Кафедра "Інтегровані технології, процеси і апарати"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/1789

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/itpa

Від 2005 року кафедра має назву "Інтегровані технології, процеси і апарати", первісна назва – кафедра загальної хімічної технології, процесів і апаратів.

Кафедра загальної хімічної технології, процесів і апаратів створена в 1933 році, а очолив її професор Максим Ісидорович Некрич, який у свій час закінчив Паризький університет – Сорбонну (Франція). Але ще в 1927 році професор М. Д. Зуєв починає читати студентам курс загальної хімічної технології, доповнюючи його розрахунком процесів і апаратів, а також контрольно-вимірювальних приладів. У 1964 році від кафедри загальної хімічної технології, процесів і апаратів відокремилася нова кафедра – "Автоматизації хімічних виробництв".

Від 1977 року кафедру очолював Леонід Леонідович Товажнянський, кандидат технічних наук, доцент, на той час проректор ХПІ, а згодом – доктор технічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, Заслужений працівник вищої школи, лауреат Державної премії, Дійсний член Академії наук вищої школи України, ректор НТУ «ХПІ». Виконувачем обов’язків завідувача кафедри у період з 1977 по 1981 роки був І. С. Чернишов.

Від 1 лютого 2018-го року кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора та 12 кандидатів технічних наук; 2 співробітника мають звання професора, 11 – доцента.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 8 з 8
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу деяких технологічних параметрів на реологічні характеристики різновидів шоколадних глазурей
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Бухкало, Світлана Іванівна; Земелько, Марія Леонідівна
    Шоколадна глазур – великотоннажний компонент різновидів галузей харчової технології, яка також виконує важливі технологічні задачі, а саме: сприяє сповільненню процесів окислення; поліпшенню емульгуючих та диспергуючих властивостей; запобігає черствінню окремих різновидів продукції; перешкоджає попаданню вологи, чим збільшує термін придатності кондитерського виробу та ін. На першому етапі визначаються основні проблеми виробництва кондитерської галузі – вони потребують наукового обґрунтування вибору конкуренто-спроможних складових технології виробництва продукції з урахуванням показників якість-собівартість. Далі для заданих параметрів технології виробництва визначають складові рецептури шоколадних глазурей. Як приклад представлені результати досліджень обраних технологічних параметрів деяких композицій шоколадних глазурей, порівняльний аналіз ефективності їх дії на реологічні властивості композицій на основі какао-масла: альтернативні ПАР – стандартний лецитин – альтернативні ПАР – моногліцериди та їх суміш моно-, ди- і тригліцериди, синтезовані з пальмової олії методом гліцеролізу у присутності лужного каталізатору. Аналіз системи отриманих результатів та розрахункових рівнянь дозволив запропонувати рекомендації щодо інтенсифікації процесів виробництва: введення синтезованих ПАР в кількості 0,3–0,6% ефективно знижує в'язкість композицій на основі какао-масла, що, в свою чергу, дає можливість використовувати їх для часткової заміни лецитину при виробництві кондитерських виробів.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження гофрованих насадочних елементів в процесах абсорбції відхідних газів виробництва ПАР
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019) Дзевочко, Олександр Михайлович; Подустов, Михайло Олексійович
    Проведены экспериментальные исследования новых гофрированных насадочных элементов в абсорбционной колонне. Изучены их гидродинамические и массообменные характеристики. Приведены данные зависимостей гидравлического сопротивления и коэффициента массопередачи от скорости воздуха и плотности орошения. Обоснована эффективность насадочного элемента со сферическими гофрами. Представлены результаты позволят в производстве ПАР снизить выбросы в атмосферу отходящих газов и уменьшить габариты используемого оборудования.
  • Ескіз
    Документ
    Нові гофровані насадкові елементи для використання в абсорбційних системах
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018) Дзевочко, Олександр Михайлович; Подустов, Михайло Олексійович
    В статье рассмотрены вопросы повышения энерго- и ресурсосбережения в схемах очистки газовых выбросов в производстве поверхностно-активных веществ а также в газо-жидкосном массобменом оборудовании. Проведеный анализ предложеных гофрированых насадок с развитой поверхностью в виде поперечных ребер, разной геометрической формы, как на внутренней так и на внешней поверхности цилиндра, показал перспективность использования таких насадочных элементов.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка математичної моделі процесу сульфатування в плівковому реакторі
    (НТУ "ХПІ", 2017) Дзевочко, Альона Ігорівна; Подустов, Михайло Олексійович; Панасенко, Володимир Олексійович
    Наведено математичну модель процесу сульфатування сумішей органічних речовин у трубчастому плівковому реакторі. Розроблено програмне забезпечення для розрахунку плівкового реактора. Проведення досліджень по математичній моделі дадуть можливість знайти оптимальні технологічні й конструктивні параметри реактора сульфатування. Була розроблена програма розрахунку процесу сульфатування сумішей органічних речовин у плівковому трубчастому реакторі з використанням пакета прикладних програм MATLAB.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз технологій для підвищення ефективності роботи системи збору газу
    (НТУ "ХПІ", 2015) Скрильник, К. Ю.; Аль-Шаммар, Мухаммед Галеб Насер; Кримов, А. П.
    В статье представлен анализ экспериментальных данных изменения эффективности работы участков действующих газопроводов системы сбора и добычи газа, промысловых газопроводов и системы магистральных газопроводов, транспортирующих газ месторождений Украины. Динамику эффективности работы участков газопроводов проанализировано, исходя из данных отчетов научно-исследовательских работ о внедрении средств и проведении мероприятий по очистке участков газопроводов и предупреждению образования гидратов.
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація екстрагування ронідази із застосуванням поверхнево-активних речовин
    (НТУ "ХПІ", 2010) Білонога, Ю. Л.; Драчук, У. Р.
    The use of fluidized bed technique for extraction process in Ronidaza production is proposed. The effect of process enhancement may be reached with surfactant admixture. The use of butanol as surfactant is proposed. The basic parameters including average diameter of raw material decomposed (testicles) were optimized.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження компонентного складу в реакції взаємодії етилендіаміну з триацилгліцеридами соняшникової олії
    (НТУ "ХПІ", 2004) Жуган, О. А.; Ільїнська, Ольга Ігорівна
    Проведено дослідження продуктів синтезу етілендіамана з тріацілгліцерідами соняшникової олії. Виділено якісно і визначено кількісно: ці-лендіамін, діаміди, гліцерин, тригліцериди. На основі цих досліджень складено баланс по азоту. Запропоновано механізм взаємодії ТАГ з ЕДА
  • Ескіз
    Документ
    Зміна гідромеханічних і теплофізичних характеристик теплоносія в приграничному шарі під дією поверхнево-активних речовин (ПАР)
    (НТУ "ХПІ", 2009) Білонога, Ю. Л.; Максисько, О. Р.
    The acticle deals with the change of hydromechanical and heating physical characteristics of heat-carrying agent, that move in tube of apparatus, namely, in by-limiting layer under the action of anionic surfactants. It was found out experimentally the optimal concentrations steam, which are investigated in water, the coefficient of surface tension was minimal. It was also shown that a reduce of surface tension coefficient minimize a thickness of by- limiting L layer in system of pipeline – water wall, it means that it increase an average speed of stream in this L layer. Numerical range of surface criterion for water solution surfactants. Were found out and are investigating. Minimal meaning of surface criterion are observed at optimal concentrations surfactants.