Публікація:
Банкрутство підприємства: сутність поняття та основні ризик-фактори його виникнення в готельно-ресторанному бізнесі

Дослідницькі проекти

Структурні одиниці

Випуск видання

Анотація

У статті узагальнено та систематизовано існуючі трактування поняття «банкрутство», що дозволило виділити три підходи до його розуміння: економічний, фінансовий та юридичний. В результаті критичного аналізу виділених підходів уточнено економічну сутність поняття «банкрутство». В процесі дослідження з’ясовано, що для діагностики та прогнозування ймовірності настання банкрутства підприємства, важливе значення має визначення основних ризик-факторів його виникнення. Встановлено, що окрім загальних ризик-факторів виникнення банкрутства, будь-якому підприємству притаманні ще й специфічні, які пов’язані з особливостями виробництва того чи іншого виду продукції, реалізацією товарів чи наданням послуг, здійсненням певного виду економічної діяльності в тій чи іншій галузі, секторі економіки. З урахуванням специфіки діяльності суб’єктів господарювання готельно-ресторанного бізнесу виділені найбільш істотні зовнішні (прямого та опосередкованого впливу) та внутрішні ризик-фактори виникнення банкрутства з подальшою їх деталізацією і конкретизацією.
The article summarizes and systematizes the existing interpretations of the concept of “bankruptcy,” which made it possible to distinguish three approaches to its understanding: economic, financial, and legal. From an economic point of view, the concept of “bankruptcy” is characterized as insolvency or inability of the debtor to satisfy the claims of creditors in full; financial - the implementation of catastrophic risks in the process of financial, operational and investment activities of the enterprise; legal - property relations between the debtor enterprise and its creditors, the interests of the state and society. As a result of a critical analysis of the selected approaches, the economic essence of the concept of “bankruptcy” is clarified, which is understood as the insolvency of an enterprise to restore its solvency and fulfill its obligations to creditors and the state, which are due. In the process of the study it was found that for the diagnosis and prediction of the likelihood of bankruptcy of the enterprise, it is important to determine the main risk factors for its occurrence. It has been established that in addition to the general risk factors for bankruptcy, any enterprise is also characterized by specific ones related to the particularities of the production of a particular type of product, the sale of goods or the provision of services, and the implementation of a certain type of economic activity in a particular industry or sector of the economy. Taking into account the specifics of the activities of hotel and restaurant business entities, the most significant external (direct and indirect impacts) and internal risk factors for bankruptcy are identified with their subsequent iconification. External risk factors for direct exposure include: demand, competition, consumers, suppliers, regulatory and institutional, industry; and indirect - international, political, economic, scientific and technological, geographical, environmental, socio-cultural, demographic. The internal risk factors for bankruptcy of hotel and restaurant business enterprises include: resource, production, economic, innovative, organizational.

Опис

Ключові слова

банкрутство, неплатоспроможність, ризик-фактори, готельно-ресторанний бізнес, bankruptcy, insolvency, risk factors, hotel business, restaurant business

Бібліографічний опис

Жадан Т. А. Банкрутство підприємства: сутність поняття та основні ризик-фактори його виникнення в готельно-ресторанному бізнесі [Електронний ресурс] / Т. А. Жадан, О. В. Мелень, Н. В. Якименко-Терещенко // Інфраструктура ринку : електрон. наук.-практ. журн. – 2019. – Вип. 37. – С. 243-250. – Режим доступу: http://www.market-infr.od.ua/journals/2019/37_2019_ukr/36.pdf, вільний (дата звернення 05.02.2020 р.).

Підтвердження

Рецензія

Додано до

Згадується в