Вісник № 01-02. Інформатика та моделювання

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 14 з 14
  • Документ
    Діагностика та моніторинг психофізіологічного стану людини на основі багатовимірних перехідних функцій окуло-моторної системи
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Павленко, В. Д.; Шаманіна, Т. В.; Чорі, В. В.
    Розв’язано важливу науково-практичну задачу, яка полягає у створенні методів та інструментальних засобів нелінійної динамічної ідентифікації «вхід-вихід» окуло-моторної системи (ОМС) людини на основі моделей Вольтерри у вигляді багатовимірних перехідних функцій (n-вимірних інтегралів від ядер Вольтерри) з використанням інноваційної технології айтрекінгу. В якості тестових сигналів застосовуються візуальні стимули, які відображаються на екрані монітора на різних відстанях від стартової позиції, що формально відповідає дії ступінчатих сигналів з різними амплітудами на вході ОМС. Здійснено експериментальні дослідження ОМС фізичних осіб за допомогою айтрекера Tobii Pro TX300 та визначені на основі даних окулографічних досліджень перехідні функції першого та діагональні перетини перехідних функцій другого та третього порядку. Моделі відрізняються від відомих тим, що надають можливість моделювання ОМС у заданому інтервалі вхідних сигналів за межею радіусу збіжності ряду Вольтерри. Отримані багатовимірні функції використовуються в якості джерела первинних даних при реалізації інтелектуальної інформаційної технології діагностики та моніторингу психофізіологічних станів людини. Запропоновано множину евристичних ознак, які визначаються за допомогою інтегральних і диференціальних перетворень отриманих перехідних функцій ОМС. Досліджено інформативність окремих ознак та їх всіх можливих поєднань в пари за показником імовірності правильного розпізнавання. Результати досліджень отримано за допомогою побудови байєсівських класифікаторів у різних просторах запропонованих ознак.
  • Документ
    Моделі інформаційної структури мультихмарних ком'ютерних систем з реплікацією даних
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Козіна, Ольга Андріївна
    У статті запропонована концептуальна модель інформаційної структури мультихмарної системи у вигляді діаграми IDEF0 та розроблена її декомпозиція для нативної мультихмари типу DBaaS, де визначено вхідні та вихідні параметри, механізми та обмеження. На основі цих інформаційних моделей розроблено математичну модель мультихмари узагальненого типу з репліками даних, що враховує географічне розташування як ресурсів провайдерів хмарних послуг, так і кластерів кінцевих користувачів мультихмари.
  • Документ
    Моделювання системи внутрішньосудинного охолодження донорських органів
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Забіло, Я. С.; Шликов, Владислав Валентинович; Козяр, В. В.
    Практика трансплантацій включає транспортування донорських органів в межах країн, між країнами та континентами із використанням різних складних та коштовних систем, здатних певний час забезпечувати життєздатність цих органів. В результаті чого виникає необхідність в розробці надійної та простої у використанні системи охолодження, собівартість якої була б прийнятною для закладів охорони здоров’я. Окремою проблемою є розробка конструкції системи внутрішньосудинного охолодження, для збереженням життєздатності органу, призначеного для трансплантації, з урахуванням його особливостей.
  • Документ
    Вейвлетний аналіз та прогнозування фінансових часових рядів
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Міловська, К. М.; Мороз, В. В.
    В роботі розглянуто моделі та методи прогнозування фінансових часових рядів. Проаналізовано основні переваги та недоліки традиційних моделей та нейронних мереж для прогнозування без попередньої обробки даних. Застосовано вейвлетний аналіз та рекурентна нейромережа з довгою короткостроковоюпам’яттю (LSTM) для прогнозування курсу криптовалюти. Отримані результати порівнюються з результатами існуючих підходів, визначено ефективність запропоновано рішення.
  • Документ
    Видалення імпульсного шуму з аудіосигналу
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Ларікова, В. В.; Мороз, В. В.
    У роботі розглянуто методи, які використовуються для вирішення поставленої задачі. Проаналізовано їх архітектуру, принципи роботи, конкретні приклади, у яких вони використовувалися, їх переваги та недоліки. Описана задача виявлення та видалення імпульсного шуму в аудіосигналах з використанням методів машинного навчання. На основі проведеного дослідження запропоновано програмне рішення з використанням алгоритму спектрального віднімання, яке дозволяє виявляти та видаляти імпульсний шум в аудіосигналах з метою покращення якості сприйняття аудіо.
  • Документ
    Метод визначення рівнів деталізації просторових об'єктів у складі тривимірної інформаційної моделі міської території
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Гончаренко, Т. А.
    У статті запропоновано метод визначення рівнів деталізації для просторових об'єктів, що входить до складу тривимірної інформаційної моделі міської території з метою зменшення обчислювального навантаження в операціях, пов'язаних з візуалізацією. Метод адаптує концепцію різнорівневої деталізації до списку просторових об'єктів міської території, де для кожного з них обираються діапазони рівнів деталізації, виходячи з потреб різних суб'єктів управління при прийнятті рішень у аварійних ситуаціях.
  • Документ
    Генерування паралельних колокаційних різницевих схем з використанням інтегро-інтерполяційного підходу
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Дмитрієва, О. А.; Гуськова, В. Г.
