Кафедра "Інтегровані технології, процеси і апарати"
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/1789
Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/itpa
Від 2005 року кафедра має назву "Інтегровані технології, процеси і апарати", первісна назва – кафедра загальної хімічної технології, процесів і апаратів.
Кафедра загальної хімічної технології, процесів і апаратів створена в 1933 році, а очолив її професор Максим Ісидорович Некрич, який у свій час закінчив Паризький університет – Сорбонну (Франція). Але ще в 1927 році професор М. Д. Зуєв починає читати студентам курс загальної хімічної технології, доповнюючи його розрахунком процесів і апаратів, а також контрольно-вимірювальних приладів. У 1964 році від кафедри загальної хімічної технології, процесів і апаратів відокремилася нова кафедра – "Автоматизації хімічних виробництв".
Від 1977 року кафедру очолював Леонід Леонідович Товажнянський, кандидат технічних наук, доцент, на той час проректор ХПІ, а згодом – доктор технічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, Заслужений працівник вищої школи, лауреат Державної премії, Дійсний член Академії наук вищої школи України, ректор НТУ «ХПІ». Виконувачем обов’язків завідувача кафедри у період з 1977 по 1981 роки був І. С. Чернишов.
Від 1 лютого 2018-го року кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".
У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора та 12 кандидатів технічних наук; 2 співробітника мають звання професора, 11 – доцента.
Переглянути
Результати пошуку
Документ Загальна технологія харчової промисловості у прикладах і задачах (готельно-ресторанна справа)(Центр учбової літератури, 2024) Бухкало, Світлана ІванівнаВикладено основи комплексних інноваційних заходів підвіщення якості продукції готельно-ресторанного господарства за основними положеннями болонської системи навчання з урахуванням теплофізичних, фізико-хімічних, біохімічних та технологічних закономірностей на прикладі інтеграції вивчення дисциплін "Харчова хімія", "Сучасні технології харчування", "Товарознавство та управління закупівлями" "Інноваційні ресторанні технології" студентами першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 241 "Готельно-ресторанна справа" всіх форм навчання. Подані характеристики надають розширену можливість ознайомлення зі складовими курсового та дипломного проектування. Приведені основні розрахункові формули для інноваційних ресторанних заходів, основні характеристики сировини і допоміжних матеріалів, можливі зниження витрат і відходів при виробництві, а також формули, що необхідні для розв'язання прикладів, тестів і контрольних задач. Розглянуті питання особливостей сучасного виробництва мяса, ковбас, різновидів мясних виробів; яєць та кондитерських борошняних виробів за різновидами асортименту у якості сировини, напівфабрикатів або допоміжних матеріалів для отримання заданого цільового продукту. Невід'ємною складовою підручника є науково-обґрунтоване визначення ієрархії процесів представлених систем технологій, визначення інновацій через системний підхід до теоретичних основ методів та операцій виробництва, наведені приклади, задачі й тестові завдання з курсу з метою розвитку практичних навичок самостійного розв'язку різноманітних науково-виробничих завдань. Іл. 40. Табл. 56. Бібліогр. 162.Документ Загальна технологія харчової промисловості у прикладах і задачах (приклади та тести з сучасної технології переробки плодоовочевої сировини)(Центр учбової літератури, 2022) Бухкало, Світлана ІванівнаАналіз сучасного стану різновидів харчових галузей визначає необхідність проведення наукових досліджень, що забезпечать комплексне та ефективне використання сировинних компонентів, поліпшення якості харчових продуктів та зниження їх собівартості. Одним із основних шляхів позитивних зрушень у цьому напрямі є відповідне наукове забезпечення інноваційного розвитку харчових галузей, що має на меті створення ресурсо та енергоощадних технологій й високопродуктивного обладнання для виробництва конкурентоспроможних харчових продуктів високої біологічної цінності на основі фундаментальних досліджень фізико-хімічних властивостей харчової сировини, біохімічних і технологічних процесів її комплексної поглибленої переробки. Інноваційний розвиток харчової промисловості можна назвати єдиним реальним напрямком на шляху до повного забезпечення населення України безпечними та якісними харчовими продуктами згідно з науково обґрунтованими нормами споживання. Це також виробництво конкурентоспроможної вітчизняної харчової продукції для потреб світового