Вісник № 02. Інноваційні дослідження у наукових роботах студентів

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/62594

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 12
  • Ескіз
    Документ
    Приклади та задачі з комплексного викладання дисципліни Харчова хімія
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Бухкало, Світлана Іванівна; Іглін, Сергій Петрович; Кравченко, Вікторія Олегівна; Копейченко, Євген Андрійович; Назаренко, Марина Володимірівна
    У матеріалах статті розглянуті можливості для визначення цілей навчання студентів ВНЗ за дисципліною Харчова хімія з метою подальшої розробки складових комплексних проектів. При написанні cтатті використано багаторічний досвід викладання дисципліни «Загальна технологія харчової промисловості» в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» на кафедрі інтегрованих технологій, процесів і апаратів. Розробки проведені до застосування сучасних високоефективних науково-обґрунтованих технологій використання сировини, наприклад, від різновидів хімічного аналізу сировини та продуктів до вибору технологічних стадій. Представлені приклади і деякі особливості можливих рішень навчання, які засновані на експериментальних даних розробки механізмів ідентифікації-класифікації технологічних процесів і апаратів у вигляді об'єктів інтелектуальної власності. У статті показані приклади напрямків вдосконалення технології та обладнання для переробки томатів різними способами, проаналізовані методи інтенсифікації технологічних процесів виробництва з урахуванням отриманих знань з дисципліни Харчова хімія, а також інновацій різновидів компаній зі складною обробкою різновидів сировини. Проблема утилізації різновидів відходів розглядається у вигляді складних комплексних процесів, їх досліджень і аналізу енерго- і ресурсозберігаючих складових.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка непрямого відбору проб водню з безмембранної електролізної комірки
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Зіпунніков, Микола Миколайович
    В роботі представлено спосіб відбору проб водню з електролізної комірки для подальшого аналізу складу згенерованого газу. Вирішуючи завдання відбору проби водню нами використовувалась система «електролізна комірка – сепаратор водню – заповнена дистильованою водою газова піпетка». Система забезпечує подачу виробленого в електролізній комірці водню до газової піпетки без змішування з атмосферними газами. Відбір проб водню (кисню) безпосередньо з електролізера для подальшого аналізу проводився без вакуумування ємностей для накопичення газу та з’єднувальних трубопроводів. Метою роботи є розробка та відпрацювання непрямого відбору проб водню з електролізної комірки без вакуумування додаткового обладнання. Методика проведення розробленого непрямого відбору забезпечує чистоту та представництво проби згенерованого в електролізній комірці газу. Система надає можливість транспортувати вироблений в електролізній комірці водень до газової піпетки без змішування з атмосферними газами. Повільне заповнення накопиченим згенерованим воднем газової піпетки дозволяє повністю витиснути з неї дистилят без залишків крапель рідини на стінках піпетки.
  • Ескіз
    Документ
    Bottomhole formation zone restoration mechanisms and methods
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Zezekalo, Ivan Havrylovych; Bukhkalo, Svetlana Ivanovna; Ivanytska, Iryna Oleksandrivna; Aheicheva, Oleksandra Oleksandrivna
    The importance of the choice of well exploitation methods is analyzed. Mechanical methods applicable in carbonate reservoirs are discussed. To maintain the efficiency of field development, it is important to maintain the productivity of wells at the planned level throughout the entire production period by increasing their productivity. Productivity increase, skin effect reduction is achieved with the help of acid treatment, the main principle of which is rock dissolution to form a man-made network of microchannels in the bottomhole formation zone, which allows maintaining the recovery rate at the planned level for a long period of time. Forecasting the flow rate of wells in fields with reserves of high-viscosity oil is one of the most difficult tasks in the development of oil fields. Acid treatments quality increasing through new working agent’s usage and improving the technology analysis is performed. Acidizing a reservoir is inherently dual in nature in terms of the desired effect: while in some conditions it has a positive effect, in other conditions it may not be applicable at all.
