Кафедри
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Комп'ютерне моделювання оптимального хімічного складу гібридних біодеградабельних композитів(2022) Лебедєв, Володимир Володимирович; Мірошниченко, Денис Вікторович; Савченко, Дмитро Олександрович; Білець, Дар'я Юріївна; Мисяк, Всеволод Романович; Тихомирова, Тетяна СергіївнаМета дослідження – комп’ютерне моделювання оптимального хімічного складу гібридних екологічно чистих біодеградабельних наповнених композитів з підвищеним комплексом міцностних властивостей. Завданнями дослідження є виявити оптимальній хімічний склад гібридних екологічно чистих біодеградабельних наповнених композитів та побудувати комп’ютерні моделі з метою прогнозування їх найважливіших експлуатаційних характеристик. Об’єктом дослідження є гібридні екологічно чисті біодеградабельні наповнені композити на основі полімолочної кислоти, відходів кавової гущі та гумінових речовин, предметом дослідження – процеси комп’ютерного моделювання оптимального хімічного складу композитів. Методом дослідження є комп’ютерне моделювання в середовищі MathCad Prime 6.0. В результаті проведених досліджень побудувані моделі з прогнозування експлуатаційних властивостей гібридних екологічно чистих біодеградабельних наповнених композитів залежно від їх хімічного складу, які можуть бути адаптовані до будь-якого вмісту кавової гущі та гумінових речовин.Документ Улучшение эксплуатационных свойств сплава на основе железа с эффектом памяти формы методом вакуумной переплавки(Физико-технологический институт металлов и сплавов НАН Украины, 2016) Ахмед, Сундус Мохаммед; Акимов, Олег Викторович; Костик, Екатерина Александровна; Глотка, А. А.; Чечель, Н. В.Разработан химический состав сплава на основе железа с эффектом памяти формы с подробным обоснованием выбора каждого элемента. Показано, что переплавка сплава в вакуумной индукционной печи способствовала удалению литейных дефектов, полученных при плавке в индукционной печи и повышению эксплуатационных свойств сплава.Документ Загальні можливості підвищення енергоефективності комплексних систем переробки плодоовочевої сировини(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Бухкало, Світлана Іванівна; Ольховська, Вікторія ОлегівнаУ цій статті-огляді розглядаються сучасні методи обробки томатів різних помологічних сортів та аналізуються гібриди. Привабливий хімічний склад томатів, складається з білків, ліпідів, вуглеводів, вітамінів, макро та мікроелементів. Найрозвиненішими з точки зору технології та техніки для томатів є виготовлення томатного соку, томатної пасти, різновидів соусів та кетчупів. Дослідження біохімічного складу сирого помідора демонструє взаємозв'язок між якістю продукту технології та сортами сировини. Важливою тенденцією складної переробки сировини є використання томатних вичавок, насіння та шкірки томатів. У статті показані приклади напрямків вдосконалення технології та обладнання для переробки томатів різними способами, проаналізовані методи інтенсифікації технологічних процесів виробництва томатної пасти, а також інновацій різновидів компаній зі складною обробкою томатів.Документ Hydrogen electrosynthesis with anode process depolarization by aluminum alloys(ТОВ "Нілан-ЛТД", 2018) Rudenko, N. O.; Zhelavskaya, Yu. A.; Smirnova, O. L.Документ Electrodeposited cobalt alloys as materials for energy technology(Cambridge University Press, 2013) Glushkova, M. A.; Bairachna, T.; Ved, M. V.; Sakhnenko, N. D.The influence of electrodeposition parameters on chemical composition, morphology and functional properties of such binary cobalt alloys as CoAg, CoW, and CoFe has been investigated. The alloys are shown to possess catalytic properties. Catalytic actuvity was preliminary estimated in the electrolytic hydrogen evolution reaction and tested by CO to CO2 conversion during the catalytic benzene oxidation.