Розробка сумішей олій стійких до окиснення
Дата
2015
Автори
ORCID
DOI
Науковий ступінь
Рівень дисертації
Шифр та назва спеціальності
Рада захисту
Установа захисту
Науковий керівник
Члени комітету
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"
Анотація
Купажовані олії на основі вітчизняних рафінованих дезодорованих соняшникової, ріпакової та соєвої олій, що збалансовані за жирнокислотним складом, є продуктами функціонального призначення. Найважливішими чинниками біологічної цінності таких олій є кількість і співвідношення поліненасичених (ПНЖК) – лінолевої та ліноленової – жирних кислот. Однак підвищення біологічної цінності олій внаслідок збільшення ПНЖК супроводжується підвищенням швидкості їх окиснення. У статті наведено результати дослідження щодо розробки стійких до окиснення купажів олій, що збалансовані за жирнокислотним складом.
Blended oils on the basis of domestic refined deodorized sunflower, rapeseed and soybean oils with balanced fatty acid composition are the products of a functional purpose. The number and ratio of polyunsaturated (PUFA) - linoleic (ω-6) and linolenic (ω-3) - fatty acids are most important factors of biological value of vegetable oils. Found that among the possible methods of producing oils with a balanced composition as PUFA ω-6 and ω-3 and mononenasyschennyh fatty acids (MUFA), the most economical, compared with selection, genetic engineering, chemical or enzymatic interesterification can being oil blends. However, increasing the biological value of oil, due to the increased PUFA may be accompanied with increase of their rate of oxidation. The results of researches of development of blends with balanced fatty acid composition resistant to oxidation are presented in this article.
Blended oils on the basis of domestic refined deodorized sunflower, rapeseed and soybean oils with balanced fatty acid composition are the products of a functional purpose. The number and ratio of polyunsaturated (PUFA) - linoleic (ω-6) and linolenic (ω-3) - fatty acids are most important factors of biological value of vegetable oils. Found that among the possible methods of producing oils with a balanced composition as PUFA ω-6 and ω-3 and mononenasyschennyh fatty acids (MUFA), the most economical, compared with selection, genetic engineering, chemical or enzymatic interesterification can being oil blends. However, increasing the biological value of oil, due to the increased PUFA may be accompanied with increase of their rate of oxidation. The results of researches of development of blends with balanced fatty acid composition resistant to oxidation are presented in this article.
Опис
Ключові слова
здорове харчування, харчові функціональні продукти, олії, купажі, поліненасичені жирні кислоти, мононенасичені жирні кислоти, есенціальні жирні кислоти, oils, blends of polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, essential fatty acids
Бібліографічний опис
Матвєєва Т. В. Розробка сумішей олій стійких до окиснення / Т. В. Матвєєва // Вісник Нац. техн. ун-ту "ХПІ" : зб. наук. пр. Темат. вип. : Інноваційні дослідження у наукових роботах студентів. – Харків : НТУ "ХПІ". – 2015. – № 7 (1116). – С. 119-125.