Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Інноваційні дослідження у наукових роботах студентів

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/81085

Офіційний сайт http://idnrs.khpi.edu.ua/

У збірнику статті, що стосуються розробки технологій комплексного інноваційного навчання і науково-технічного творчості студентів; безперервного розвитку бази фундаментальних і професійних знань, а також організаційних навичок в процесі інноваційного проектування і розробки технологічних об’єктів різного рівня складності.

Рік заснування: 2009. Періодичність: 2 рази на рік. ISSN 2220-4784 (print) та ISSN 2663-8738 (online)

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Проектування обладнання синергетичних процесів хімічної інженерії за моделями дослідження модернізації бурової установки
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
    У матеріалах статті розглянуті приклади розрахунків та вибору технологічного комплексу для буріння свердловини глибиною 5650 м, проаналізований комплекс механізації і часткової автоматизації спуско-підіймальних операцій при бурінні свердловин, встановлені переваги таких систем порівняно з установками, які не оснащені комплексом механізмів АСП. Проведено обґрунтування доцільності та економічної ефективності введення запропонованих технічних рішень з розробки пристрою для обмеження ходу талевого блоку бурової установки, запропоновані його принципова та електрична схеми, обґрунтовано технічну доцільність, розрахований економічний ефект від впровадження розробленої конструкції пристрою для обмеження ходу талевого блоку. Представлені складові розробленої методики розрахунку енергетичних витрат і витрат машинного часу при СПО підйомними комплексами, здійснено оцінку досконалості підйомних комплексів бурових установок з різним приводом за витратами машинного часу підйому бурильної колони за цикл буріння свердловини, оцінку досконалості підйомних комплексів бурових установок з різним приводом за енерговитратами на підйом бурильної колони за цикл проводки свердловини. In the materials of the article, examples of calculations and selection of a technological complex for drilling a well with a depth of 5650 m are considered, a complex of mechanization and partial automation of lowering and lifting operations during well drilling is analyzed, the advantages of such systems are established compared to installations that are not equipped with a complex of ASP mechanisms. The justification of the feasibility and economic efficiency of the introduction of the proposed technical solutions for the development of a device for limiting the movement of the melting unit of the drilling rig was carried out, its principle and electrical diagrams were proposed, the technical feasibility was substantiated, and the economic effect of the implementation of the developed design of the device for limiting the movement of the melting unit was calculated. The components of the developed methodology for calculating energy costs and machine time costs during SPO by lifting complexes are presented, an assessment of the perfection of lifting complexes of drilling rigs with different drives in terms of machine time costs of lifting a drill string for a well drilling cycle, an assessment of the perfection of lifting complexes of drilling rigs with different drives in terms of energy consumption rise of the drill string during the well drilling cycle. The materials of the article consider examples the calculation and the chosen technological complex for wells drilling with the depth of 5650 m, analyses the complex of mechanisms to mechanise and partially automate lowering-lifting operations while wells drilling and establishes advantages of such systems, comparing to the sets not equipped with the complex of mechanisms ALL.
  • Ескіз
    Документ
    Didactic materials perception activating methods in distance education
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Bukhkalo, Svetlana Ivanovna; Ageicheva, Anna Oleksandrivna; Belyanskiy, Oleksandr Mykolaiyvych; Rozhenko, Inesa Vitaliivna; Abakumov, Andrii Analoliyovych
    The article is devoted to the creation of didactic materials on various educational subjects at various levels of distance education. The relevance of the work is determined both by the object of research, which has not yet been subject to comprehensive scientific coverage, and by the need to establish the parameters of didactic materials used in distance learning. It was determined that the systematic usage of the innovative approaches improves language competence and formats necessary skills. The materials of the article consider examples the possibilities for determining the educational goals of university students for the purpose of developing the discipline Innovative restaurant technologies, Commodity science and procurement management for the development of complex projects. Developments are carried out using modern highly effective science-based technologies of food production, for example, from types of classification-identification analysis, general concepts and requirements to types of methodology for determining quality indicators of the quality level and their evaluation through the selection of calculation algorithms at various stages of production and use of the obtained goods. Стаття присвячена створенню дидактичних матеріалів з різних навчальних предметів на різних рівнях дистанційної освіти. Актуальність роботи зумовлена як об’єктом дослідження, який ще не підлягав комплексному науковому висвітленню, так і необхідністю встановлення параметрів дидактичних матеріалів, що використовуються в дистанційному навчанні. Визначено, що систематичне використання інноваційних підходів покращує мовну компетенцію та формує необхідні навички. У матеріалах статті на прикладах розглянуто можливості визначення освітніх цілей студентів ВНЗ з метою освоєння дисципліни «Інноваційні технології ресторанного господарства», «Товарознавство та управління закупівлями» для розробки комплексних проектів. Розробки ведуться з використанням сучасних високоефективних науковообґрунтованих технологій виробництва харчових продуктів, наприклад, від видів класифікаційноідентифікаційного аналізу, загальних понять і вимог до видів методології визначення показників рівня якості та їх оцінки шляхом вибору алгоритми розрахунку на різних етапах виробництва за технологічною схемою відповідно до нормативно-технічної документації з метою використання отриманої продукції.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційні комплексні проекти як сучасна технологія підготовки фахівців зі спеціальності "Готельно-ресторанна справа" (на прикладі дисципліни сучасні технології харчування)
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Бухкало, Світлана Іванівна; Якименко-Терещенко, Наталія Василівна
