Выделение масла и пищевых белков из безлузгового ядра подсолнечника методом плющения
Дата
2007
Автори
ORCID
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
НТУ "ХПИ"
Анотація
У статті розглянуті недоліки традиційного способу переробки насіння соняшнику. Обгрунтовано доцільність нової технології виділення олії та харчових білків із безлушпинного ядра соняшнику методом плющення та прямої екстракції залишків олії у пелюсці органічними розчинниками при температурі, яка не перевищує 70 ºС. Проаналізовано результати досліджень.
In the article the tradition approach shortcomings of sunflower seeds processing are examined. The advisability of technological innovation of oil separation and food proteins separation from cover-free sun-flower seeds by the method of bumping and solvent direct extraction of oil residua at the temperature 70 ºC above zero is substantiated. The results of experiment are analysed.
In the article the tradition approach shortcomings of sunflower seeds processing are examined. The advisability of technological innovation of oil separation and food proteins separation from cover-free sun-flower seeds by the method of bumping and solvent direct extraction of oil residua at the temperature 70 ºC above zero is substantiated. The results of experiment are analysed.
Опис
Ключові слова
денатурация, пропаривание, мятка, липиды, клеточные оболочки
Бібліографічний опис
Литвиненко Е. А. Выделение масла и пищевых белков из безлузгового ядра подсолнечника методом плющения / Е. А. Литвиненко, Н. Д. Конев // Вестник Нац. техн. ун-та "ХПИ" : сб. науч. тр. Темат. вып. : Химия, химическая технология и экология. – Харьков : НТУ "ХПИ", 2007. – № 27. – С. 114-119.