  • Ескіз
    Документ
    Комплексні інноваційні системи викладання дисципліни сучасні технології харчування - моделі програмування
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Бухкало, Світлана Іванівна
    У матеріалах статті розглянуті можливості для визначення цілей навчання студентів ВНЗ з метою подальшої розробки дисципліни для розвитку складових комплексних проектів. При написанні cтатті використано досвід викладання дисциплін «Загальні технології харчових виробництв» та «Харчова хімія» в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» на кафедрі інтегрованих технологій, процесів і апаратів у 2002–2022 рр. Комплексні системи визначення складових дисципліни зумовили компетентності та якість матеріалу, а питання, що розглядаються пропущені через призму власного творчого сприйняття, що робить матеріал особливо цінним. Розробки проведені з застосуванням сучасних високоефективних науково-обґрунтованих процесів та апаратів харчових виробництв, наприклад, від різновидів аналізу класифікації-ідентифікації, загальних понять та вимог до різновидів сучасних технологій харчування до вибору алгоритмів розрахунків на різних стадіях виробництва та застосування. Представлені приклади і деякі особливості можливих рішень навчання, які засновані на експериментальних даних розробки механізмів ідентифікації-класифікації сучасних технологій харчування, процесів та апаратів, їх наукового обґрунтування у вигляді об'єктів інтелектуальної власності.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження комплексного впливу складових шоколадної маси на її властивості та конкурентоспроможність для різновидів галузей
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Бухкало, Світлана Іванівна; Земелько, Марія Леонідівна
    Продовжено дослідження математичних моделей різновидів шоколадних мас як об'єкта харчових виробництв та технологій з метою вивчення реологічних характеристик. Визначені важливі технологічні завдання, а саме: сприяння уповільненню процесів окиснення; поліпшення емульгуючих та диспергуючих властивостей; запобігання окисленню окремих видів продукції; перешкоджання попаданню вологи, що збільшує термін придатності кондитерського виробу та ін. На другому етапі визначаються основні проблеми – наукове обґрунтування рецептурних складових технології виробництва продукції з урахуванням показників якість-собівартість. Далі для заданих параметрів технології виробництва визначають складові рецептури шоколадних мас. Аналіз отриманих результатів та розрахункових рівнянь дозволив запропонувати рекомендації щодо інтенсифікації процесів виробництва, що ефективно знижує в'язкість композицій на основі какао-масла, та, у свою чергу, дає можливість використовувати їх для часткової заміни лецитину при виробництві конкурентоспроможної харчової продукції. Таким чином, на підставі проведених досліджень можна зробити висновок, що жир для глазурі необхідно вибирати з урахуванням його фізичних властивостей та можливості регулювання реологічних властивостей глазурі. Швидкість кристалізації жирів повинна дозволяти глазурі швидко кристалізуватися після накладання і не розколюватися.
  • Ескіз
    Документ
    Ways of ensuring food safety in UKRAINE under the current epidemic situations
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Chernushenko, Elena Alexandrovna; Novik, Anna Victorovna; Hryshchenko-Moroz, Yulia Mykhailivna
    The world faces an unprecedented pandemic threat caused by the SARS-CoV-2 virus. The Ukrainian food industry should have a food safety management and control system during pandemics. The paper considers the general principles of food hygiene, aimed at the introduction of hygienic control at each stage of the processing chain, production and sales of food products to prevent food contamination during epidemics. The main recommendations of the WHO and the Ministry of Health of Ukraine on preventing the spread of the virus in food enterprises and ensuring food safety in the world and their implementation during a pandemic in Ukraine were considered. Attention is focused on the recommendations on the use of disinfectants for the treatment of surfaces in contact with food, effective when used against viruses. Several classes of compounds recommended for use as disinfectants have been considered, their potential toxicity and mechanism of action were given. In the article it was analyzed the main measures that are effectively used to ensure the non-proliferation of the virus in the workplaces of food enterprises, retail chains and catering establishments. The use of Internet in case of receiving orders and delivering food from retail chains and catering is one of the most promising way out of the situation during a pandemic.
