2022
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/56991
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Роль м'яса птиці в нутрієнтному балансі харчових раціонів молоді(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Кондратюк, Наталія Вячеславівна; Чернявська, Анна Юріївна; Савченко, Аліна Миколаївна; Котов, Олексій Олександрович; Карпенко, Сергій ОлександровичРозглянуто питання про напрямки удосконалення харчових раціонів молоді шляхом розробки технологій комбінованих продуктів та страв, які мають посилену функцію оздоровлення. Розглянуто сучасну проблематику ролі здорового харчування на шляху покращення стану здоров'я молоді. Зазначено актуальну для наукових розробок тенденцію змін формування харчових раціонів для зростаючого організму, готового до репродукції. За результатами наведеного аналітичного огляду сучасних тенденцій, що стосуються змін у харчуванні окресленої групи населення, намічено шляхи створення розробок технологій нових комбінованих страв на основі м’яса птиці з можливістю впровадження їх у виробництво. Описано нові підходи і сучасні світові тенденції до створення комбінованих продуктів з високою харчовою та біологічною цінністю на користь зростаючого організму. Позначено сутність виробництва та необхідність споживання такої харчової продукції шляхом надання характеристик основних та додатково внесених складових. Розглядається питання про шляхи удосконалення технології страв з м'ясних напівфабрикатів за рахунок розробки нових композицій інгредієнтів з оздоровчими властивостями у складі маринувальних сумішей для покращення органолептичних, технологічних та фізіологічних характеристик готової харчової продукції для харчування молоді. Доведено, що нове покоління харчових продуктів та страв відповідає вимогам сучасної нутриціології та здатно забезпечити зростаючий організм доступними оздоровчими (функціональними) продуктами та/або інгредієнтами, адже зазначається, що стан здоров’я молодого покоління та якість його подальшого життя безпосередньо залежить від якості та структури харчування. Розглянуті пропозиції з удосконалення страв з птиці стосуються проведення додаткової вітамінізації та скорочення часу теплової обробки за рахунок попереднього маринування у соці цитрусових та плодових (мандаринів, ананасів інших плодів та ягід). Запропоновані технологічні прийоми дозволили розробити технологію нової страви з птаха – «Індичка з гарніром «Fruit-mix», під час виготовлення якої не тільки зменшено час виготовлення страви майже на 15 % і збагачено її вітамінами, зокрема вітаміном С, а й надано низку корисних властивостей готовій страві завдяки вмісту харчових волокон, що містяться у гарнірі.Документ Technological and commodity science aspects of increasing the competitiveness of gel drinks with an "anti-age" effect(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Kondratiuk, Nataliia Vyacheslavivna; Cherniavska, Anna Yuriivna; Pugach, Ludmila Ivanivna; Sytnik, Kateryna IgorivnaThe purpose of the article is to describe the practical aspects of identifying gel drinks based on collagen to identify signs of their possible falsification. The article analyzes technological aspects and influencing factors on the formation of quality indicators and consumer properties of collagen-based gel drinks. The main organoleptic characteristics of the quality and attractiveness of new types of health drinks based on collagen are also considered. Attention is focused on methods of checking and achieving a high quality level of input raw materials and additional components. The production technology in industrial conditions is presented by analyzing the stages and technological process and the stages of preparation of recipe components for their participation in the technological process. Also considered are practical recommendations for the qualitative identification of gel drinks in order to detect adulterated products containing gelling agents of a non-protein nature. In Ukraine, gel drinks are only gaining popularity, but collagen-based drinks in the form of shots are a novelty for the domestic beverage market, as they mostly belong to the "beauty" industry and sports and fitness nutrition. Today, collagen drinks are presented either in the form of dry drinks (fast-dissolving form) or foreign production. In connection with the reduced solvency of ordinary Ukrainian citizens and the course of the Ukrainian government on import substitution, the presented development is predicted not only to gain popularity among supporters of a healthy lifestyle, but also to take a leading position in the near future among those who seek to postpone the signs of aging or prevent premature aging. The contingent of such consumers will grow every year, because the issue of prolonging youth is no longer a matter of time, but of modernity, since the increase in the retirement age requires the working population to be active and energetic, smooth and speed of movements, intensity of brain activity and long-term concentration of attention for at least 15-20 years more than was necessary even 5 years ago. Therefore, it is extremely important to prevent the actions of unscrupulous manufacturers who will look for ways to reduce the cost of gel drinks based on collagen, replacing the main component with polysaccharide gelling agents, which provide a similar consistency with a small content, but at the same time do not have the healing effect that collagen has for the human body . The article outlines aspects of the identification of collagen-based gel drinks; the need for their identification to identify possible signs of falsification is substantiated, methods for performing such studies are given.