2024
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/76250
Переглянути
Документ Determination of the risks of adverse impact on the population of nitrates in plant products grown in the territory of the Northern Inguletsk mining and processing complex(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Chernushenkо, E. A.; Kolesnikov, I. R.An important task in the field of food safety expertise is to ensure the quality of plant materials and the production of safe food products. Conducting research on the content of nitrates in plant products of local production is especially relevant in industrial regions. Many studies by scientists on the effects of nitrates and nitrites on humans prove that they are one of the sources of threat to human health. Comparative characteristics of the nitrate content in plant products sold on the market and in stores are given. The nitrate content exceeds the MAC in early potatoes, which were bought at the market, and early tomatoes. Long-term nitrate load, even in small doses, is one of the important toxic risk factors for public health, reduces the body's resistance. The research involved samples of locally produced agricultural crops grown in the area near the enterprises of the Northern and Ingulets Mining and Processing Plants. The levels of nitrate content in the main types of plant-based food products were determined, the risks of adverse effects of controlled nitrates supplied by plant products were calculated, which confirmed the need for continuous monitoring of food raw material safety. Food products were ranked by their contribution to the overall exposure value. Важливим завданням у галузі експертизи харчової безпеки є забезпечення якості рослинної сировини та виробництво безпечної харчової продукції. Проведення досліджень на вміст нітратів у рослинницькій продукції місцевого виробництва є актуальним особливо у промислових регіонах. Багато досліджень вчених щодо впливу нітратів і нітритів на людину доводять, що вони є одним із джерел загрози здоров'ю людей. Наведено порівняльні характеристики на вміст нітратів у рослинній продукції, що реалізується на ринку та в магазинах. Вміст нітратів перевищує ГДК у ранній картоплі, що була куплена на ринку, та ранніх помідорах. Тривале навантаження нітратами навіть у малих дозах є одним із важливих токсичних факторів ризику для здоров'я населення, що знижує стійкість організму. Для досліджень було взято зразки рослинницької сільгосппродукції місцевого виробництва вирощеної на території поблизу підприємств Північного та Інгулецького ГЗК. Встановлено рівні вмісту нітратів в основних видах харчових продуктів рослинного походження, проведено розрахунок ризиків несприятливого впливу контрольованих нітратів, що надходять рослинною продукцією, що підтвердило необхідність проведення постійного моніторингу безпеки харчової сировини. Проведено ранжування харчової продукції за вкладом у загальне значення експозиції.