ринку за сучасними: дисциплінами «Харчова хімія», «Сучасні технології харчуванн», «Товарознавство та управління закупівлями», «Технологія продукції ресторанного господарства». Наявні комплексні складові з навчання студентів за дисципліною «Загальна технологія харчової промисловості» за спеціальністю «Харчові технології», спеціалізації «Технологія жирів, жирозамінників і ефірних масел» і «Технологія продуктів бродіння і виноробства», оскільки сумісно розглядаються різновиди представлених матеріалів навчальних занять: теоретичні питання з різновидів технологічних процесів курсу, на яких засновані розроблені лабораторні та розрахункові роботи, багатоваріантні тестові завдання у вигляді задач з основних тем курсу, індивідуальні та контрольні завдання, комплексне курсове проектування за різновидами інноваційних розробок. Це стосується викладання будь-якої технології виробництва за ОП Готельно-ресторанна справа, кафедра Туризму і готельно-ресторанного бізнесу.Документ Комплексні моделі сталого розвитку інтегрованої безпечної діяльності закладів ресторанного господарства(ФОП Яроченко Я. В., 2024) Якименко, Михайло Олександрович; Бухкало, Світлана ІванівнаDevelopments are carried out using modern highly effective science-based technologies of food production, from types of classification-identification analysis, general concepts and requirements to types of methodology for determining quality indicators of the quality level and their evaluation through the selection of calculation algorithms at various stages of production and use of the obtained goods.Публікація Моделі якості продукції та послуг сталого розвитку діяльності закладів ресторанного господарства(ФОП Яроченко Я. В., 2024) Голованенко, І. К.; Бухкало, Світлана Іванівна; Якименко-Терещенко, Наталія ВасилівнаDevelopments are carried out using modern highly effective scientifically based processes and devices of sustainable hotel and restaurant production, for example, from types of classification and identification analysis, general concepts and requirements for types of modern innovative technologies to the selection of calculation algorithms at various stages of production. and application.Документ Комплексні моделі сталого розвитку утилізації полімерної тари та пакування(ФОП Яроченко Я. В., 2024) Бухкало, Світлана Іванівна; Кравченко, Вікторія ОлегівнаResearch is aimed at studying such issues as: 1) classification-identification of models of the organization of waste collection and transportation; 2) their classification-identification according to quality control methods, taking into account resistance to the action of natural factors - sunlight, water; climatic conditions and microorganisms; 3) analysis of the choice of scientifically based models of processing and utilization of polymers as part of solid household waste; 4) development of necessary technological schemes and equipment for waste processing.Документ Аналіз особливостей дослідження товарознавчих характеристик в ресторанному бізнесі(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Бухкало, Світлана ІванівнаУ матеріалах статті розглянуті особливості дослідження та визначення товарознавчих характеристик за освітньою програмою Готельно-ресторанне господарство з метою розробки комплексних дисциплін Харчова хімія, Сучасні технології харчування, Товарознавство та управління закупівлями, Інноваційні ресторанні технології, для складових комплексних інноваційних проектів. При написанні cтатті використано аналіз досвіду викладання вищеозначених дисциплін в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» на кафедрі інтегрованих технологій, процесів і апаратів у 2002–2023 рр. Комплексні системи визначення складових дисципліни зумовили компетентності та якість матеріалу, а питання, що розглядаються пропущені через призму власного творчого сприйняття, що робить матеріал особливо цінним. Розробки проведені з застосуванням сучасних високоефективних науково-обґрунтованих технологій виробництва карамелі, наприклад, від різновидів аналізу класифікації-ідентифікації, загальних понять та вимог до різновидів методології визначення показників рівня якості та їх оцінки через вибір алгоритмів аналізу та розрахунків на різних стадіях виробництва та застосування отриманих товарів.