    У матеріалах статті розглянуті приклади можливостей для визначення цілей навчання студентів ВНЗ за освітньою програмою Готельно-ресторанне господарство з метою розробки комплексних дисципліни Сучасні технології харчування для складових комплексних інноваційних проектів за ситуаційними завданнями. При написанні cтатті використано досвід викладання дисциплін Загальні технології харчових виробництв, Харчова хімія, Сучасні технології харчування, Товарознавство та управління закупівлями, Основи проектування обладнання в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» на кафедрі інтегрованих технологій, процесів і апаратів у 2002–2024 рр. Комплексні системи визначення складових дисципліни зумовили компетентності та якість матеріалу, а питання, що розглядаються пропущені через призму власного творчого сприйняття, що робить матеріал особливо цінним. In the materials of the article, examples of possibilities for determining the goals of education of university students under the Hotel and Restaurant Management educational program with the aim of developing complex disciplines Modern food technologies for components of complex innovative projects based on situational tasks are considered. When writing the article, the experience of teaching the disciplines General technologies of food production, Food chemistry, Modern food technologies, Merchandising and procurement management, Fundamentals of equipment design at the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" at the Department of Integrated Technologies, Processes and Devices in 2002-2024 was used. Complex systems for determining the components of the discipline determined the competence and quality of the material, and the issues under consideration are overlooked through the prism of one's own creative perception, which makes the material especially valuable.
  • Ескіз
    Документ
    Приклади доспідження властивостей м’ясних виробів функціонального призначення для комплексної технології
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Ковальчук, Вікторія Миколаївн; Земелько, Марія Леонідівна; Бухкало, Світлана Іванівна
    Розробка функціональних продуктів – важливий процес для сучасних виробників. Такі продукти мають високі органолептичні показники і підвищену харчову цінність. У роботі розглянуті приклади з визначення інноваційних можливостей виготовлення м’ясних виробів та дослідження впливу функціональних компонентів на їх характеристики. Дослідження спрямоване на аналіз та вибір кількості та комбінацій функціональних інгредієнтів, для розробки продуктів з покращеними характеристиками. Також встановлено вплив функціональних компонентів на реологічні, фізико-хімічні та органолептичні показники м’ясних виробів. Теоретично-методологічними основами дослідження були положення загальних наукових методів пізнання та конкретні методи оцінки якості готових м’ясних виробів та сировини з якої її виготовляють. Теоретичне узагальнення, групування та порівняння використовувалось для розкриття сутності поняття «функціональні компоненти». На основі порівняння теоретичних знань і практичних дослідів зроблені висновки та пропозиції по удосконаленню виробництва та поліпшенню властивостей м’ясних виробів при використанні функціональних компонентів. Developing functional products is an important process for modern manufacturers. Such products have high organoleptic rates and high nutritional value. The paper deals with the examples of determining the innovative possibilities of making meat products and examining the impact of functional components on their characteristics. The study is aimed at analyzing and selecting the quantity and combinations of functional ingredients, for the development of products with improved characteristics. The influence of functional components on rheological, physicochemical and organoleptic characteristics of meat products is also established. The theoretical and methodological bases of the study were the provisions of general scientific methods of cognition and specific methods of assessing the quality of finished meat products and raw materials from which it is made. Theoretical generalization, grouping and comparison was used to reveal the essence of the concept of "functional components". On the basis of comparison of theoretical knowledge and practical experiments, conclusions and proposals for improving production and improving the properties of meat products with functional components are made.
  • Ескіз
    Документ
    Математичні моделі інтегрованого дослідження бурової установки у прикладах відновлення продуктивності свердловин
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Пелипенко, О. І.; Савик, В. М.; Бухкало, С. І.; Агейчева, О. О.
    У матеріалах статті розглянуті приклади можливостей для визначення цілей інтегрованого дослідження закольматованих бурових установок. Проаналізовано причини зниження проникності, що відбувається в процесі спорудження свердловини та експлуатації. Визначено причини зниження проникності призабійної зони пласта порід-колекторів, що відбуваються у процесі буріння, цементування, вторинного розкриття та освоєння свердловин. Досліджено основні принципи розробки, аналізу та проведення процесів відновлення з застосуванням сучасних високоефективних науково-обґрунтованих технологій, наприклад, синергетичних процесів із важковидобувними запасами нафти як критерій оцінювання ефективності інтегрованого дослідження. Інтегровані дослідження визначені як від різновидів аналізу класифікаціїідентифікації, загальних понять та вимог до різновидів методології визначення показників рівня якості та їх оцінки через вибір алгоритмів аналізу та розрахунків на різних стадіях виробництва. Проведено аналіз математичних моделей підвищення якості інтегрованого дослідження бурової установки за рахунок використання нових робочих агентів й удосконалення технології. The materials of the article consider examples of opportunities for determining the goals of integrated research of clogged drilling rigs. The reasons for the decrease in permeability, which occurs during the construction and operation of the well, are analyzed. The reasons for the decrease in the permeability of the bottom-hole zone of reservoir rocks, which occur in the process of drilling, cementing, secondary opening and development of wells, have been determined. The main principles of development, analysis and implementation of recovery processes using modern highly effective science-based technologies, for example, synergistic processes with hard-to-extract oil reserves, were studied as a criterion for evaluating the effectiveness of integrated research. Integrated studies are defined as from types of classification-identification analysis, general concepts and requirements to types of methodology for determining quality indicators and their evaluation through the selection of analysis algorithms and calculations at various stages of production. The analysis of mathematical models of improving the quality of integrated drilling rig research due to the use of new working agents and technology improvement was carried out.