Вісники НТУ "ХПІ"
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2494
З 1961 р. у ХПІ видається збірник наукових праць "Вісник Харківського політехнічного інституту".
Згідно до наказу ректора № 158-1 від 07.05.2001 року "Про упорядкування видання вісника НТУ "ХПІ", збірник був перейменований у Вісник Національного Технічного Університету "ХПІ".
Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" включено до переліку спеціалізованих видань ВАК України і виходить по серіях, що відображають наукові напрямки діяльності вчених університету та потенційних здобувачів вчених ступенів та звань.
Зараз налічується 30 діючих тематичних редколегій. Вісник друкує статті як співробітників НТУ "ХПІ", так і статті авторів інших наукових закладів України та зарубіжжя, які представлені у даному розділі.
Переглянути
20 результатів
Результати пошуку
Документ Підвищення змащувальних властивостей водноглинистих бурових розчинів під час похило-скерованого та горизонтального буріння(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Дмитренко, Вікторія Іванівна; Дяченко, Юлія ГригорівнаУ роботі представлені результати експериментальних досліджень антифракційних властивостей природних рослинних олій: рицинової, конопляної, рапсової, соєвої, гірчичної, соняшникової та кукурудзяної. Наведено результати дослідів, що дозволяють оцінити вплив досліджуваних природних олій на параметри прісного, мінералізованого та соленасиченого водоглинистого бурового розчинів, таких як густина, реологічні та структурно-механічні властивості, рівень рН, показник фільтрації, товщина та липкість глинистої кірки, коефіцієнт змащування. Експеримент було проведено з використанням методики Американського нафтового інституту (за стандартами API). Встановлено, що у прісному розчині найбільш ефективно виявили змащувальні властивості рапсова олія в концентраціях 1 і 3 % та соняшникова олії в концентрації 1 %, у мінералізованому розчині – соняшникова олія концентрацією 0,5 % та рапсова олія концентрацією 3 %, в соленасиченому розчині – рапсова олія концентрацією 1 %. Добавки соняшникової олії показали задовільні результати тестувань лише для прісного і мінералізованого водоглинистих розчинів. Порівняно з соняшниковою олією рапсова олія виявила себе при додаванні до всіх досліджуваних зразків розчинів. Можна зробити висновок, що введення рапсової олії забезпечує задовільні антифракційні та технологічні показники для всіх типів розчинів, тому як основу змащувальної добавки обрано рапсову олію. Технологічно доцільні концентрації олій знаходяться в діапазоні від 1 до 3 %. За цих концентрацій олії меншою мірою виявляють негативний побічний ефект, зокрема на спінювання розчину, розчини характеризуються стабільною в часі консистенцією та покращуються їх змащувальні властивості. Розроблено склад змащувальної добавки на основі рапсової олії для обробки різних типів водоглинистих бурових розчинів на водній основі.Документ Дослідження впливу деяких технологічних параметрів на реологічні характеристики різновидів шоколадних глазурей(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Бухкало, Світлана Іванівна; Земелько, Марія ЛеонідівнаШоколадна глазур – великотоннажний компонент різновидів галузей харчової технології, яка також виконує важливі технологічні задачі, а саме: сприяє сповільненню процесів окислення; поліпшенню емульгуючих та диспергуючих властивостей; запобігає черствінню окремих різновидів продукції; перешкоджає попаданню вологи, чим збільшує термін придатності кондитерського виробу та ін. На першому етапі визначаються основні проблеми виробництва кондитерської галузі – вони потребують наукового обґрунтування вибору конкуренто-спроможних складових технології виробництва продукції з урахуванням показників якість-собівартість. Далі для заданих параметрів технології виробництва визначають складові рецептури шоколадних глазурей. Як приклад представлені результати досліджень обраних технологічних параметрів деяких композицій шоколадних глазурей, порівняльний аналіз ефективності їх дії на реологічні властивості композицій на основі какао-масла: альтернативні ПАР – стандартний лецитин – альтернативні ПАР – моногліцериди та їх суміш моно-, ди- і тригліцериди, синтезовані з пальмової олії методом гліцеролізу у присутності лужного каталізатору. Аналіз системи отриманих результатів та розрахункових рівнянь дозволив запропонувати рекомендації щодо інтенсифікації процесів виробництва: введення синтезованих ПАР в кількості 0,3–0,6% ефективно знижує в'язкість композицій на основі какао-масла, що, в свою чергу, дає можливість використовувати їх для часткової заміни лецитину при виробництві кондитерських виробів.