  • Ескіз
    Документ
    Field translators professional competence formation peculiarities
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Bukhkalo, Svetlana Ivanovna; Ageicheva, Anna Oleksandrivna; Belyanskiy, Oleksandr Mykolaiyvych; Pshychkina, Nataliia Heorhiivna; Rozhenko, Inesa Vitaliivna
    The article is devoted to the study of the formation of professional competences during the training of specialists in field translation, in particular, the regularities of English-Ukrainian translation. It is determined by the need for a comprehensive study of the linguistic, cultural, and psychological features of English-Ukrainian translation in the field. Such professional competences of field translation are gaining great importance today, as the expansion of socio-political, economic, and cultural ties between states is observed. Professional competence main aspects are investigated. A comprehensive analysis of professional competence formation while training field translation specialists is performed. Peculiarities of professional competence formation are revealed. Exploring main aspects of training field translation is described. It is determined that it is important for a translator to have professional competence. The results of this work are of great importance to field translation specialists. The importance of professional competence formation while training field translation specialists is analyzed.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка та порівняння моделей глибокого навчання для сегментації супутникових зображень з метою локалізації ерозії грунтів
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Багмут, Іван Олександрович; Фігурська, Валентина Степанівна
    Дана робота присвячена вирішенню задачі автоматичного визначення географічного положення ґрунтів, що виявляють ознаки деградації. У роботі проведене детальне дослідження існуючої літератури за тематикою, розглянуто алгоритми та підходи вирішення задачі та їх переваги і недоліки, а також запропоновано критерії оцінки та базовий алгоритм для порівняння з результатами подальших досліджень та експериментів. Такий підхід забезпечує адекватну оцінку якості розробки програмних засобів сегментації зображень. Оскільки алгоритми машинного навчання потребують попередньої обробки даних, а також існують певні особливості роботи із супутниковими зображеннями, розроблена низка функцій, які надалі можуть використовуватись такими алгоритмами. Результатом роботи є розроблений програмний пакет завантаження та передобробки супутникових зображень, а також тренування і оцінки моделей глибокого навчання.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження властивостей середовища керування даними та оцінка часу передачі великих наборів даних
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Броварник, Олексій Олексійович; Овсяніков, Владислав Валерійович
    У статті розглядається задача оцінювання часу передачі великих наборів даних через розподілене середовище керування даними на основі самостійно створеної моделі нейронної мережі та дослідження властивостей цього середовища за допомогою методів статистичного аналізу. Для початкового аналізу отримано метадані для успішних передач файлів в системі, трансформовано та виділено змінні, які впливають на час передачі файлів. Під час аналізу використані різні вибірки, щоб перевірити, чи схожі результати в усіх наявних даних. Застосовано методи кореляційного, регресійного аналізу для дослідження середовища. Виявлено, що не існує чіткої кореляції між часом передачі та одним з вхідних параметрів. Час передачі файлу залежить від ряду зовнішніх факторів, які неможливо отримати за допомогою метаданих, але можливо частково дослідити середовище використовуючи отримані метадані. Використано модель на основі двох вхідних рівнів для числових та категоріальних змінних, а потім об’єднаних в одну гілку. Для зображення результатів передбачення використовуються показники RMSE та діаграма розсіювання для порівняння цільових та передбачених значень. Проведені розрахунки показують задовільні результати передбачень.
  • Ескіз
    Документ
    Комплексні системи викладання дисципліни основи проектування обладнання хімічних виробництв як співпраця асоціацій EFCE та CFE-UA
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Бухкало, Світлана Іванівна
    У матеріалах статті розглянуті можливості для визначення цілей навчання студентів ВНЗ з метою подальшої розробки складових комплексних проектів. При написанні cтатті використано досвід викладання дисципліни «Основи проектування обладнання хімічних виробництв» в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» на кафедрі інтегрованих технологій, процесів і апаратів у 2022 р. Комплексні системи визначення складових дисципліни зумовили компетентності та якість матеріалу, а питання, що розглядаються пропущені через призму власного творчого сприйняття, що робить матеріал особливо цінним. Розробки проведені з застосуванням сучасних високоефективних науково-обґрунтованих процесів та апаратів хімічних та харчових виробництв, наприклад, від різновидів аналізу класифікації-ідентифікації, загальних понять та вимог проектування різновидів обладнання хімічних виробництв до вибору алгоритмів розрахунків на різних стадіях проектування, виготовлення та експлуатації. Представлені приклади і деякі особливості можливих рішень навчання, які засновані на експериментальних даних розробки механізмів ідентифікації-класифікації процесів і їх наукового обґрунтування у вигляді об'єктів інтелектуальної власності.