Комбінований метод очищення стічних вод пивоварного підприємства малої потужності
Дата
2022
DOI
doi.org/1020998/20790821.2022.02.08
Науковий ступінь
Рівень дисертації
Шифр та назва спеціальності
Рада захисту
Установа захисту
Науковий керівник
Члени комітету
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"
Анотація
За допомогою запропонованої схеми включення ЕВП, досліджено метод сумісних вимірювань статичних характеристик магнітної рідини: питомої електричної провідності χt, магнітної сприйнятливості kt і температури t магнітної рідини, яку рекомендується застосовувати задля очищення стічних вод пивоварних підприємств. Розроблено комбінований метод очищення та удосконалено відповідну технологічну схему, котра передбачає разом з використанням механічних пристроїв очищення, застосовування для омагнічування зразків стічної води додатково го фільтру, який включає до себе спеціальну зону для введення попередньо розрахованої магнітної рідини. Таким чином, у процесі очищення стічних вод міні-пивоварні запропонованим комбінованим методом, після застосовування методів попереднього механічного очищення, використовують взаємодію стічної води та магнітної рідини: після інтенсивного перемішування суміші крапельки магнітної рідини розчиняються в забрудненнях та утворюється слабомагнітна рідина, яка надходить на магнітний сепаратор задля подальшого очищення. Знайде но раціональне співвідношення стічна вода: магнітна рідина (СВ:МР), СВ:МР = 8,7‧10¯³: 1. Порівняння даних отриманих за допомогою інформативних методів з даними наведеними у нормативних документах, свідчать про ефективність запропонованого комбінованого мето да очищення пивних стоків стосовно норм водовідведення у міську каналізацію, а саме водневий показник рН зменшується в результаті очищення на 34,6%, ХСК в 7,14 рази, БСК5 в 1,52 рази, зважені речовини в 1,52 рази, катіони кальцію Са₂+ в 1,53 рази, катіони магнію Mg₂+ в 1,51 рази, загальна жорсткість dH в 1,64 рази, карбонатна жорсткість KH в 1,86 рази.
With the help of the proposed circuit of EMT, the method of simultaneous measurements of the static characteristics of the magnetic fluid: specific electrical conductivity χt, magnetic susceptibility kt and temperature t of the magnetic fluid, which is recommended to be used for wastewater treat ment of breweries, was investigated. A combined method of cleaning has been developed and the appropriate technological scheme has been im proved, which provides, together with the use of mechanical cleaning devices, the use of an additional filter for magnetizing wastewater samples, which includes a special zone for the introduction of a pre-calculated magnetic liquid. Thus, in the process of wastewater treatment, mini-breweries using the proposed combined method, after applying methods of pre mechanical cleaning, use the wastewater interaction and the magnetic fluid: after intensive stirring of the mixture, the droplets of magnetic fluid dissolve in impurities and a weakly magnetic fluid is formed, which enters the magnet ic separator for further cleaning. A rational ratio of wastewater: magnetic fluid (WW:MF), WW:MF = 8,7‧10¯³: 1 was found. A comparison of the data obtained using informative methods with the data given in the regulatory documents witness the effectiveness of the proposed combined method of beer wastewater treatment in relation to the norms of water discharge into the city sewer, namely, the hydrogen pH indicator decreases as a result of the treatment by 34.6%, COD by 7.14 times, BOD5 by 1.52 times, suspended substances by 1.52 times, calcium cations Ca₂+ by 1.53 times, magnesi um cations Mg₂+ by 1.51 times, total hardness dH by 1.64 times, carbonate hardness.
With the help of the proposed circuit of EMT, the method of simultaneous measurements of the static characteristics of the magnetic fluid: specific electrical conductivity χt, magnetic susceptibility kt and temperature t of the magnetic fluid, which is recommended to be used for wastewater treat ment of breweries, was investigated. A combined method of cleaning has been developed and the appropriate technological scheme has been im proved, which provides, together with the use of mechanical cleaning devices, the use of an additional filter for magnetizing wastewater samples, which includes a special zone for the introduction of a pre-calculated magnetic liquid. Thus, in the process of wastewater treatment, mini-breweries using the proposed combined method, after applying methods of pre mechanical cleaning, use the wastewater interaction and the magnetic fluid: after intensive stirring of the mixture, the droplets of magnetic fluid dissolve in impurities and a weakly magnetic fluid is formed, which enters the magnet ic separator for further cleaning. A rational ratio of wastewater: magnetic fluid (WW:MF), WW:MF = 8,7‧10¯³: 1 was found. A comparison of the data obtained using informative methods with the data given in the regulatory documents witness the effectiveness of the proposed combined method of beer wastewater treatment in relation to the norms of water discharge into the city sewer, namely, the hydrogen pH indicator decreases as a result of the treatment by 34.6%, COD by 7.14 times, BOD5 by 1.52 times, suspended substances by 1.52 times, calcium cations Ca₂+ by 1.53 times, magnesi um cations Mg₂+ by 1.51 times, total hardness dH by 1.64 times, carbonate hardness.
Опис
Ключові слова
магнітна рідина, статичні характеристики, електромагнітний вихорострумовий перетворювач, сумісний вимірювальний контроль, комбінований метод очищення, омагнічування, додатковий фільтр, перемішування суміші, слабомагнітна рідина, процес сепарації, раціональне співвідношення, magnetic fluid, static characteristics, electromagnetic eddy current converte, compatible measuring control, combined method of cleaning, magnetization, additional filter, mixing of the mixture, weakly magnetic fluid, separation process, rational ratio
Бібліографічний опис
Пироженко Є. В. Комбінований метод очищення стічних вод пивоварного підприємства малої потужності / Є. В. Пироженко // Вісник Національного технічного університету "ХПІ". Сер. : Хімія, хімічна технологія та екологія = Bulletin of the National Technical University "KhPI". Ser. : Chemistry, Chemical Technology and Ecology : зб. наук. пр. – Харків : НТУ "ХПІ", 2022. – № 2 (8). – С. 60-67.