Вісник № 48

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 21
  • Документ
    Методичний підхід до вибору інструментів державної підтримки електроенергетичної галузі
    (НТУ "ХПІ", 2016) Віхляєва, Світлана Іванівна; Лі, Чао
    В статті представлено результати вибору інструментів державної підтримки електроенергетичної галузі згідно з запропонованим методичним підходом: орієнтація на вирішення проблем через інструменти, що діють на різному часовому інтервалі та задіюють певні об’єкти підтримки через реалізацію конкретних проектів (заходів). Запропоновано модель розвитку електроенергетики, яка розвиває існуючи підходи до структурування та визначення взаємозв’язків факторів, що чинять вплив на розвиток галузі: модель враховує фактори, що характеризують ринкове середовище, процеси державної підтримки та забезпечення якості послуг. Відображається через когнітивну модель з визначенням тісноти та напрямку взаємозв’язків між аналізованими факторами, забезпечує можливість регресійного моделювання показника-орієнтира сталого розвитку (енергоємність ВВП країни) на основі визначення його залежності від ключових факторів впливу. Побудова когнітивної моделі надання державної підтримки сталого розвитку електроенергетики дозволяє безпосередньо відслідковувати взаємозалежність складових механізму державної підтримки та потоків ресурсів, використовувати їх для підтримки прийняття управлінських та регуляторних рішень в процесі державної підтримки електроенергетичної галузі.
  • Документ
    Современные тенденции субсидиарности в сфере охраны здоровья
    (НТУ "ХПИ", 2016) Удовиченко, Наталья Николаевна
    В статье рассматриваются современные тенденции субсидиарности в сфере здравоохранения, анализируются отдельные аспекты реформирования систем управления и финансирования здравоохранения на примере предприятий стоматологической медицинской помощи населению Киевской области, разработаны предложения по формированию финансовых потоков при применении субсидиарности в здравоохранении, обоснована низкая мотивация работающих в повышении качества медицинского обслуживания и рационального использования ресурсов в государственных и коммунальных учреждениях здравоохранения.
  • Документ
    Аналіз зарубіжного досвіду побудови CALS-технологій для управління життєвим циклом озброєння та військової техніки
    (НТУ "ХПІ", 2016) Скворчевський, Олександр Євгенович
    Задачею статті є аналіз досвіду країн-членів Північно-Атлантичного альянсу, а також інших країн, в побудові та використанні CALS-систем для озброєння та військової техніки. Показано, що в Україні розвиток CALS-технологій знаходиться на початковій стадії, як у військовій так і у цивільній сферах. Аналіз проводився в контексті можливості застосування вказаного досвіду для розробки нових та модернізації існуючих українських зразків озброєння та військової техніки. Обґрунтована доцільність використання CALS-технологій для досягнення цілей, поставлених Міністерством оборони України та Державним концерном "Укроборонпром". Для реалізації поставленої задачі вивчено основні нормативні документи та наукові публікації зарубіжних країн, в першу чергу країн-членів НАТО. Дані дослідження мають стати фундаментом для подальшого розвитку CALS-систем для озброєння та військової техніки, що розробляються та модернізуються в умовах гібридної війни.
  • Документ
    Диагностика логистической составляющей нефтегазовой отрасли на примере компании "Нафтогаз Украины"
    (НТУ "ХПИ", 2016) Ширяева, Наталья Владимировна; Чекалин, Николай; Абдуллаев, Джонибек
    В статье проанализирована логистическая составляющая нефтегазовой отрасли на примере компании "Нафтогаз Украины". На примере методики задачи "сделать или купить" проведен расчет затрат на покупку нефти и газа. Выявлено, что в случае использования нефти и газа собственной добычи, затраты значительно меньше. Рассчитана стоимость транспортировки условного количества нефти (газа) в зависимости от выбранного вида транспорта. Продемонстрировано влияние различных факторов при выборе вида транспортировки на конечную стоимость продукта.
  • Документ
    Методика моніторінгу інноваційної діяльності
    (НТУ "ХПІ", 2016) Погорєлов, Ігор Миколайович; Погорєлов, Микола Іванович
    Прагнення до підвищення ефективності діяльності підприємств, зміцнення ринкових позицій, зниження рівня невизначеності в постачанні і збуті інноваційної продукції стали основними передумовами використання моніторингу в системі інноваційного розвитку підприємства. Концепція інноваційного розвитку дозволяє підприємству добиватися поставлених цілей в умовах динамічного, еволюціонуючого середовища.
  • Документ
    The formation of anti-crisis program of the industrial enterprise based on innovative monitoring
    (NTU"KhPI", 2016) Pererva, P. G.; Kobielieva, Tetiana
    The mechanism antisavage management and sustainable development engineering pidpriemstva. Conducted analytical research of existing methods of restructuring and reorganizing industrial enterprises. The original classification of methodological approaches to the sustainable development of industrial enterprises the recommendations for justification of the most significant indicators of diagnostics of the crisis state machine-building enterprise with the use of correlation and regression analysis. Developed a comprehensive system of crisis monitoring through the use of trigonometric functions, which includes the most significant indicators and allows to mathematically reasonable intervals and in the anti-crisis terms to interpret the economic results of the company.
