Вісники НТУ "ХПІ"
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2494
З 1961 р. у ХПІ видається збірник наукових праць "Вісник Харківського політехнічного інституту".
Згідно до наказу ректора № 158-1 від 07.05.2001 року "Про упорядкування видання вісника НТУ "ХПІ", збірник був перейменований у Вісник Національного Технічного Університету "ХПІ".
Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" включено до переліку спеціалізованих видань ВАК України і виходить по серіях, що відображають наукові напрямки діяльності вчених університету та потенційних здобувачів вчених ступенів та звань.
Зараз налічується 30 діючих тематичних редколегій. Вісник друкує статті як співробітників НТУ "ХПІ", так і статті авторів інших наукових закладів України та зарубіжжя, які представлені у даному розділі.
Переглянути
31 результатів
Результати пошуку
Документ Определение режимных параметров работы высоконагруженных систем биодесульфуризации с применением фосфогипса(НТУ "ХПИ", 2016) Черныш, Елизавета Юрьевна; Яхненко, Елена НиколаевнаОписаны результаты экспериментальных исследований режимных параметров работы биофильтра и проведена их оптимизация для повышения эффективности биологического удаления высоких концентраций сероводорода из газового потока в процессе иммобилизации сульфидокисляющих бактерий на минеральном носителе из фосфогипса. Влияние времени удержания и значения рН системы на эффективность очистки газового потока от сероводорода были аппроксимированы уравнениями регрессии, также был определен режим промывки биофильтра для удаления элементарной серы как продукта газоочисткиДокумент Исследование качественных характеристик белых и розовых виноматериалов из перспективных сортов винограда(НТУ "ХПИ", 2016) Цыганкова, Елена Викторовна; Билько, Марина ВладимировнаПредставлены результаты исследований ароматического и фенольного комплексов белых и розовых сухих виноматериалов из перспективных для Украины сортов винограда Санджовезе, Сира, Пти Вердо, Буковинка и влияния на них рас дрожжей. Установлено, что ароматический комплекс виноматериалов обусловлен альдегидами, сложными эфирами, высшими и терпеновыми спиртами. Наиболее ароматным сортом является Буковинка, о чем свидетельствуют высокие значения терпеновых спиртов. Розовые виноматериалы содержат большее количество монофлавоноидов. Проведен сравнительный анализ органолептических и оптических показателей качества виноматериалов.Документ Технологія створення напоїв з використанням волоського горіху(НТУ "ХПІ", 2016) Тюрікова, Інна Станіславівна; Пересічний, Михайло Іванович; Рогова, Наталія Володимирівна; Непомяща, Олена ОлександрівнаУ статті обґрунтована роль харчування у житті людини. Розглянуто доцільність використання малопоширеної рослинної сировини в технології напоїв – топінамбура, аличі та волоського горіха. Обґрунтовано вибір та проведено фізико-хімічні дослідження вихідної сировини. Підтверджено компонентну сумісність топінамбуру, аличі, полуниці та горіхових екстрактів. На основі фізико-хімічних і органолептичних показників визначено раціональний вміст горіхової добавки у складі напою. Підібрано рецептурне співвідношення компонентів. Досліджено фізико-хімічні та органолептичні показники експериментальних напоїв. Доведена їх біологічна цінність.Документ Дослідження активності гліцерату калію як каталізатору переетерифікації жирів за різних умов проведення процесу(НТУ "ХПІ", 2016) Ситнік, Наталія Сергіївна; Демидов, Ігор Миколайович; Куниця, Катерина ВікторівнаДосліджено вплив найважливіших факторів, таких як температура та тривалість процесу, на ефективність гліцерату калію як каталізатору переетерифікації жирів. В якості жирової сировини використовувався пальмовий олеїн, для оцінки активності каталізатору визначалася температура плавлення. Обробка результатів з метою встановлення залежності температури плавлення пальмового олеїну від температури та тривалості процесу у присутності гліцерату калію проводилася з використанням методу математичного планування експериментуДокумент Визначення збереженості плодів яблуні(НТУ "ХПІ", 2016) Сердюк, Марина Єгорівна; Гапріндашвілі, Нона АрчилівнаЗа допомогою інтерполяції експериментальних даних за методом Лагранжа була визначена збереженість плодів яблуні з виходом стандартної продукції не менше 90%. Отримані данні свідчать, що середня розрахункова збереженість плодів яблуні була дещо нижчою порівняно з фактично отриманою. Максимальною збереженістю характеризувалися плоди яблуні сорту Флоріна, а мінімальною – сорту Голден Делішес. Основним погодним чинником, який має найбільш істотний вплив на збереженість плодів яблуні є середні максимальні температури останнього місяця формування плодів.