Вісник № 44

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/20917

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 24
  • Ескіз
    Документ
    Комплексные исследования рециркуляции с помощью эрлифтного эффекта в аппаратах погружного горения
    (НТУ "ХПИ", 2015) Никольский, Валерий Евгениевич; Лободенко, Антонина Викторовна; Решетняк, Ирина Леонидовна
    Эффективность использования топлива в теплоэнергетическом хозяйстве Украины при его потреблении и производстве промышленного продукта уступает соответствующему показателю развитых стран. Это значительно снижает конкурентоспособность отечественной продукции. Одним из способов повышения энергоэффективности топливоиспользования в промышленности и коммунальном хозяйстве – применение аппаратов погружного горения (АПГ). В работе на предложенной физической модели рабочего процесса АПГ выполнен комплекс исследований по рециркуляции (как эффективного способа интенсификации тепломассопереноса) с помощью эрлифтного эффекта. Выявлены механизм эрлифтного эффекта и влияние на него пульсирующего противодавления жидкости в ванне изотопленной камеры сгорания.
  • Ескіз
    Документ
    Определение условий комплексного подхода в анализе качества хлебопекарной продукции
    (НТУ "ХПИ", 2015) Янаков, Валерий Петрович; Антропова, Людмила Николаевна; Lange, Alena
    Решение проблем хлебопекарного производства даёт возможность реализации высокого технического уровня и повышения рентабельности хлебопекарной продукции (ХП). Предлагаемое решение улучшение качества хлебопекарной продукции и совершенствования технологии производства данного вида пищевой продукции основано на комплексном анализе, корректировке и экспериментальной апробации предлагаемых нововведений. Для исследования трёх факторного пространства изменения качественных показателей хлебопекарной продукции был применен графический метод исследований. За границы изменений показателей были приняты границы статистического изменения в рамках исследуемой рецептуры.
  • Ескіз
    Документ
    Технологічні та методичні аспекти реформування дистанційного навчання в системі вищої освіти
    (НТУ "ХПІ", 2015) Агейчева, А. О.
    Стаття присвячена дослідженню складових дистанційного навчання та технологічним і методичним аспектам реформування дистанційного навчання у системі вищої освіти. У дослідженні виділено тенденції реформування дистанційного навчання у вищій освіті. Розкриті технологічні та методичні аспекти реформування дистанційного навчання в системі вищої освіти, зокрема: застосування інформаційно-комунікаційних технологій, захист інтелектуальної власності, створення електронних курсів, розробка дидактичних основ дистанційного навчання, підготовка педагогів-координаторів. Визначено напрями реалізації стратегії розвитку дистанційного навчання: розробка теоретичних моделей діагностики та моніторингу якості освіти; розробка системи критеріїв та засобів діагностики та моніторингу якості освіти; розробка організаційно-управлінських моделей і технологій управління якістю освіти.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка складових склоемалевих покриттів для безґрунтового емалювання
    (НТУ "ХПІ", 2015) Шалигіна, Оксана Володимирівна; Воронов, Геннадій Костянтинович; Одинцова, Олександра Павлівна
    Пропонуються методи одержання одношарових склоемалевих покриттів з матовою поверхнею. Розглянуті сучасні тенденції розвитку емалювальної галузі та існуючі енергоресурсозберігаючі технології. Описані особливості та шляхи отримання матових склоемалевих покриттів для безгрунтового емалюванння. Наведена класифікація ступенів блиску покриттів.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз напрямків розробки біоактивних композиційних покриттів по титану для дентальної імплантології
    (НТУ "ХПІ", 2015) Саввова, Оксана Вікторівна; Фесенко, Олексій Ігорович; Бабіч, Олена Вікторівна
    Розглянуто основні види існуючих матеріалів для дентальних імплантатів та визначено актуальні напрямки розробок інноваційних матеріалів для зубопротезування. Встановлено перспективність використання композиційних матеріалів для заміни втрачених зубів з експлуатаційними властивостями наближеними до природної кістки. На основі діючих стандартів сформульовані вимоги до склокристалічних покриттів по титану для дентальної імплантології, обрано систему і склади модельних стекол та розраховано основні їх структурні показники. Визначено, що використання склокристалічних покриттів по титану як біоактивної складової при одержанні дентальних імплантатів дозволить скоротити термін зрощування та підвищити механічні властивості системи "імплантат–кістка".