  • Документ
    Визначення вектору розвитку системи внутрішньофірмового трансферу технологій машинобудівного підприємства
    (НТУ"ХПІ", 2016) Маслак, Марія Володимирівна
    У статті розроблено методичні положення ідентифікації вектору розвитку системи внутрішньофірмового трансферу технологій господарюючого суб’єкта передбачає реалізацію низки етапів: формування системи індикаторів внутрішніх можливостей розвитку системи трансферу технологій, визначення найважливіших серед цих показників для конкретного підприємства на підставі побудови нелінійних багатофакторних регресійних моделей, визначення загального вектору розвитку системи трансферу технологій підприємства за допомогою порівняння внутрішніх можливостей її розвитку та рівня сприятливості зовнішнього середовища.
  • Документ
    Технологічні інновації та підприємництво в глобальній економіці
    (НТУ"ХПІ", 2016) Лук'яниця, Аліна Юріївна; Верютіна, Вікторія Юріївна
    В статті наведено аспекти інноваційної діяльності підприємства, розширено загальну класифікацію технологічних інновацій; запропоновано підходи з адаптації методики оцінки інноваційного потенціалу, позиціонування підприємства та рекомендації щодо типу інновацій, які можуть корелювати з майбутньою моделлю розвитку. Стаття досліджує питання розвитку інноваційної моделі ведення підприємницької діяльності на основі оцінки інноваційного потенціалу підприємства. Значна увага приділяється вибору відповідного типу інновацій. Обґрунтовується, що саме забезпечення довготривалого економічного зростання потребує інноваційної моделі розвитку.
  • Документ
    Вплив внутрішніх та зовнішніх факторів на конкурентоспроможність економіки України
    (НТУ"ХПІ", 2016) Кузьменко, Леонід Володимирович; Шапран, Олена Євгенівна
    Відмічена актуальність проблеми конкурентоспроможності національної економіки та основні чинники, що обумовили її виникнення. Виконано аналіз впливу зовнішніх та внутрішніх факторів на конкурентоспроможність. При цьому акцентовано увагу на особливості перехідного періоду до ринкової економіки: тісний взаємозв’язок з економікою країн СНД, відсутність досконалої стратегії переходу, недостатньо ефективна державна політика та мінімізований вплив суспільства на характер перехідного процесу.
  • Документ
    Проблеми та перспективи розвитку вітчизняних підприємств
    (НТУ"ХПІ", 2016) Кузьменко, Леонід Володимирович
    Вказано на доцільність системного підходу при аналізі досліджуваної проблеми. Відмічено актуальність проблеми та основні чинники, що обумовили її виникнення. Акцентовано увагу на взаємозв'язок між вказаними чинниками та наслідками, які характеризують проблему розвитку вітчизняних підприємств. При аналізі враховувались фактори, що обумовлені процесами глобалізації, постіндустріалізації, а також стан економіки та суспільства в цілому; стратегія перехідного періоду; роль та політика держави протягом цього періоду тощо. На базі проведеного аналізу відмічені шляхи подолання кризового стану та перспективи подальшого розвитку вітчизняних підприємств.
  • Документ
    Обґрунтування методів оцінки розвитку виробництва і ефективності інвестицій
    (НТУ"ХПІ", 2016) Крамськой, Дмитро Юрійович
    Удосконалено динамічний метод оцінки економічності виробництва на основі обліку основних засобів не за первісною, а за залишковою вартістю. Запропоновано нові показники оцінки ефективності інвестицій з врахуванням економічності розвитку виробництва: середньозважена частка дисконтованого прибутку, коефіцієнт ресурсної економічності виробництва, що підлягає інвестуванню, а також проведено ранжування показника ресурсної економічності виробництва для можливості оцінки проекту за відсутності альтернативного.
  • Документ
    Розвиток організаційних структур управління машинобудівними підприємствами
    (НТУ"ХПІ", 2016) Ковальов, Євген Володимирович; Заруба, Віктор Яковлевич; Ткачов, Максим Михайлович; Перерва, Петро Григорович
    У статті доведено, що організаційні системи управління промисловими підприємствами мають високий рівень економічної небезпеки. Обгрунтовано, що перспективною організаційною формою підприємства, спроможного забезпечити інноваційний розвиток, конкурентоспроможність на світових ринках і зміцнення економічної безпеки вітчизняних промислових піджприємств, є корпоративна форма організації виробництва.
  • Документ
    Дослідження динаміки фінансових результатів підприємств машинобудівної галузі
    (НТУ"ХПІ", 2016) Котлярова, Ангеліна Вікторівна; Бабіч, Інна Євгенівна; Кочетова, Тетяна Іванівна
    Проведено оцінку та аналіз фінансових результатів діяльності машинобудівних підприємств за 2011–2015 рр. Визначена динаміка таких показників, як: рентабельність, обсягу реалізованої продукції, фінансових результатів до оподаткування та чистого прибутку. У результаті дослідження було виявлено основні причини погіршення цих показників, виділено тенденції та перспективи розвитку машинобудування в Україні та запропоновано ряд заходів.