Документ The importance of methods and methods in nanotechnology, chemical science and industry(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018) Kosmina, Natalya; Krichkovskaya, Lidiya Vasilevna; Petrov, SergeyДокумент Structure of magnetron hydroxyapatite films with small stoichiometry deviation(STC "Institute for Single Crystals", 2016) Mikhailov, I. F.; Starikov, V. V.; Baturin, A. A.Phase composition, coherence lengths and micro-strain level in hydroxyapatite films with controlled deviation from stoichiometry (Ca/P = 1.67) were measured by methods of X-ray diffraction and X-ray fluorescent analysis. It was established that at Ca/P = 1.6±0.03, hydroxyapatite layers with thickness 2m on the niobium substrates were practically single-phase but differed by the coherence lengths and micro-strain levels for different crystallographic directions: the coherence length along was commensurable with the film thickness and much exceeded the values for and directions. The micro-strain level ε for direction reached (1.3÷1.7)·10-3 being by an order higher than for and directions. That testifies constrained growth conditions along with the high homogeneity of the lattice period of the hydroxyapatite film.Документ Математичне моделювання компонентного складу комбінованих йогуртових напоїв(Одеська національна академія харчових технологій, 2016) Ткаченко, Наталія Андріївна; Некрасов, Павло Олександрович; Копійко, А. В.В роботі наведено аналіз ринку йогуртів в Україні, показано споживчі переваги українців при виборі йогуртів з наповнювачами, наведено сегментарний розподіл структури споживання йогуртів в залежності від виду наповнювача. Окреслено перспективи розширення асортименту йогуртів та йогуртових напоїв із зерновими інгредієнтами, обґрунтовано доцільність розробки інноваційних технологій комбінованих молочно-зернових йогуртових напоїв з наповнювачами зі збалансованим хімічним складом. Показано перспективність комбінування молочної й рослинної сировини для створення новітніх продуктів харчування зі збалансованим хімічним складом. Обґрунтовано вибір сировинних інгредієнтів для розробки цільових продуктів – йогуртової основи, сироватки сирної, борошна рисового для дитячого харчування та гарбузового наповнювача з цукром; проаналізовано цінність сировинних інгредієнтів; окреслено їх вплив на здоров’я людини. Математичне моделювання компонентного складу комбінованих молочно-зернових йогуртових напоїв з наповнювачами здійснено у середовищі Microsoft Excel. В результаті математичного моделювання розроблено чотири рецептури на виробництво йогуртових напоїв зі співвідношенням білків : жирів : вуглеводів – 1 : 1 : 4, яке відповідає сучасним вимогам нутриціології до харчування дорослої здорової людини. Розраховано хімічний склад йогуртових напоїв на основі довідникових даних щодо складу використаних сировинних інгредієнтів; масова частка білків у цільових продуктах складе 2,001…2,264 %; масова частка жирів та вуглеводів – 2,003…2,265 та 8,001 9,048 % відповідно. Визначено вміст молочних і рослинних білків, молочного й рослинних жирів у напоях, а також вміст моно-, ди- та полісахаридів. Показано, що комбінування молочної й рослинної сировини дозволить виробити йогуртові напої, збагачені розчинними й нерозчинними полісахаридами –клітковиною, геміцелюлозою, пектином, а також природним структуроутворювачем – рисовим крохмалем, масова частка якого складе 1,763…2,805 %. Розраховано амінокислотний склад білків комбінованих молочно-зернових йогуртових напоїв; показано, що цільові продукти не міститимуть лімітованих амінокислот за рахунок комбінування молочної й рослинної сировини, тоді як у контрольному зразку – йогурті – лімітованими є сірковмісні амінокислоти (скор складає 94,3 %).Документ Исследование дисперсионного твердения сплава на основе железа(НТУ "ХПИ", 2016) Ахмед, Сундус Мохаммед; Акимов, Олег Викторович; Костик, Екатерина АлександровнаЦелью данной работы является разработка нового дисперсионно-твердеющего сплава на основе железа. Исследования микроструктуры исследуемого сплава на основе железа подтвердили наличие дисперсных частиц. Наибольшее их скопление наблюдается по границам субзерен и зерен. В теле зерна наличие дисперсных частиц сводится к минимуму. Сувеличением количества дисперсных частиц существенно меняется соотношение содержания железа и хрома, что связано с выделением карбидов хрома в процессе старения стали. Содержание химических элементов в исследуемой стали значительно изменяется в зависимости от их расположения. В теле зерна преобладает железная матрица и содержание таких легирующих элементов, как марганец и никель.