Кафедри

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 12
  • Ескіз
    Документ
    Загальна технологія харчової промисловості у прикладах і задачах (приклади та тести з сучасної технології переробки плодоовочевої сировини)
    (Центр учбової літератури, 2022) Бухкало, Світлана Іванівна
    Аналіз сучасного стану різновидів харчових галузей визначає необхідність проведення наукових досліджень, що забезпечать комплексне та ефективне використання сировинних компонентів, поліпшення якості харчових продуктів та зниження їх собівартості. Одним із основних шляхів позитивних зрушень у цьому напрямі є відповідне наукове забезпечення інноваційного розвитку харчових галузей, що має на меті створення ресурсо та енергоощадних технологій й високопродуктивного обладнання для виробництва конкурентоспроможних харчових продуктів високої біологічної цінності на основі фундаментальних досліджень фізико-хімічних властивостей харчової сировини, біохімічних і технологічних процесів її комплексної поглибленої переробки. Інноваційний розвиток харчової промисловості можна назвати єдиним реальним напрямком на шляху до повного забезпечення населення України безпечними та якісними харчовими продуктами згідно з науково обґрунтованими нормами споживання. Це також виробництво конкурентоспроможної вітчизняної харчової продукції для потреб світового ринку за сучасними: дисциплінами «Харчова хімія», «Сучасні технології харчуванн», «Товарознавство та управління закупівлями», «Технологія продукції ресторанного господарства». Наявні комплексні складові з навчання студентів за дисципліною «Загальна технологія харчової промисловості» за спеціальністю «Харчові технології», спеціалізації «Технологія жирів, жирозамінників і ефірних масел» і «Технологія продуктів бродіння і виноробства», оскільки сумісно розглядаються різновиди представлених матеріалів навчальних занять: теоретичні питання з різновидів технологічних процесів курсу, на яких засновані розроблені лабораторні та розрахункові роботи, багатоваріантні тестові завдання у вигляді задач з основних тем курсу, індивідуальні та контрольні завдання, комплексне курсове проектування за різновидами інноваційних розробок. Це стосується викладання будь-якої технології виробництва за ОП Готельно-ресторанна справа, кафедра Туризму і готельно-ресторанного бізнесу.
  • Ескіз
    Документ
    Metrological study of the effect of temperature on the dissociation of acetic acid
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Mygushchenko, R. P.; Volobuyev, M. M.; Asieieva, I. V.; Kropachek, O. Yu.; Baliev, V. M.
    This article is devoted to the study of the dissociation reaction of acetic acid at a temperature change in the range from room (20 °C) to 75 °C. In the course of research, the methods were considered, the classification of the considered methods was carried out, and the methodology of the experiments was formulated. The selected technique reflects the express measurement of the hydrogen pH indicator using a portable pH-meter. Experiments were carried out in laboratory conditions – Lincoln Park, Chicago, USA. Acetic acid with a concentration of 6 mol/l was chosen as the basis. By adding a distilled water, a base concentration of 1 mol/l was obtained. Nodal temperature points were selected for measurements (four points in the temperature range of 20 °C – 75 °C); five experimental samples of acetic acid (1 mol/l) were formed; the analysis of the measurement results at nodal points was carried out for the accuracy of the measurement results of five test samples of acetic acid using first- and second-order statistical moments (mathematical expectation and variance); accuracy characteristics of experimental data (instrumental and methodical errors) were estimated. Research samples (acetic acid samples) were brought to the nodal points with a positive temperature gradient using a steam bath. The measurement error estimate was determined by the accuracy class of the device and was 0.1%. The obtained pH values were converted to the number of hydrogen cations, followed by the determination of the degree of dissociation and the dissociation constant. These determinations were carried out under the condition of ensuring chemical equilibrium. The nature of the behavior of the degree and constant of dissociation when the temperature of the test samples changes is clearly non-linear. In the course of research, the main measurement errors were established, the main of which is the nonlinearity of the transformation. Quantitative values of nonlinearity errors were determined by the method of measurements with multiple observations using the Student's correction factor. The article provides conclusions based on the results of research and presents the prospects for temperature correction of pH-meters to eliminate the temperature component of the error of pH-meters.