  • Ескіз
    Документ
    Розробка захисних склокристалічних матеріалів на основі літійалюмосилікатних стекол
    (НТУ "ХПІ", 2015) Саввова, Оксана Вікторівна; Воронов, Геннадій Костянтинович; Бабіч, Олена Вікторівна; Гривцова, Анастасія Олександрівна
    Проаналізовано основні напрямки розробок захисних склокристалічних матеріалів та встановлена перспективність їх застосування як елементів індивідуального бронезахисту. Розроблено модельні літійалюмосилікатні стекла та синтезовано склокристалічні матеріали на їх основі. Встановлено, що визначальним фактором при визначенні впливу фазового складу на температурний коефіцієнт лінійного розширення дослідних матеріалів є наявність та вміст β-сподумену у їх складі. Застосування як елементів індивідуального бронезахисту розроблених склокристалічних матеріалів дозволить знизити термоудар, який виникає при зіткненні снаряду з бронематеріалом.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення вмісту аскорбінової кислоти методом гальваностатичної кулонометриї в водних розчинах гидроколоїдів
    (НТУ "ХПІ", 2015) Євлаш, Вікторія Владленівна; Железняк, Зінаїда Валерївна; Губський, Сергій Михайлович; Аксьонова, Олена Федорівна
    Запропоновано та обґрунтовано використання методу гальваностатичної кулонометрії для оцінки вмісту аскорбінової кислоти в водних розчинах гідроколоїдів. Описано послідовність операцій в процедурі пробопідготовки зразків для вимірювання АК, яка є підґрунтям кількісного визначення аскорбінової кислоти на фоні решти харчової матриці.
  • Ескіз
    Документ
    Экспериментальные методы моделирования процесса коагуляции в статическом коагуляторе
    (НТУ "ХПИ", 2015) Бухкало, Светлана Ивановна; Соловей, Валентин Николаевич
    Проведен первый этап эксперимента с целью выбора методов моделирования процессов коагуляции в статическом коагуляторе. Показано, что расчет и проектирование технологической схемы коагуляции на базе статических флокуляторов требуют предварительного экспериментального определения параметров коагуляции данной дисперсной системы в модельном аппарате с мешалкой. Определены конструкционные параметры, гидродинамические характеристики и потребляемая мощность модели, что позволяет воспроизвести режим работы производственного флокулятора и сделать необходимые выводы.
  • Ескіз
    Документ
    Selection evidence-based methods for effective use of alternative energy
    (НТУ "ХПИ", 2015) Bukhkalo, S. I.; Olkhovska, Oksana Igorivna
    This article discusses the possibility of the development of science-based concept of integrated processes complex enterprises energy mix (alternative energy and polymer wastes). A review of the literature and the necessary articles written on the subject: as technologies and economies develop and become more complex, energy needs increase greatly; types and methods of alternative energy, as well as the possibility of calculating the basic set of main economic indicators are classified; identified possible areas of work in obtaining the necessary information and results. The results of studies of complex innovative projects conducted as inter-university cooperation. The features of the main projects participating EU Energy Week (environmental safety and scientifically grounded processes). Recognized as the most effective direction of resources and energy saving.
  • Ескіз
    Документ
    Узагальнення наукових основ одержання харчових барвників
    (НТУ "ХПІ", 2015) Папченко, Вікторія Юріївна; Кузнецова, Лариса Миколаївна
    Серед речовин, що визначають зовнішній вигляд харчових продуктів, одне з найважливіших місць належить барвникам. Сучасний ринок здатний надати споживачеві досить широкий асортимент барвників для харчової промисловості, але найчастіше це синтетичні барвники. Заміною синтетичним барвникам у харчовій промисловості можуть стати натуральні, що є сумішшю каротиноїдів, флаваноїдів, хлорофілла та інших натуральних компонентів рослин, що містять пігменти. В статті проведено узагальнення науково-технічної інформації щодо способів одержання натуральних харчових барвників – антоціанів і бетаціанінів з рослинної сировини з метою їх подальшого використання у харчовій, хіміко-фармацевтичній і парфумерно-косметичній промисловостіях.