Кафедри

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 26
  • Ескіз
    Документ
    Technology of culinary (frying) fats
    (Scientific Route, Estonia, 2020) Udovenko, Oleksiy; Gladkiy, Fedir; Shkredov, Ivan; Havriushenko, Kateryna; Litvinenko, Olena; Kunitsia, Katerina
    The increased popularity of deep-fried foods has put health and safety concerns on the agenda. Factors that affect the quality and safety of culinary (frying) fats include the fatty acid profile, as well as cooking modes and time, especially when renewal rates are low. The industry is currently facing a top-of-mind technology challenge: to reduce the “oil content” of fried foods by developing a frying fat that would meet up-to-date food production standards. In other words, there is a need for a frying fat, which should last as long as possible without oxidizing and changing colour. Furthermore, its uptake by foods, fried in it, must be 40–50 % less than that of conventional fats. To this end, the authors put forward an innovative technology for producing culinary (frying) fats through esterification of fatty acids with high molecular weight alcohols. The research work that has been carried out so far prove the possibility of producing specialty fats by such modification to the applicable regulatory requirements: the melting range is between 29.6 and 34.65 °С, the acid value is up to 0.4 mg KОН/g. The viscosity of modified fats is lower than that of oils, which is due to the fat structure, and this circumstance will have a positive effect on the fat content in a finished product. The researchers has identified a numerical relationship (expressed as a regression model) of the yield of the desired fraction of a modified fat versus the ratio of reagents, reaction time, and process temperature, as well as calculated rational process parameters. The aim of the research is to develop the technology of obtaining culinary (frying) fats by esterification of fatty acids with high molecular weight alcohols.
  • Ескіз
    Документ
    Застосування 1,3-дифенілтріазена як антидетонаційної присадки до автомобільних бензинів
    (ДП "Український державний науково-дослідний вуглехімічний інститут (УХІН)", 2022) Троценко, Олександр Володимирович; Григоров, Андрій Борисович
    В статті надано аналіз наявних уявлень щодо механізму дії антидетонаційних присадок, котрі на сьогоднішній день широко застосовуються в автомобільних бензинах. Розглянуто найімовірніші реакції, які протікають з вуглеводнями паливно-повітряної суміші при її потраплянні до камери згоряння двигуна внутрішнього згоряння. Означені реакції, головним чином, репрезентовано крекінгом з утворенням активних радикалів, які в свою чергу вступають у реакції окиснення киснем повітря. Утворені таким чином гідропероксиди приймають участь в ланцюгових реакціях окиснення, що сприяє виникненню ефекту детонаційного згоряння паливно-повітряної суміші. З огляду на ці реакції, як антидетонаційну присадку до автомобільних бензинів запропоновано використовувати 1,3-дифенілтріазен, який входить до класу діазосполук. Принцип антидетонаційної дії цієї речовини полягає, насамперед, в можливості її термічного розкладання в діапазоні температур 130-160 °С. При цьому будуть утворюватися азот, радикали фенілу і аніліну. Радикал фенілу, який є однією з найнестабільніших частинок, через свою підвищену реакційну здатність миттєво реагує з найбільш активними радикалами палива: атомарним воднем; метильним і гідроксильним радикалами. При цьому велика імовірність утворення серед продуктів подібних взаємодій молекулярного водню, толуолу та фенолу. Це стабільні сполуки, які не здатні продовжувати та підтримувати ланцюгові реакції окиснення, що виникають при згорянні паливно-повітряної суміші в камері згоряння двигуна. Таким чином, у зоні реакції за безпосередньої участі фенільних радикалів відбувається зниження концентрації радикалів-ініціаторів ланцюгових окисних реакцій, що веде до обриву ланцюга. Також, дуже позитивним моментом від використання 1,3-дифенілтріазену є те, що цю речовину можливо використовувати у композиції зі спиртами або з метил-трет-бутиловим ефіром у прямогінних бензинових фракціях нафти, їх суміші з фракціями каталітичного крекінгу та риформінгу. Використання запропонованої добавки у складі автомобільних бензинів повністю відповідає вимогам стандарту екологічної безпеки Євро-5.