    Розглянуто питання розробки стійких паралельних різницевих схем заданого порядку точності, орієнтованих на дискретизацію диференційних рівнянь або їх систем зі сконцентрованими та розподіленими параметрами, з використанням інтегро-інтерполяційного підходу до генерації розрахункових коефіцієнтів. Різницеві схеми, що пропонуються, сприяють підвищенню ефективності паралельного моделювання та оптимізації динамічних процесів, що описуються еволюційними рівняннями з розподіленими параметрами і характеризуються відсутністю аналітичних розв’язків. Введення в різницеві схеми похідних вищих порядків сприяє підвищенню точності отриманих результатів і вирівнюванню порядків апроксимації для всіх розрахункових точок у блоці.Пропонований підхід є універсальним для отримання різницевих рівнянь різних видів. Отримані на основі такого підходу розрахункові формули для багатоточкових різницевих рівнянь мають меншу обчислювальну складність і орієнтовані на реалізацію в обчислювальних системах з паралельною архітектурою.
  • Документ
    Цифровий блок керування імпульсними джерелами живлення на основі мікроконтролера STM32G474RET6
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Деркач, М. В.; Єрьоменко, А. Ю.
    Стаття присвячена питанню розробки цифрового блоку керування на основі спеціалізованого мікроконтролера STM32G474RET6, що дозволить удосконалити програмний алгоритм керуванням імпульсним джерелом живлення. Розроблений блок складається з мінімальної кількості компонентів і є універсальною основою для керування у високопотужних джерелах живлення зі складними топологіями. Програма мікроконтролера ефективно використовує обчислювальні ресурси новітнього апаратного забезпечення.
  • Документ
    Сейсмические колебания многоэтажных зданий в рамках пластинчатой модели
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Усаров, М. К.; Исаев, Г. У.; Усаров, Д. М.; Усанов, Ф. А.
    Предложена континуальная пластинчатая динамическая модель многоэтажного здания в виде консольной ортотропной пластины, разработанной в рамках теории пластин Тимошенко, описывающей сейсмические колебания зданий. Приведены формулы для определения приведенных модулей упругости, сдвига и плотности пластинчатой модели здания. Рассматрены поперечные колебания здания при сейсмических воздействиях. Получены численные результаты.
  • Документ
    К расчету ортотропных пластин с учетом бимоментов
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Усаров, М. К.; Аскарходжаев, Ш. И.; Шамсиев, Д. К.; Курбанбаев, М. Ш.
    Работа посвящена разработке бимоментной теории и метода расчета толстых пластин в рамках трехмерной теории упругости. Приводятся основные соотношения и уравнения движения пластины, построенные относительно сил, моментов и бимоментов, возникающих из-за нелинейности закона распределения перемещений и напряжений по её толщине. В качестве примера расчета рассмотрены изгиб и колебания изотропных и ортотропных пластин. Полученное решение показало эффективность и точность предложенной бимоментной теории при оценке напряженно-деформированного состояния толстых пластин.
  • Документ
    Перерозподіл газу між об'ємною та бульбашковою фазою у воді, що опромінена електромагнітними хвилями низької інтенсивності
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Алмазова, Олена Борисівна; Лисиченко, Микола Леонідович
    Одержано, що опромінення рідкої води електромагнітними хвилями низької інтенсивності сантиметрового діапазону забезпечує зростання вільного повітря, що міститься у воді. Це збільшення викликане перенесенням у бульбашки частини газу, що розчинений у воді. "Бульбашковим" механізмом можна пояснити ефекти впливу низькоінтенсивних електромагнітних хвиль на біологічні рідини.
  • Документ
    Лінеаризація математичної моделі асинхронного тягового привода методами геометричної теорії управління
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Дмитрієнко, Валерій Дмитрович; Заковоротний, Олександр Юрійович; Мезенцев, Микола Вікторович
    Необхідність виробництва більш економічного рухомого складу для залізниць України спричинила створення для перевезення пасажирів сучасного дизель-поїзда з тяговим асинхронним приводом та бортовою вимірювально-інформаційною обчислювальною системою, що покращує роботу енергетичного обладнання складу. Зроблено спробу оптимізації законів управління дизель-поїздом за допомогою геометричної теорії управління, яка дозволяє замінити синтез оптимальних законів управління об’єктами, що описуються нелінійними системами звичайних диференціальних рівнянь, лінеаризацією нелінійних систем управління за допомогою зворотного зв’язку та застосуванням добре розробленої теорії управління лінійними системами. Проаналізовано переваги та недоліки зазначеного підходу.
  • Документ
    Continuous Integration for a development process of the information technology of remote monitoring and control
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Mnushka, Oksana; Leonov, Serhii; Savchenko, Volodymyr
    The current state of using CI/CD in commercial and open-source projects is analyzed. CI/CD pipelines are shown to be essential to the modern software development process, where they are used to configure workflows. Centralized and distributed approaches to building a software source code version control system are analyzed. For the web-oriented SCADA project, the choice and use of the version control system are justified. We provide concrete examples of using CI/CD that will allow ordinary developers, not DevOps specialists, to take the first steps to configure workflows for their projects and provide basic steps for configuring task execution using the example of the build and test phase of the source code of a real project that uses several programming languages.
  • Документ
    Вісник Національного технічного університету "ХПІ"
    (ТОВ ВПП "Контраст", 2022)
    Віснику Національного технічного університету "ХПІ" присвоєно категорію В та внесено до "Переліку наукових фахових видань України, в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук", затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України № 409 (додаток 1) від 17.03.2020 р. Серія "Інформатика та моделювання" Вісника НТУ "ХПІ" включена у науковометричні бази Copernicus (Польща), Elibrary (РІНЦ), DOAJ (Швеция), Google Schoolar і базу даних Ulrich’s Periodicals Directory (New Jersey, USA).