Альона СергіївнаДокумент Вибір перспективного методу очищення стічних вод міні-пивоварні(Торубара В. В., 2021) Себко, Вадим Вадимович; Пироженко, Євгенія ВолодимирівнаДокумент Порівняльні особливості правового поняття "забруднююча речовина" у водних законодавствах України та ЄС(Baltija Publishing, Latvia, 2023) Уберман, В. І.; Васьковець, Людмила АнтонівнаДокумент Релятивність українського законодавчого визначення поняття "забруднюючі речовини" та регулювання їх скидання(ВЦ "Просвіта", 2022) Уберман, В. І.; Васьковець, Людмила АнтонівнаДокумент Еколого-правові особливості зон змішування при регулюванні скидання забруднювальних речовин(Baltija Publishing, Poland, 2021) Уберман, В. І.; Васьковець, Людмила Антонівна