Визначення строку зберігання олій прискореним методом
Дата
2015
ORCID
DOI
Науковий ступінь
Рівень дисертації
Шифр та назва спеціальності
Рада захисту
Установа захисту
Науковий керівник
Члени комітету
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
НТУ "ХПІ"
Анотація
Визначення строку зберігання харчових продуктів залишається однією з найбільш актуальних задач для харчової промисловості. Особливо це стосується розробки прискорених методів дослідження, зокрема для жировмісних продуктів, як одних з найбільш швидкопсувних. У даній статті наведена методологія визначення строку зберігання олії за розробленим методом, який при його швидкому виконанні при підвищених температурах дає прогнози щодо строку зберігання олії при більш низьких (та взагалі будь-яких) температурах зберігання. Мета дослідження – спрощення та пришвидшення процесу дослідження олій з метою визначення строків їх зберігання. Об’єкт дослідження – лляна олія, предмет – окиснення олії, визначення кінетичних параметрів окиснення, встановлення швидкості самоініціювання та строку зберігання олії. Дослідження проводились на волюметричній установці.
Determination of the shelf life of food products remains one of the most urgent tasks of the food industry. This is especially true of the accelerated development of research methods, including the fat-containing products as one of the most perishable. This article describes the methodology for determining the shelf life of vegetable oil to develop a method that, while it was running at high temperatures, gives predictions about the shelf life of the oil at any temperature storage. Studies were conducted on a volumetric unit. Results of the study - determination of the rate of initiation of the sample itself. These studies were carried out with the aim of establishing a system of predicting the shelf life of oils and fats, allows you to quickly predict the time of a sharp deterioration in the quality of oil. On the basis of obtained data I is a mathematical model, which includes factors such as: fatty acid composition of the test sample, the content of the initiators and inhibitors of oxidation, the storage temperature of the sample. When this data is matched to the mathematical model can be determined storage time of the sample oil at a predetermined temperature.
Determination of the shelf life of food products remains one of the most urgent tasks of the food industry. This is especially true of the accelerated development of research methods, including the fat-containing products as one of the most perishable. This article describes the methodology for determining the shelf life of vegetable oil to develop a method that, while it was running at high temperatures, gives predictions about the shelf life of the oil at any temperature storage. Studies were conducted on a volumetric unit. Results of the study - determination of the rate of initiation of the sample itself. These studies were carried out with the aim of establishing a system of predicting the shelf life of oils and fats, allows you to quickly predict the time of a sharp deterioration in the quality of oil. On the basis of obtained data I is a mathematical model, which includes factors such as: fatty acid composition of the test sample, the content of the initiators and inhibitors of oxidation, the storage temperature of the sample. When this data is matched to the mathematical model can be determined storage time of the sample oil at a predetermined temperature.
Опис
Ключові слова
лляна олія, окиснення, період індукції, швидкість окиснення, linseed oil, oxidation, induction period, rate of oxidation
Бібліографічний опис
Демидова А. О. Визначення строку зберігання олій прискореним методом / А. О. Демидова // Вісник Нац. техн. ун-ту "ХПІ" : зб. наук. пр. Темат. вип. : Інноваційні дослідження у наукових роботах студентів. – Харків : НТУ "ХПІ". – 2015. – № 44 (1153). – С. 15-18.