  • Ескіз
    Документ
    Environmental risks associated with PV panelcomponents
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Katenin, V. D.; Samoilenko, N. M.
  • Ескіз
    Документ
    Electrochemical synthesis of peroxyacetic acid on Pt/PtO and PbO₂ anodes
    (Lviv Polytechnic National University Institutional, 2020) Bilous, T. A.; Tulskaya, A. G.; Ryshchenko, I. M.; Chahine, I.; Bairachnyi, V. B.
    The kinetics of anodic processes on Pt/PtO and PbO₂ anodes has been studied in water solutions of acetic acid. The addition of sulfuric acid has a catalytic effect in the electrochemical synthesis of peroxyacetic acid. The choice of promoters of peroxide-particles formation has been proved. I–, Cl– (current efficiency is 1.2–1.5 %) particles have been defined as the most effective for platinum anode and I–, F– (current efficiency is 0.50–0.55 %) have been defined as the most effective for lead-dioxide anode.
  • Ескіз
    Документ
    Приклад постановки задачі дослідження майонезів
    (ТОВ "Планета – Принт", 2021) Бухкало, Світлана Іванівна; Іглін, Сергій Петрович; Мірошніченко, Наталія Миколаївна; Вінокурова, А. П.; Триполка, Д. Д.; Костюченко, М. С.; Кузьменко, В. С.; Сидоренко, Т. Р.; Фесенко, А. А.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження нових підходів до отримання амідів пері-дикарбонових кислот
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2016) Дістанов, Віталій Баламірович; Успенський, Борис Валерійович; Сатановський, Я. М.
  • Ескіз
    Документ
    Збільшення енергоефективності електрохімічного синтезу пероксиоцтової кислоти на PbO₂-аноді
    (Український науково-технічний центр металургійної промисловості "Енергосталь", 2019) Білоус, Тетяна Андріївна; Тульський, Геннадій Георгійович; Тульська, Альона Геннадіївна; Муратова, Олена Миколаївна
    Наведено результати експерименту щодо збільшення енергоефективності електрохімічного синтезу пероксиоцтової кислоти. Методом вольтамперометрії досліджено вплив добавок іонів CNSˉ, Iˉ, Clˉ, Brˉ, Fˉ на кінетику анодних процесів у водному розчині 3 моль/дм³ СН₃СООН + 0,5 моль/дм³ Н₂SO₄ на PbO₂-електроді. Встановлено, що добавки іонів Fˉ, Iˉ, Clˉ, Brˉ збільшують енергоефективність електрохімічного синтезу пероксиоцтової кислоти (вихід за струмом становить 2,05–2,32 %).
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження поверхнево активних властивостей порошку шкірки винограду
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2016) Анан'єва, Валерія Вікторівна; Кричковська, Лідія Василівна; Бєлінська, Анна Павлівна
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення біотехнології виробництва L-аспарагінової кислоти
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019) Бєлих, Ірина Анатоліївна; Капустян, Л. В.; Огурцов, Олександр Миколайович
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування вибору промоторів утворення пероксо-груп для електрохімічного синтезу пероксиоцтової кислоти
    (НТУ "ХПІ", 2018) Білоус, Тетяна Андріївна; Тульська, Альона Геннадіївна; Шахін, Іссам Хуссейн; Самойленко, Сергій Олексійович
    Пероксиоцтова кислота − це сильний дезінфектант з широким спектром антимікробної активності. Використовується як дезінфікуючий і протимікробний засіб. Переваги використання пероксиоцтової кислоти: відсутні стійкі токсичні похідні, незначна залежність від рН, ефективність та короткий час контакту. В промислових масштабах одержують хімічним синтезом, проте він має безліч суттєвих недоліків. Застосування електрохімічного синтезу пероксиоцтової кислоти, безпосередньо на місцях використання, виключає витрати пов’язані з хімічним синтезом, транспортуванням та зберіганням. Продемонстрована можливість електрохімічного синтезу пероксиоцтової кислоти з концентраціями, достатніми для практичного використання в різноманітних галузях. Обґрунтовано необхідність застосування промоторів утворення пероксо-груп для збільшення виходу за струмом цільового продукту. Показано, що аніони, адсорбовані на поверхні платинового електроду, впливають на селективність анодного процесу і швидкість виділення кисню.