Документ The role of translation in cross-cultural communication(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Bukhkalo, S. I.; Ageicheva, A. O.; Shkil, S. O.; Bolotnikov, S. Yu.The processes of translation as a separate type of communication, and examines the types of linguistic competence in the communication process that are associated with the transfer of information is studied in the article. The obstacles that arise during translation are identified, and the translation process is revealed as a result and act of communication. Practical translation methods are identified. It enables maximum improvement of translation and minimization of all difficulties arising in the translation process. The use of various methods and techniques of active learning arouses students' interest in the educational and cognitive activity itself, which enables creating an atmosphere of motivated, creative learning and at the same time solving a whole range of educational, educational, developmental tasks. It is also appropriate to add that cross-cultural competence cannot be fully utilized without the ability to conduct business negotiations, express one's opinion clearly, and also without knowledge of the general provisions of business ethics.Публікація Методи дослідження товарознавчих товарів в ресторанному бізнесі(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Бухкало, Світлана Іванівна; Якименко-Терещенко, Наталія ВасилівнаУ матеріалах статті розглянуті приклади можливостей для визначення цілей навчання студентів ВНЗ за освітньою програмою Готельно-ресторанне господарство з метою розробки комплексних дисциплін Харчова хімія, Сучасні технології харчування, Товарознавство та управління закупівлями, Інноваційні ресторанні технології, для складових комплексних інноваційних проектів. При написанні cтатті використано досвід викладання дисциплін Загальні технології харчових виробництв, Харчова хімія, Сучасні технології харчування, Товарознавство та управління закупівлями, Основи проектування обладнання в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» на кафедрі інтегрованих технологій, процесів і апаратів у 2002–2023 рр. Комплексні системи визначення складових дисципліни зумовили компетентності та якість матеріалу, а питання, що розглядаються пропущені через призму власного творчого сприйняття, що робить матеріал особливо цінним. Розробки проведені з застосуванням сучасних високоефективних науково-обґрунтованих технологій виробництва карамелі, наприклад, від різновидів аналізу класифікації-ідентифікації, загальних понять та вимог до різновидів методології визначення показників рівня якості та їх оцінки через вибір алгоритмів аналізу та розрахунків на різних стадіях виробництва та застосування отриманих товарів.Документ Сучасні аспекти фізичної культури і спорту періоду війни(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Кравченко, Вікторія Олегівна; Бухкало, Світлана ІванівнаДослідження спрямоване на виявлення зв’язків основних характеристик комплексних систем аспектів фізичної культури і спорту як середовища існування людини у період бойових дій – війни на території України. Напрямки можливостей фізичної культури і спорту розглянуті у сукупності взаємодії з навколишнім простором з метою попередження розповсюдження різновидів захворювань та безпекою навколишнього середовища. Предметом дослідження є властивості середовища: вплив на стан здоров'я людини, а метою – розробка профілактичних заходів, що забезпечують збереження оптимального здоров'я людини, його довготривалої фізичної і творчої активності за рахунок раціональних заходів та методів фізичної культури і спорту.Документ Дослідження загальної технології водню за оптимальними параметрами як складова комплексного розвитку ассоціацій EFCE та CFE-UA(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Зіпунніков, Микола Миколайович; Бухкало, Світлана ІванівнаПроведено аналіз перспектив розвитку водневої енергетики на території ЄС та України. Розглянуто можливості реалізації проектів та технології виробництва зеленого водню для промислового використання. Наведено умови реалізації проекту зі створення науково-дослідницького комплексного центру технології водню та водневих паливних елементів. Виконано огляд публікацій присвячених процесу отримання водню з води. Розглянуті основні чинники, які впливають на перебіг реакцій при отриманні водню з води із використанням сплавів. Рекомендовані сплави для отримання водню на автономних об’єктах. Наведено складові алгоритму дослідження з урахуванням системи факторів процесу виходячи з аналізу літературних даних з технології виробництва водню методом електролізу води. Встановлено загальні принципи розрахунку газогенераторів, які повинні базуватися на основних положеннях термодинаміки гетерогенних процесів: класична термодинаміка багатофазних та гетерогенних систем.