Документ Експлуатація газоконденсатних свердловин в умовах низьких робочих тисків(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018) Воловецький, Володимир Богданович; Гнітко, Андрій Володимирович; Василенко, Сергій Вікторович; Щирба, Оксана Миколаївна; Коцаба, Василь Іванович; Величко, Віктор ВалерійовичУ процесі експлуатації газоконденсатних свердловин відбувається накопичення рідини на вибої та у стовбурі, що пов’язано з недостатньою енергією газового потоку, яка необхідна для винесення флюїда на поверхню. Ці ускладнення особливо характерні на завершальній стадії розробки родовищ. Наслідком їх є негативний вплив на стабільну експлуатацію свердловин, що може спричинити зниження видобування вуглеводнів та в окремих випадках і зупинку свердловини, а також тривалий простій. Таким чином, при розробці родовищ необхідно здійснювати контроль за параметрами експлуатації свердловин, що дозволить своєчасно запобігати зниженню їх видобувних можливостей. Актуальність цієї проблеми авторами розкрито на прикладі визначення умов експлуатації свердловин Скворцівського НГКР. За результатами розрахунків встановлено, що швидкість газорідинної суміші є недостатньою для її винесення з вибою і відбувається низхідний рух рідини в колоні насосно-компресорних труб. В роботі запропоновано ряд комплексних заходів, таких як, зменшення діаметра ліфтових труб, застосування поверхнево-активних речовин та введення в експлуатацію дотискуючої компресорної станції. Використання оптимальних технологій видобутку дозволить забезпечити стабільну експлуатацію свердловин та сприятиме виконанню планових показників видобутку вуглеводнів.Документ Шляхи інтенсифікації процесів подрібнення(НТУ "ХПІ", 2006) Іванов, А. М.Запропоновано напрямки і заходи щодо інтенсифікації трубних млинів за рахунок раціонального попереднього здрібнювання, нових пульсуючого і енергоадаптованного режимів роботи тіл, що мелють, при ізошвидкісній структурі потоку матеріалу, що подрібнюється.Документ Аналіз процесу сульфатування в трубчастому плівковому реакторі методом математичного моделювання(НТУ "ХПІ", 2017) Подустов, Михайло Олексійович; Дзевочко, Альона Ігорівна; Лисаченко, Ігор Григорович; Дзевочко, Олександр МихайловичПропонуються результати математичного моделювання для визначення оптимальних умов ведення процесу сульфатування в трубчастому плівковому реакторі з низхідним рухом плівки органічної речовини та газоподібного сульфатуючого агенту. Показані та проаналізовані впливи початкових концентрацій, витрат та температур технологічних потоків на перебіг процесу. Зроблено висновки про можливість поліпшення температурного режиму процеса сульфатування в трубчастому плівковому реакторі за допомогою сегментування охолоджуючої рубашки та зміни напрямів руху охолоджуючої рідини.Документ Шляхи підвищення якості вододисперсійних фарб(НТУ "ХПІ", 2006) Зубар, Галина Петрівна; Нескорожена, Г. Д.; Гаврилова, О. О.; Білецька, Т. В.Розглянуто шляхи керування властивостями вододисперсійних фарб за рахунок: регулювання співвідношення пігменту та наповнювача; визначення оптимального вмісту диспергаторів; варіювання реологічних характеристик пігментних паст на основі розроблених підходів до визначення вологоємності пігментів. Одержані результати можуть бути основою для підвищення якості вітчизняних екологічно чистих лакофарбових матеріалів.Документ Особливості формування структури і технологія санітарної будівельної кераміки(НТУ "ХПІ", 2006) Сальник, В. Г.; Свідерський, В. А.; Черняк, Л. П.Наведено результати аналітичних досліджень особливостей формування коагуляційної, конденсаційної та кристалізаційної структур в технологічному процесі виготовлення виробів санітарної кераміки. Відзначено стадійність утворення коагуляційної структури при підготовці шлікерних керамічних мас та формуванні напівфабрикату виробів шляхом литва в пористих формах.Документ Проблеми знищення хімічної зброї та біологічних засобів. Органічні пероксикарбонові кислоти та їх застосування для знешкодження бойових токсичних хімічних речовин та хвороботворних мікробів(НТУ "ХПІ", 2006) Блажеєвський, М. Є.; Баталов, А. І.; Дядченко, В. В.Розглянуто сучасні високоефективні методи дегазації бойових токсичних хімічних речовин (БТХР). Запропоноване застосування водних розчинів аліфатичних пероксикислот у комплексі з поверхнево-активними речовинами та каталізаторами міжфазового переносу. Вони необоротно та швидко оксидують і/або пер(гідролізують) такі найнебезпечніші представники хімічної зброї, як фосфоровмісні БТХР, азотні й сірчані іприти та люїзит зі ступенем конверсії до 99,999%. Показано, що продукти процесу знешкодження більше ніж на порядок менш токсичні, не мають бойових характеристик та піддаються утилізації – генерації речовин, які використовуються у хімічній промисловості.Документ Визначення продуктивності трубних млинів замкнутого циклу з підвищеною поздовжньою швидкістю матеріалу(НТУ "ХПІ", 2007) Іванов, А. М.; Чудний, О. Ю.Запропоновано залежності для визначення коефіцієнтів збільшення поздовжньої швидкості при роботі замкнутого циклу за розробленими авторами способами, впровадження яких не потребує додаткових витрат.Документ Система автоматизації процеса нейтралізації продуктів сульфатування(НТУ "ХПІ", 2009) Подустов, Михайло Олексійович; Литвиненко, Ігор Іванович; Дзевочко, Олександр Михайлович; Чорноног, Р. С.Показані сучасні тенденції в технології нейтралізації продуктів сульфатування. Приведений перелік основних контурів контролю і регулювання процесу нейтралізації. Наведена функціональна схема автоматизації.