Документ Характеристики кислородсодержащих соединений кобальта полученных плазмохимической обработкой водных растворов(НТУ "ХПИ", 2016) Сергеева, Ольга Вячеславовна; Пивоваров, Александр АндреевичВ данной работе рассмотрено получение высокодисперсных порошков кислородосодержащих соединений кобальта в водных средах. При использовании метода плазмохимической обработки раствора Co(OH)₂ получены осадки размерные характеристики которых лежат в диапазоне от 8 до 110 нм. Из них более чем 80% в диапазоне 10-50 нм. Более крупные частицы представлены в виде агломератов 0,5-5 мкм. Осадки представлены в виде бета-формы гидроксида кобальта (ІІ), СоО, Со₃О₄, что подтверждают данные рентгеноструктурного анализа. Доказана возможность управления процессом синтеза частиц путем корректировки его параметров.Документ Вплив теплової обробки біологічно активними речовинами на функціонування системи низькомолекулярних антиоксидантів під час зберігання плодів перцю(НТУ "ХПІ", 2016) Прісс, Олеся Петрівна; Загорко, Надія ПетрівнаДосліджено вплив теплової обробки біологічно активними речовинами бактерицидної антиоксидантної дії на утилізацію продуктів перекисного окислення ліпідів аскорбіновою кислотою, фенольними речовинами і каротиноїдами перцю протягом зберігання. Встановлено, що сумісний вплив теплової обробки і антиоксидантних речовин гальмує розвиток окисного стресу в 1,7..2 рази в залежності від гібриду перцю. Обробка пригнічує вплив окисних ферментів, що сприяє збереженню на 20% більше аскорбінової кислоти, на 10% фенольних речовин і на 20 ... 30% каротиноїдів. Між рівнем малонового діальдегіду і вмістом низькомолекулярних сполук встановлений сильний обернений зв'язок (r = -0,90 ... -0,92), що свідчить про їхню участь в утилізації активних форм кисню під час зберігання перцю.Документ Вплив параметрів процесу на алкоголіз соняшникової олії етиловим спиртом(НТУ "ХПІ", 2016) Палюх, Зоряна Юріївна; Мельник, Юрій Романович; Мельник, Степан РомановичВизначено вплив технологічних параметрів процесу на алкоголіз соняшникової олії етиловим спиртом у присутності каталізаторів – катіоніту КУ-2-8 у Н-формі та з іммобілізованими іонами Со²⁺. Встановлено, що оптимальною температурою процесу є 353К. Показано, що частота перемішування 80 об/хв і більше не впливає на швидкість реакції і максимальну конверсію олії. Встановлено, що для досягнення максимальної конверсії олії мольне співвідношення етанол : триолеат гліцерину повинно становити не менше, ніж 4,5 : 1. Показано, що наявність 5-10 мас. % води у спирті дозволяє підвищити кінцеву конверсію соняшникової олії на 5-10%. Виявлено екстремальну залежність максимальної конверсії триолеату гліцерину від вмісту каталізатора у реакційній суміші.Документ Дослідження залежності фізико-хімічних та органолептичних показників медів питних варених від хімічного складу сировини та умов процесу зброджування(НТУ "ХПІ", 2016) Никулишин, Ірена Євгенівна; Шевчук, Лілія Іванівна; Оробчук, Оксана Михайлівна; Фалик, Тарас СергійовичВ роботі опрацьовано завдання одержання медів питних на основі вітчизняних сортів меду. Розроблено нові рецептури напою. Встановлено придатність українських медів для виробництва медів питних. Досліджено динаміку бродіння медового сусла. Вивчено вплив основних чинників (складу сировини, концентрації дріжджів) на перебіг бродіння та фізико-хімічні властивості одержаних напоїв. Оцінено якість одержаних зразків медів питних за результатами органолептичного аналізуДокумент Утилізація електровакуумного скла відпрацьованих кінескопів в силікатній суміші для виготовлення силікатної цегли(НТУ "ХПІ", 2016) Завгородня, Наталія Ігорівна; Півоваров, Олександр Андрійович; Носенко, Олександр ВасильвичВизначена можливість заміни 10 мас. % кварцового піску склобоєм електровакуумного скла в силікатній суміші для виготовлення силікатної цегли. Наведена методика експерименту. Визначено вологопоглинання та щільність експериментальних зразків силікатної цегли. Випробувано експериментальні зразки на зміну межі міцності при стиску та щільність від тривалості ізотермічної витримки. Досягнуто скорочення на 0,5 години часу автоклавування силікатної суміші за рахунок часткової заміни кварцового піску склобоєм електровакуумного скла.