  • Документ
    Виявлення уподобань покупців на ринку нерухомості міста Харкова, спираючись на аналіз реальних продажів за 3 роки (період з березня 2013 по травень 2016 року)
    (НТУ"ХПІ", 2016) Корецька, Оксана Валеріївна; Кулик, Анна Миколаївна
    Стаття присвячена виявленню уподобань покупців на ринку нерухомості міста Харкова. Для проведення аналізу застосовано статистичну програму Salford Predictive Modeler, що дозволяє виявити та сформувати тенденції уподобань покупців при виборі об’єктів для покупки на ринку нерухомості.
  • Документ
    Кондитерська галузь України. Напрямки підвищення її конкурентоспроможності
    (НТУ"ХПІ", 2016) Горбунов, Микола Петрович; Погорєлов, Сергій Миколайович; Бурава, Сергій
    У статті надано аналіз сучасного стану ринку кондитерської галузі, зроблено аналіз факторів, які вплинули на його загальне погіршання, з’ясовано зовнішні чинники впливу на конкурентоспроможність підприємств та продукції кондитерської галузі, запропоновано заходи з підвищення їх конкурентоспроможності.
  • Документ
    Застосування системного підходу за умови аналізу підвищення кваліфікаційного рівня персоналу підприємства
    (НТУ "ХПІ", 2016) Гармаш, Сергій Володимирович; Бойченко, Олег Ігорович
    Останнім часом набули широкого розповсюдження концепції управління, які базуються на системному підході до управління організацією як системою – комплексом взаємодіючих між собою підсистем, формуючих цілісність відносно зовнішнього середовища. Сучасне промислове підприємство – це складна соціотехнічна система, то ефективна взаємодія її підсистем залежить від важливого елементу – персоналу, а саме – від рівня його розвитку.
  • Документ
    Влияние структуры рынка на формирование стоимости ІТ-компаний
    (НТУ "ХПИ", 2016) Гнесина, Наталия Виталиевна; Ларка, Николай Иванович; Сударкина, Светлана Петровна
    В статье рассматривается важность ІТ-рынка в современных условиях развития мировой экономики. Определена необходимость стоимостной оценки компаний и их составляющих с учетом специфики этого рода деятельности. Проведено исследование структуры IT-рынка Украины; рассмотрены основные направления деятельности телекоммуникационного программного обеспечения (ТПО), определены ключевые факторы роста платформы предоставления услуг, как базовой среди всего комплекса, рассмотрены особенности и рынок прочих направлений ТПО, дана маркетинговая характеристика этого рынка в целом. Обозначены основные факторы, влияющие на процессы капитализации компаний и, соответственно, на их рыночную стоимость.
  • Документ
    Працевлаштування та безробіття випускників вищіх навчальних закладів
    (НТУ "ХПІ", 2016) Долина, Ірина Володимирівна; Лазарєва, Катерина Володимирівна
    На етапі економічно нестійкого стану країни набуває особливої значущості здійснення регулюючих заходів, спрямованих на ліквідацію прихованого безробіття, проведення політики продуктивної зайнятості. Зусилля державної влади, і насамперед уряду, мають концентруватися на запровадженні дієвих стимулів створення нових робочих місць, забезпеченні гарантій зайнятості в процесі приватизації та реконструкції підприємств, на підтримці підприємництва і самозайнятості населення, розширенні практики громадських робіт, підвищенні гнучкості ринку праці.
  • Документ
    Особливості та розвиток галузей високотехнологічної продукції України
    (НТУ "ХПІ", 2016) Чайкова, Олена Ігорівна; Криклива, Тетяна Петрівна; Кононенко, Тетяна Петрівна
    Розглянуто сучасний стан та останні тенденції у високотехнологічному секторі економіки України і світу. Виявленні країни, де сконцентрована глобальна економічна діяльність. Вивчені досягнення країн світу з упровадження інновацій. Проаналізовано сучасні тенденції розвитку ринку високих технологій та участь в ньому України. Досліджено структуру ринку високотехнологічної продукції. Розроблено пропозиції щодо вирішення національних проблем. Обґрунтовані рекомендації щодо розвитку високотехнологічного сектора економіки України в сучасних умовах глобалізації.
  • Документ
    Технічне переоснащення машинобудівних підприємств як фактор сталого розвитку
    (НТУ "ХПІ", 2016) Бельтюков, Є. А.; Косенко, Олександра Петрівна; Петрович, Й. М.
    У статті з’ясовано особливості поняття технічного переоснащення машинобудівного підприємства та надано його визначення. Розглянуто особливості управління та ключові аспекти забезпечення сталого розвитку підприємства на засадах його технічного та технологічного переозброєння. Акцентована важливість такого фактора як технологія, а також розглянуто її особливості та аспекти формування в розрізі теорії технологічних укладів та технологічного важеля.