Кафедра "Туризм i готельно-ресторанний бізнес"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2422

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/tourism

Від листопада 2021 року кафедра має назву "Туризм і готельно-ресторанний бізнес". Перейменована під час реорганізації кафедри "Бізнес-аналітики, обліку та готельно-ресторанної справи" (НАКАЗ 552 ОД від 26.11.2021 року).

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Подорожі змінюють нас, допомагають нам зростати і розвиватися. Подорожі – найкраща освіта сучасного світу!

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: доктор економічних наук, 5 кандидатів наук: 4 –економічних, 1 – географічних; 1 співробітник має звання професора, 5 – доцента.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 20
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення управління підприємством шляхом підвищення дієвості внутрішнього контролюв контексті міжнародного бізнесу
    (ТОВ "Фінтехальянс", 2022) Семенець, Аліна Олександрівна; Даценко, Г. В.; Панфілов, О. Ю.; Кузькін, Є. Ю.; Панкратова, О. М.
    Успішний вихід національного підприємства на світовий ринок, зайняття ним місця у світовій системі поділу праці, міжнародного бізнесу з великою ймовірністю гарантує підприємству, а під час масштабної тенденції, у рамках національної економіки й усієї цієї економіки в цілому — стійкий, стабільний розвиток. Це підтверджується досвідом низки країн як незаперечних історичних лідерів: США, ЄС, Японія, так і нових економічних лідерів: Китай, Південна Корея, Сінгапур, Тайвань. Цей досвід, на наш погляд, може бути корисний і Україні. На основі обробки й аналізу статистичного матеріалу, наукових джерел були досліджені питання розвитку світового ринку, перш за все ринку машинобудівної продукції, деякі тенденції, що превалюють на цих ринках, позначені основні ризики, пов’язані з виходом і функціонуванням на цих ринках, деякі можливі напрями їхнього розвитку, а також підприємств, суб’єктів господарювання, що функціонують на них. Визначено деякі вимоги до підприємств, що функціонують у досліджуваному середовищі, насамперед у питаннях: продуктивності праці; завантаження потужностей; технічного рівня, якості, собівартості продукції, яку випускають; рівня, якості, змісту та обсягів науково дослідних і дослідно-конструкторських робіт; усього комплексу питань, пов’язаних із розробленням, виробництвом і просуванням продукції на національному і світовому ринках. Визначено деякі пріоритетні напрями, сегменти, у яких машинобудівні підприємства України можуть досягти успіхів на світовому ринку. Досліджено роль і місце бухгалтерського обліку, внутрішнього контролю, внутрішнього аудиту в системі управління підприємством, їхній вплив на результати фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання і успішність оперування на світовому ринку в системі міжнародного бізнесу. Досліджено деякі найбільш істотні, на нашу думку, реалії, в яких доведеться функціонувати підприємствам України, їхнім менеджменту, системам управління в сучасних умовах. На наш погляд, результати дослідження за певної адаптації можуть бути поширені й на підприємства інших галузей економіки.
  • Ескіз
    Документ
    Внутрішній контроль та система внутрішнього контролю в контексті міжнародного бізнесу: формалізація дефініцій
    (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021) Семенець, Аліна Олександрівна
    Нині незаперечно й істотно зростають роль і значення внутрішнього контролю у фінансово-господарській діяльності й управлінні підприємствами та економікою загалом. Метою цієї роботи є дослідження означених питань для систематизації та узагальнення наявних і можливих підходів для визначення понять «внутрішній контроль» і «система внутрішнього контролю». Проведені дослідження виявили неоднозначність поглядів теоретиків і практиків у сфері контролю на наріжні та атрибутивні питання контролю, а саме: щодо сутності, змісту, ролі, значення внутрішнього контролю та системи внутрішнього контролю в управлінні підприємством, його фінансово-господарською діяльністю. Це вкрай негативно позначається на практиці ведення контрольної діяльності, а відтак негативно впливає на всю систему управління підприємством і, як наслідок – на кінцеві результати фінансово-економічної діяльності. За результатами досліджень виявлено, що формалізація дефініцій «внутрішній контроль», «система внутрішнього контролю» має величезне значення для розвитку понятійно-категоріального апарату як у теорії контролю й управління, так і економічної науки загалом, а також чинить визначальний вплив на практику управління, контролю та ведення фінансово-господарської діяльності в сучасних умовах господарювання. Узагальнено й згруповано реальні підходи вітчизняних і зарубіжних фахівців у сфері контрольної та управлінської діяльності як теоретиків, так і практиків до визначення понять «внутрішній контроль», «система внутрішнього контролю». Проведені дослідження переконливо свідчать, що впровадження систем внутрішнього контролю значної частини вітчизняних підприємств, особливо великих і середніх, що перебувають у кризовому й передкризовому стані, на сьогодні є однією з першочергових завдань, що сприяє подоланню кризових явищ, істотному зниженню ризиків і, як наслідок, підвищенню ефективності всієї фінансово-господарської діяльності. Результати дослідження можуть бути використані в практиці міжнародного бізнесу, в економічній сфері міжнародних відносин. За результатами проведених досліджень надано авторське визначення понять «внутрішній контроль» та «система внутрішнього контролю», що, на нашу думку, має сприяти подальшому розвитку теорії й практики контрольної діяльності, менеджменту, міжнародного менеджменту.