  • Ескіз
    Документ
    Development and research candies with increased biological value with protein-fat composite
    (Scientific Route, Estonia, 2017) Bochkarev, Sergiy; Cherevichna, Nataliya; Petik, Igor; Belinska, Anna; Varankina, Oleksandra; Zakhozhyi, Oleksandra; Ilina, Oleksandra; Shyrokova, Olena
    The composition of "truffle" cream candies enriched with polyunsaturated fatty acids of ω-3 group, sesamol and tocopherols antioxidants and plant proteins in the digestible form was developed. Cream candies contain a protein-fat composite based on flax, sesame and sunflower seeds. These products can be used both in everyday and in special nutrition of athletes, soldiers, heavy manual workers, children and young people. It was determined that the oxidative stability of the model creamy candy mass increased with the concentration of protein-fat composite in it. The positive effect of the plant supplement on taste, aroma and "mouth-feeling" sensation parameters was proved by the obtained profilogram of organoleptic quality control parameters of experimental samples of candy masses with different content of protein-fat composite. Thus, it was established that the protein-fat composite in the composition of sweets improved its organoleptic and physicochemical quality control parameters, and also increased shelf life. The development allows to increase the consumer evaluation of the quality of "truffle" cream candies and, accordingly, their competitiveness.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив температури підкладки на знак носіїв заряду у плівках PbTe
    (Львівський національний університет ім. Івана Франка, 2006) Любченко, С.; Рогачова, Олена Іванівна
    При кімнатній температурі досліджено залежність коефіцієнта термо-електронно-рушійної сили (термо-е.р.с.) від товщини тонких плівок PbTe (d = 10-450 нм), які були виготовлені методом термічного випаровування у вакуумі на підкладки зі слюди при температурах 380 та 530 К. Досліджувались плівки з покриттям для захисту від окиснення і без захисного покриття. Отримані товщинні залежності проаналізовано із урахуванням впливу різних чинників, що визначають тип провідності, який простежено у тонких плівках PbTe – зміна стехіометрії тонкої плівки при зміні температури підкладки, процеси окиснення, зміна складу шихти в процесі випаровування.
  • Ескіз
    Документ
    Влияние атмосферного кислорода на состав и кинетические свойства тонких плёнок висмута
    (Інститут металофізики ім. Г. В. Курдюмова НАН України, 2017) Добротворская, М. В.; Орлова, Дарья Сергеевна; Рогачева, Елена Ивановна
    Методами рентгеновской фотоэлектронной спектроскопии и измерения электрических и гальваномагнитных свойств исследовано влияние атмосферного кислорода на состав и свойства плёнок висмута толщиной d = 10-200 нм. Свойства двух серий свежеприготовленных плёнок (с защитным покрытием EuS и без защитного покрытия) сравнивались с характеристиками этих плёнок после длительного (в течение 9 лет) пребывания на воздухе при комнатной температуре. Установлено, что в плёнках Bi без покрытия имеет место неравномерное по глубине окисление с образованием оксида висмута Bi₂O₃. При этом значения коэффициента Холла Rн и магнетосопротивления Δρ/ρ, а также их температурные зависимости практически не изменяются после пребывания в воздушной атмосфере, а электропроводность σ снижается и тем значительнее, чем тоньше плёнка. С другой стороны, после длительного пребывания на воздухе в плёнках, покрытых сульфидом европия, Bi присутствует только в металлическом состоянии, а σ, Rн и Δρ/ρ остаются практически неизменными. Из полученных результатов следует, что при наличии защитного покрытия даже очень длительное пребывание на воздухе при комнатной температуре не приводит к изменению химического состава и кинетических свойств плёнок висмута.
  • Ескіз
    Документ
    Електрохімічне одержання оксиду вольфраму з псевдосплаву карбідного типу WC–Co
    (Інститут газу НАН України, 2019) Тульський, Геннадій Георгійович; Ляшок, Лариса Василівна; Османова, Марина Павлівна; Соболева, Аліна Едуардівна
    Widespread use of specialized tools, the component part of which is tungsten, leads to the accumulation of its secondary raw materials (worked tools, cutters, drills, etc.). That is why there is a need to create technologies for recycling of the demanded metals, in particular tungsten. The purpose of this work is to study the anode behavior of carbide pseudoalloy type WC-Co in solutions of nitric acid with the addition of fluoride acid to obtain, as a target product, higher tungsten oxide in one stage. The corrosion behavior of carbide type pseudoalloy in acid solutions has been studied, and it has been found that the highest oxidation rate occurs in a concentrated solution of nitric acid. In order to accelerate the process and to increase the yield on the substance, adding to the fluoride acid working electrolyte has been proposed. As a result of the researches, it has been found that the behavior of the dissolution of pseudoalloys of the carbide type is characterized by the properties of the main component — tungsten. An electrolyte for obtaining higher tungsten oxide in one stage has been proposed.
  • Ескіз
    Документ
    Сonditions for the obtaining of tocopherols from deodorizing distillates of sunflower oil
    (Національний університет харчових технологій, 2019) Demydova, A.; Nosenko, T.; Shemanska, E.; Molchenko, S.
