Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи по 3 частині курсу "Теоретичні основи електротехніки" "Розрахунок електростатичного поля"

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2019

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"

Анотація

Дані методичні вказівки слід розглядати як допомогу студентам при виконанні розрахунково-графічної роботи з розрахунку електростатичного поля. Оскільки в загальному випадку, при довільному розподілі зарядів і складній формі граничних поверхонь, розрахунок поля може бути виконаний лише спеціальними аналітичними або чисельними методами, які, в зв'язку з обмеженням часу вивчення теорії електромагнітного поля, не увійшли в III частину курсу ТОЕ, студентам пропонується виконати розрахунок електростатичного поля, що має один з видів симетрії. У цьому випадку зазнає суттєвого спрощення запис всіх співвідношень і рівнянь, що описують поле. Нижче наведені основні взаємозв'язки величин, що характеризують поле як в інваріантної формі, так і в конкретних системах координат. Крім того, наведено конкретний приклад розрахунку поля, подібний до тих завдань, які пропонуються студентам для виконання розрахунково-графічної роботи.

Опис

Ключові слова

електротехніка, електростатичне поле, електричний заряд, напруженість електростатичного поля, закони зміни напруженості

Бібліографічний опис

Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи по 3 частині курсу "Теоретичні основи електротехніки" "Розрахунок електростатичного поля" : для студ. 141 спец. "Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка" / уклад. А. М. Борисенко [та ін.] ; Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т". – Харків : НТУ "ХПІ", 2019. – 24 с.