Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Економічні науки

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/76251

Офіційний сайт http://es.khpi.edu.ua/

У збірнику представлені результати досліджень та узагальнення актуальних тенденцій вітчизняної та світової економічної системи, стану і перспективи розвитку економіки регіонів, підприємств та організацій; особливості управління інвестиційною діяльністю, інноваціями, бізнесом, економічними ризиками, маркетинговою діяльністю, правове забезпечення підприємств, бізнес-планування, управління фінансами, проблеми обліку й аудиту, соціального прогресу.

Рік заснування: 1961. Періодичність: 4 рази на рік. ISSN 2519-4461 (print)

Новини

На підставі Наказу Міністерства освіти і науки України № 409 від 17.03.2020 року включено до категорії «Б» Переліку наукових фахових видань України у галузі економічних наук зі спеціальностей 051, 071, 072, 073, 075, 076, 242, 281, 292.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Публікація
    Управління персоналом як основним ресурсом діяльності сфери послуг
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Куниця, Катерина Вікторівна; Кармінська-Бєлоброва, Марина Володимирівна
    Трудові ресурси, які належать до соціально-економічної категорії, є одним з найважливіших аспектів теорії і практики управління на підприємств будь-якої галузі, у тому числі і у готельно-ресторанній. Специфіка готельно-ресторанної галузі полягає в тому, що даний вид діяльності являє собою, насамперед, продаж послуг, якість надання яких залежить від виконавця, тобто від персоналу готелю. Ресурсне забезпечення управління персоналом в готельно-ресторанному підприємстві включає в себе різноманітні аспекти, що охоплюють планування, набір, розвиток, мотивацію та утримання персоналу. Система управління персоналом в такому підприємстві повинна бути добре організованою та адаптованою до специфіки галузі. Інтелектуальні ресурси в сфері готельно-ресторанного бізнесу можуть бути домінантним джерелом розвитку підприємства через їх вплив на ефективність управління, якість обслуговування, конкурентоспроможність і створення унікальної конкурентної переваги. Ключові аспекти, які характеризують інтелектуальні ресурси як домінантне джерело розвитку готельноресторанного підприємства. Успішна система управління персоналом в готельно-ресторанному підприємстві сприяє підвищенню продуктивності, покращенню якості обслуговування та збільшенню задоволення як клієнтів, так і працівників. В статті розглянуто фактори, що стримують динамічний розвиток сфери послуг, інноваційні підходи в управлінні персоналом. Визначено процедури та операції, що використовуються в процесі управління знаннями персоналу, ознаки синергетичного ефекту в управлінні персоналом. Інновації управління персоналом в готельно-ресторанному бізнесі тісно пов’язані з екологізацією. Цей напрямок пов'язаний із створенням дослідницьких центрів, підготовкою науково-технічних програм, орієнтованих на підтримку екологічних інноваційних технологій. В умовах глобальної кризи кадри готелів необхідно орієнтувати на дбайливе здійснення технологічного процесу. Ефектом від впровадження інновацій має бути збереження та відновлення ресурсів, здоров'я населення та навколишнього природного середовища.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження рівня доходів громадян України, як країни-кандидата на вступ до Європейського Союзу
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Посохов, Ігор Михайлович; Федоренко, Ольга Володимирівна; Козир, Анжеліка Олександрівна
    З часу проголошення незалежності Україна прагне до розвитку та обрала для себе з 1994 року курс євроінтеграції. Навіть через багато кризових ситуацій, які відбуваються в світі та в країні: періодичні економічні кризи та проблеми в економіці, COVID 19, воєнний стан, які уповільнюють економічний розвиток та створюють ще більше проблем: розвиток інфляції та зростання цін на продукцію та послуги, країна продовжує рухатись курсом євроінтеграції. Для того щоб стати однією з країн Європейського Союзу, державі потрібно забезпечити достойний рівень доходів та рівень життя свого населення. Для дослідження рівня життя в Україні, було проведено аналіз мінімальної, середньої та погодинної зарплатні. Всі зібрані українські статистичні дані було порівняно з країнами Європейського Союзу. У кожному порівнянні було виділено фактори, які спричиняють таку різницю між країнами та були запропоновані рекомендації для покращення рівня життя населення України. Для підвищення мінімальної заробітної плати необхідно розробити ефективні механізми зростання рівня (погодинної, мінімальної, середньої) заробітної плати, а також наприклад, для людей, які вслідок воєнного стану тимчасово не працюють та мають доходи нижче прожиткового мінімуму, соціальні програми, що містять: державну допомогу, мінімальні гарантовані надбавки, допомогу на дітей, субсидії на забезпечення споживчого кошику, гуманітарну допомогу тощо. Сприяти економічному розвитку країни, за рахунок відновлення промислового виробництва, залучення більшої кількості іноземних інвестицій, законодавчої та фінансової допомоги держави у розвитку промислових підприємств. Запропоновано рекомендації, які сприятимуть зростанню доходів та рівня життя громадян України.