    Introduction. A deodorizer distillate is a byproduct of oil deodoration, a natural source of tocopherols. The methods of obtaining a native antioxidants from a sunflower deodorizer distillate was investigated in this study. Materials and methods. The sunflower deodorizer distillates from a local enterprise were used in this work. The unsaponificated fraction of deodorizer distillate was separated by saponification. The kinetics of sunflower oil oxidation with/without antioxidants is investigated by the volumetric method. Results and Discussion. Deodorizer distillate increased sunflower oil induction period of oxidation by 1.5 times. Antioxidant activity of obtained concentrates was proved by increase of the induction period of oil oxidation almost three times as result of them addition in the amount of 50 mg per 100 g. Thus, saponification of deodorizer distillate gives possibility to obtain sufficiently effective inhibitor of oxidation. It was shown that more effective way of antioxidants concentrating from a deodorizer distillates was to dissolve it in n-hexane with further adsorption of tocopherols on the activated carbon. Tocopherols were proposed to be eluted from activated carbon by m-xylene, after evaporation of which a concentrate of tocopherols was obtained. Obtained concentrate increased in the period of sunflower oil oxidation induction by 4.2 times when 50 mg per 100 g of the antioxidant were added to the oil. The value of the rate constant of interaction of the peroxide radical with the inhibitor (K7) for the obtained antioxidant was determined to be 106 mol/l∙sec. Conclusions. A method of obtaining tocopherol concentrates from sunflower oil deodorant was proposed. The efficacy of the obtained tocopherol concentrate as an antioxidant was proved.
  • Ескіз
    Документ
    Модифіковані жири: окиснювальна стабільність і визначення шляхів застосування у складі харчових продуктів
    (Національний університет харчових технологій, 2020) Удовенко, Олексій Олександрович; Гладкий, Федір Федорович; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Куниця, Катерина Вікторівна; Ситнік, Наталія Сергіївна
    У статті визначено окиснювальну стабільність модифікованих жирів і шляхи застосування їх як компонента харчових продуктів. Встановлено, що модифіковані жирові продукти за ТУ У 20.5-1225000194-001:2019 "Жири модифіковані рослинні кондитерські, кулінарні, хлібопекарські та для молочної промисловості" виявляють достатню термічну стійкість до окислення порівняно з традиційною жировою сировиною, з рафінованою, дезодорованою соняшниковою олією. Жир для молочних продуктів має у 1,8 раза довший час індукції порівняно з рафінованою, дезодорованою соняшниковою олією, і у 1,2 раза довший для зразків жиру кулінарного призначення і молочних продуктів та жиру хлібопекарського призначення. Виявлено можливість застосування нового типу жирів спеціального призначення як жирового компонента для хлібобулочних виробів. Вироблені булочні вироби відповідають вимогам ДСТУ-П 4587 та за показниками якості не поступаються булочним виробам з традиційною жировою сировиною, а за деякими показниками перевищують їх. Стійкість до окислення жирових систем визначали методом прискореного окислення на приладі "Рансимат" (який дає змогу в режимі реального часу вивчати стійкість сировини і різних харчових продуктів до окиснення, тобто окиснювальну стабільність) за показником "час індукції", значення якого знаходиться в зворотній залежності від інтенсивності окислювальних процесів. Методи контролювання показники якості хлібобулочних виробів здійснювали відповідно до ДСТУ–П 4585:2006 "Вироби хлібобулочні здобні. Загальні технічні умови", що поширюється на вироби хлібобулочні здобні, які розробляють та виготовляють механізованим або ручним способом і постачають споживачу, та ДСТУ 7045:2009 "Вироби хлібобулочні. Методи визначання фізико-хімічних показників".
  • Ескіз
    Документ
    Установлення характеру спільного антиоксидантного впливу токоферолів і флавоноїдів на процес окиснення олій
    (Харківський державний університет харчування та торгівлі, 2016) Аксьонова, Олена Федорівна; Демидова, Анастасія Олександрівна; Кіндрашина, Аліна Сергіївна; Березка, Тетяна Олександрівна
    Досліджено сумарний інгібуючий вплив токоферолів і флавоноїдів на процес окиснення олій. Доведено синергетичний ефект між токоферолами та флавоноїдами. Установлено, що екстрактивні речовини, одержані з пагонів чорниці, мають антиоксидантні властивості.
  • Ескіз
    Документ
    Electrochemical oxidation of VT6 titanium alloy in oxalic acid solutions
    (2020) Pilipenko, A.; Maizelis, A.; Pancheva, H.; Zhelavskaya, Yu. A.
    The influence of the electrolysis parameters on the process of VT6 titanium alloy oxidizing in oxalic acid solutions is presented. It is shown that the nature of cell voltage-time curves for the alloy samples depends on the current density used. The interference-colored oxide films are formed on the surface of the alloy at the anodic current density above 0.5 A∙dm⁻². The maximal thickness and the oxide film color are determined by the cell voltage and do not depend on other electrolysis parameters. The results of oxidation in oxalic and sulfuric acids solutions made it possible to establish the similarity of cell voltage-time dependencies and the time of oxide film formation with maximal thickness for these electrolysis conditions.