  • Ескіз
    Публікація
    Теоретико-методичні засади внутрішнього аудиту банку
    (ФОП Томенко Ю. І., 2019) Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Денисова, І. С.
  • Ескіз
    Публікація
    Контроль витрат в системі аналітичного забезпечення управління підприємством
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Жадан, Тетяна Андріївна; Жук, Єгор Андрійович; Головенко, Марія Олександрівна
    Визначено зміст управління витратами, що ґрунтується на сучасних наукових підходах до його організації. Визначено елементи системи контролю витрат. Надано визначення поняття та класифікація трансакційних витрат підприємств роздрібної торгівлі фармацевтичними товарами. Складовими організаційно-методичного забезпечення внутрішнього контролю трансакційних витрат підприємства є: організація бухгалтерського обліку трансакційних витрат; збір інформації про трансакційні витрати підприємства; накопичення та збереження інформації про трансакційні витрати підприємства;розрахунок показників оцінки трансакційних витрат підприємства та їх аналіз; розроблення та вибір форми подання результатів контролю трансакційних витрат підприємства; визначення напрямів використання результатів контролю трансакційних витрат підприємства; прийняття управлінських рішень за результатами контролю.
  • Ескіз
    Публікація
    Методичні вказівки до практичних занять з навчальної дисципліни "Державний фінансовий контроль"
    (ТОВ "Рейтинг", 2021) Жадан, Тетяна Андріївна
    Методичні вказівки до практичних занять з навчальної дисципліни "Державний фінансовий контроль" складені у відповідності до навчального плану та робочої програми вивчення дисципліни. Метою даної методичної розробки є висвітлення змісту практичних занять у розрізі тем, передбачених робочою програмою навчальної дисципліни "Державний фінансовий контроль", та надання студентам рекомендацій до кожного заняття. Завдання методичних вказівок – сприяти оволодінню студентами теоретичними знаннями з навчальної дисципліни "Державний фінансовий контроль" та вміти їх застосовувати при плануванні, організації та проведенні державного фінансового контролю на підконтрольних об'єктах. Практичне заняття – це форма навчального заняття, при якій викладач організує детальний розгляд студентами окремих теоретичних положень навчальної дисципліни та формує вміння і навички їх практичного застосування шляхом індивідуального виконання студентом відповідно сформульованих завдань. У даних методичних вказівках наведено зміст практичних занять з навчальної дисципліни "Державний фінансовий контроль". Кожна тема практичного заняття супроводжується стислими методичними рекомендаціями, переліком питань для обговорення лекційного матеріалу та самостійної роботи, тестовими завданнями, практичними завданнями різного рівня складності, списком рекомендованої літератури.
  • Ескіз
    Публікація
    Способи організації внутрішнього контролю фінансово-господарської діяльності на підприємстві
    (ТОВ "Планета-Прінт", 2020) Жадан, Тетяна Андріївна; Третьяков, Анатолій Володимирович; Мусайев, Махаммад Елсевар огли
  • Ескіз
    Документ
    Організаційний аспект обліково-аналітичного забезпечення діяльності підприємств готельно-ресторанного бізнесу
    (Львівська економічна фундація, 2018) Побережна, Наталія Миколаївна; Александрова, Вікторія Олександрівна
  • Ескіз
    Публікація
    Актуальні питання запровадження внутрішнього контролю та аудиту в закладах готельно-ресторанного господарства
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018) Ткаченко, Марина Олексіївна; Колєсніченко, Анастасія Сергіївна
    Нагальність запровадження системи внутрішнього аудиту у закладах готельно-ресторанного бізнесу загострюється підвищеною чутливістю суб'єктів господарювання цієї галузі до макроекономічної нестабільності ринку та соціальною спрямованістю їх діяльності, адже окрім розповсюджених прийомів реалізації контрольної функції за основними економічними показниками фінансово-господарської діяльності, особливого підходу потребує процес забезпечення якості обслуговування споживачів, що свідчить про соціальну значущість внутрішнього контролю. Проведений аналіз дозволяє зробити висновок, що підвищення ступеня контролю власника підприємства готельно-ресторанного господарства та запровадження системи внутрішнього аудиту не лише допоможе здійснювати планомірний перманентний контроль за витратами з виявленням та усуненням наявних недоліків та відхилень, але й сприятиме оптимізації та мінімізації їх рівня, створенню підґрунтя для покращення роботи управлінських ланок усіх рівнів й оперативному реагуванню на дію внутрішніх чи зовнішніх чинників.
  • Ескіз
    Публікація
    Роль внутрішнього контролю в управлінні ризиками закладів готельно-ресторанного бізнесу
    (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018) Манойленко, Олександр Володимирович; Жадан, Тетяна Андріївна; Кучерявий, Станіслав Володимирович; Новак, Андрій Михайлович
  • Ескіз
    Публікація
    Внутрішній контроль фінансових результатів діяльності закладів готельно-ресторанного бізнесу
    (Уманський національний університет садівництва, 2018) Жадан, Тетяна Андріївна; Мір, Анна Ібрахімівна; Цехмистро, Олександр Олександрович