Оцінка ефективності штучного охолодження оборотної води у содовому виробництві
Loading...
Date
item.page.doi
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Одеська національна академія харчових технологій
Abstract
Виконано оцінку можливості та доцільності використання штучного холоду для підвищення економічних показників содового виробництва. На підставі обстеження роботи карбонізаційних колон на одному з содових підприємств встановлено тривалість періоду року, коли температура охолоджувальної води перевищує регламентну норму. Знайдено, що підвищення температури суспензії на виході з колон на 1 °С призводить до зниження ступеню використання основної сировини – розчину хлориду натрію – на 1,1 %. Обґрунтовано використання для отримання штучного холоду існуючого у технології виробництва соди аміачного циклу.
The possibility and feasibility of using artificial cold to improve the economic performance of soda production has been evaluated. On the basis of a survey of the work of carbonation columns at one of the soda establishments, the length of the year when the temperature of the cooling water exceeds the norm is established. It is found that increasing the suspension temperature at the outlet of the columns by 1 ° C leads to a decrease in the degree of use of the main raw material - sodium chloride solution - by 1.1%. The use for the artificial cold of the ammonia cycle soda production technology is justified.
The possibility and feasibility of using artificial cold to improve the economic performance of soda production has been evaluated. On the basis of a survey of the work of carbonation columns at one of the soda establishments, the length of the year when the temperature of the cooling water exceeds the norm is established. It is found that increasing the suspension temperature at the outlet of the columns by 1 ° C leads to a decrease in the degree of use of the main raw material - sodium chloride solution - by 1.1%. The use for the artificial cold of the ammonia cycle soda production technology is justified.
Description
Citation
Цейтлін М. А. Оцінка ефективності штучного охолодження оборотної води у содовому виробництві / М. А. Цейтлін, В. Ф. Райко // Сучасні проблеми холодильної техніки та технології : зб. тез доп. 11-ї Всеукр. наук.-техн. конф., 21-22 вересня 2017 р. – Одеса : ОНАХТ, 2017. – С. 15-17.